Evlilik içi tecavüzün cezası nedir ?
TCK MADDE 102. – (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kiÅŸi, maÄŸdurun ÅŸikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.
Ailenin Korunması Hakkında Kanun
Kadınlara yönelik ÅŸiddet tüm dünyada yüksek oranlardadır. Türkiye’de de kadınlara yönelik ÅŸiddetin neredeyse tamamına yakını aile içinde uygulanmaktadır. Bu konuda özel bir kanun çıkarılmadan önce aile içinde uygulanan ÅŸiddet ceza kanunlarındaki genel hükümler doÄŸrultusunda deÄŸerlendirilmekteydi. Bu durum ise birçok sıkıntıya sebep olmaktaydı. Aile yaÅŸamı özel bir alan kabul edildiÄŸi için bu alanda uygulanan ÅŸiddetin gereken kısa sürede tespiti ve cezalandırılmasında güçlükler yaÅŸanmaktaydı. Genel ÅŸiddet hükümlerinin aile içi ÅŸiddet olaylarına da aynen uygulanmaya çalışılması bu ÅŸiddetin geriletilmesi ve ortadan kaldırılması konusunda yetersiz kalmaktaydı. Bu konuya has bir düzenleme yapılması ihtiyacı üzerine 17 Ocak 1998 yılında Ailenin Korunması Hakkında Kanun çıkarılmıştır.
Söz konusu kanun, aile üyelerine ailenin diÄŸer bir üyesi tarafından ÅŸiddet uygulanması halinde bir takım özel tedbirler alınmasını içermektedir. Bunlar arasında; ÅŸiddet uygulayan aile üyesini birlikte oturulan mekandan uzaklaÅŸtırma, ÅŸiddeti uygulayan kiÅŸinin ÅŸiddet ve tehdit aracı olarak kullanabileceÄŸi düşüncesiyle sahip olduÄŸu silahları yetkililere teslim etmesi, ÅŸiddet uygulayan kiÅŸinin ailenin diÄŸer bireylerinin geçimi için “tedbir nafakası” vermesi, aile üyelerini iletiÅŸim vasıtalarıyla rahatsız etmemesi, aile üyelerinin eÅŸyalarına zarar vermemesi gibi tedbirler mevcuttur. Bu tedbirlere uyulmaması halinde 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngörülmüştür. Åžiddet maÄŸdurları bizzat ÅŸikayette bulunabilecekleri gibi, bu ÅŸiddete tanık olan veya ÅŸiddetten haberi olan kiÅŸilerin baÅŸvuruları üzerine veya polisin doÄŸrudan harekete geçmesi üzerine de bu kanun uygulanabilmektedir. Bu kanuna göre verilecek tedbirler 6 ayı geçemez.