TİKLER NASIL OLUŞUR VE TİKLERİN OLUŞMASINI ÖNLEMEK
Genellikle yetişkinlik ile ortadan kalkan tikler, bazı durumlarda ise sürekli görülebilen bir hale gelebiliyor. Aynı yıl içerisinde yok alan ve bir süre sonra tekrar meydana gelen tikler, zor anlar yaşatabiliyor. Peki, tikler nasıl oluşur?
Strese bağlı tikler, genellikle okul çağında ortaya çıkıyor. Sosyal çevreden görülen baskı, ailenin tike karşı uyguladığı cezalandırma ve sınavlar ne yazık ki tiklerin oluşmasına kaynaklık ediyor. Üstelik bahsi geçen etmenler, var olan tiklerin daha da artmasına neden oluyor.
TİKLER NASIL OLUŞUR VE TİKLERİN OLUŞMASINI ÖNLEMEK
Öncelikli olarak stresten uzak bir hayat sürmek gerekiyor. Çocuklarda meydana gelen tiklerde ise çocuğun bilgilenmesini sağlamak ve onu uyarmaktan vazgeçmek son derece etkilidir. Stres altında hissetmeyen kişi, zamanla tiklerden kurtulma şansı elde ediyor. Ayrıca tiklerin şiddetlenerek artması da bu sayede büyük ölçüde önleniyor.
Okulda yaşanan sorunların önlenmesi gerektiği gibi çocuğun sosyal çevresi ile karşılaştığı problemleri aşmayı da öğrenmesi önem teşkil ediyor. Çevreden gelen uyarılar, tiklerin şiddetlenmesinde önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle çocuğun bu konuda bilgilenmesi, tiklerin şiddetlenmesini büyük ölçüde önlüyor. Ayrıca okul hayatında ve aile içerisinde yaşanabilecek diğer olumsuzluklara karşı da önlemler alınması gerekiyor.
PSİKOLOJİK DESTEK İLE TEDAVİ
Tikler nasıl oluşur sorusu kadar tikler nasıl tedavi edilir sorusu da önem teşkil ediyor. Yaşam kalitesini düşüren ve sosyal çevre tarafından yanlış anlaşılmalara neden olan tikler, ne yazık ki kişiyi olumsuz yönde etkiliyor. Yaşanılan tikin zamanla geçmediği durumlarda tedavi için destek alınması gerekebilir. Bunun içinse sorunun kaynağı araştırılmalı ve tike neden olan faktör ortadan kaldırılmalıdır.
Panik ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar, ne yazık ki bazı kişilerde tik oluşumuna kaynaklık ediyor. Bu tarz bir durumda kişinin psikolojik destek alması gerekiyor. Uzman hekim kontrolünde muayene edilen hasta, gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisine de başlayabilir. Buna karar verecek olan yegâne kişi ise elbette alanında uzman doktordur.