YENİ YILDA, 8 ADIMDA SAĞLIKLI BESLENMEK

YENİ YILDA 8 ADIMDA SAĞLIKLI BESLENMENİN İP UÇLARI

Yeni yıla nasıl girersek öyle devam edeceğine inanır ya da inanmak isteriz. Belki de bu nedenle yılbaşında hep sevdiklerimizle bir arada olmaya, güzel ve keyifli anlar geçirmeye çalışıyoruz. Herkesin bütçesine göre oluşturduğu görkemli sofralar da bunun önemli bir parçasını oluşturuyor. Elbette bu durumda ister istemez normalden daha fazla yemek yiyoruz. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, gün içinde ve yılbaşında bazı noktalara dikkat ederek olası sağlık sorunlarının da önüne geçilebileceğini söylüyor. Ve bize yeni yıl akşamı için sağlıklı alternatifler sunuyor..

1. Kahvaltıda mutlaka yumurta yeyin

Yoğun bir güne başlanacağı için kahvaltıda mutlaka yumurta tercih edin. Böylelikle uzun süre tok kalabilirsiniz. Ayrıca, gün içinde karbonhidratlar ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durun. Mantarlı sebzeli omlet ya da yumurta ve peynirden oluşacak hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Elbette yanında tam buğday ekmeği ve mevsimine uygun sebzeleri de tercih edebilirsiniz.
2. Öğle yemeğini asla atlamayın
Eğer öğle yemeğini yemezseniz akşam çok daha fazla açlık hissedecek ve yemeğe daha çok saldıracağınız için öğle öğününü asla atlamayın. Lor peyniriyle yapılmış salata hem kalorisi düşük hemde tok tutucucu özelliğiyle uygun bir alternatif olabilir. Yanında 2 galeta 1 şişe soda içebilirsiniz.
3. Sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin
Eğer yılbaşını dışarıda kutluyorsanız ilk gelen ordövr tabağındaki mayonezli ya da kızartılmış ürünler yerine peynir ve yoğurtlu mezeler sağlıklı bir başlangıç olacaktır. Eğer başlangıç olarak çorba varsa bir kase çorba hem içinizi ısıtacak hem de mide hacmimizin büyük bir kısmını kaplayacaktır. Böylelikle 100-200 kalorilik bir yiyecekle gece alacağınız fazla kaloriyi engellemiş olursunuz.

4. Etin yanında mutlaka sebze olsun

Yılbaşı akşamı fazla yeneceğini düşünerek gün içerisinde düzenli beslenmemek veya aç kalmanın yapılabilecek en büyük hata olduğu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Sabahtan başlayarak tüm öğünleri düzenli almak, akşam yemeğine kadar metabolizmanın yavaşlamamasını sağlar. Aynı zamandı doğru enerji harcayarak aldığımız besinlerin sindirimine yardımcı olur” diyor. Birçok kişinin vazgeçilmesi olan hindi eti, tavuk etine oranla hem daha yağsız, hem de kolestrol miktarı daha düşük olduğu için güzel bir ana yemek alternatifini oluşturuyor. Bununla birlikte, fırında, buğulama veya ızgara olarak hazırlanmış derisiz hindi eti, tavuk, balık veya yağsız et. Tercih ne olursa olsun yanına mutlaka bol yeşil salata, ızgara veya buğulanmış sebzeleri eklemeyi unutmayın. 5. Karbonhidratlara dikkat!

Yılbaşı yemeği pilavlar, börekler, ekmekler, dolmalar gibi karbonhidrat yüküyle karşılaşmaya hazır olun. Ancak bunların tüketirken dikkatli davranmaya çalışın. Örneğin hindi etinin yanında iç pilav da yemek istiyorsanız ekmek tüketmeyin. 2 kaşık pilav yerine 1 dilim tam buğday ekmeği tok tutacağı gibi çok daha sağlıklı olacaktır.

6. Tatlı seçimini doğru yapın

Yemek sonrasında tatlıdan vazgeçemeyenler için en doğru seçimin sütlü tatlılar. Ayrıca meyveli dondurmalı kupalar da hazırlayabilirseniz. Aslında meyve en sağlıklı tatlı tercihi olacaktır.

7. Kuruyemişleri ölçülü tüketin

Kuruyemişler yağ içeriği olarak oldukça zengin besinler olduğu için mutlaka ölçülü tüketmek gerekiyor. Hazırlayacağınız kuruyemiş tabağında fındık, fıstık yerinene daha çok leblebi ve kuru meyvelere yer verebilirsiniz. Bu sayede, hem sindirimin daha da zorlaşmasına engel olur, hem de kalori alımını azaltabilirsiniz.

8. Alkol tüketecekseniz yanında bol sıvı alın

Yemeğin yanınnda alkol tüketiminde de dikkatli olmak gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Fazla tüketilen alkol ertesi gün halsizliğe ve şiddetli baş ağrısıyla kalkmanıza neden olacaktır. Alkol aldığınız zaman da yanında bol sıvı almaya da özen gösterin. Bu sayede alkolle aldığınız toksinleri idrar ve ter yoluyla vücuttan daha kolay atabilirsiniz” diyor.

Exit mobile version