Çalışan annelerin 4 ay ücretli ve 6 ay da ücretsiz izin kullanma hakkı var.Maddi imkanı yerinde ise bunları kullanması da yerinde olacaktır.
İzinler bitip de çocuğu bir bakıcıya teslim etme zamanı geldiğinde ise ailelerin kaygıları boşuna değildir.
Yakınlarla büyütme imkanı yok ise bakıcılara kalan bebekler ve anneleri bu tarihlerde zor günler bekler. Bakıcının seçimi çok önemlidir. Bu konuda nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında yardımcı olabilecek bazı konuları hem kendi deneyimlerimden hem de uzmanlardan aldığım bilgiler ile sizlerle paylaşmak istiyorum.
Annenin en erken hangi yaşta bebeğini bakıcıya teslim etmesi (kaç aylıkken) olmalı?
Gelişme aşamaları izlendiğinde, uzmanlar bu yaş 3 yaşından önce olmamalıdır diyorlar. Ancak, bazı durumlarda anne bebeğinden bir gün sonra bile ayrılmak zorunda kalabilir.
Çok sık bakıcı değiştirilmesi bebeğin psikolojisi açısından ne gibi sorunlara yol açabilir?
Birilerine güven duygusu gelişemesinde sorunlar olabilir. Dil,lisan,zihin,öğrenme,algılama sistemleri bozulabilir. Psikolojik olayların, sorunların çocuğun beyninde somut yapıları vardır. Bakıcısını değiştirmek mutlaka bebeğin psikolojisini bozar diye bilinmekte.Bu gibi durumlar, bebeğin, huzursuz huysuz, ve uykularının bozulmasına yol açar.Durduk yerde,sebepsizce mide-bağırsak, kabızlık, kusma gibi şikayetleri, başlayabilir. Tüm bunlar, bir takım sorunları peşi sıra gösterecektir. Bakıcı değiştirmekten doğan olumsuz etkiler, ailede:, depresyon, şizofreni, panik atak gibi seyreden psikiyatrik sorunlar da var ise genetik olarak çocukda da ve özellikle erkek çocuklarda daha belirgin olarak ortaya çıkacaktır..
Yaşı bakıcının önemli midir?
Bakıcının yaşı,önem arz etmediği söylenmekte ise de bebeğin her istediğine kayıtsız kalmadan, koşulsuz yerine getiriyor olması,ve tecrübesi çok önemlidir.
Ebeveyn bakıcı ararken nelere dikkat etmeliler?
İlk başta bakıcının sık değişmemesi için siğara kullanmayan,asabi olmayan,sabırlı,temiz,hijyene dikkat eden,bebeğin isteklerine kayıtsız kalmayan biri olmasına dikkat edilmelidir. Daha önce deneyimli olması Türkçe bilmesi,,tabi varsa referansı çok daha önemli.Çok vahim olaylar ile karşılaşıp,duyuyoruz.Tüpü açıp çocuğu uyuşturup uyutanlar. Kendi ayak parmaklarını ağzına verip emdirenler,uyku ilacı verenler,rakı içirenler vs türlü türlü sapık acımasız davranışlarda bulunanlar olabiliyor.
İlk 3 yaş, çocuğun zihin yapılarının gelişmesinin en hızlı olduğu dönem. Olumsuz davranışlar olur ise çocuk içe kapanır, uykuları bozuktur,göz kontağı kurması zorlaşır, konuşmaya başlayamaz, başlamış ise bile kelimelerini kuramaz, yemesi problemlidir, kusar, kabız olmaya başlar. Otistik bulgular ve vahim belirtiler ile karşılaşabilirsiniz.
Bakıcıya en uygun davranma metodu nelerdir?
Bakıcıyı aileden biri olarak görüp, ailenin bireyi olduğunu ona hissettirecek biçimde davranarak. Hizmet alınan biri olduğu için azarlamak yerine, kontrol ederek ama, ona içten davranarak. Vicdanına hitap edecek,gönlünü alacak konuşmalarla işi götürmelisiniz.
Çocuğun gelişimi açısından Bakıcının gündüzlü ve gece yatıya kalan arasında hangisi daha yararlıdır?
Çocuk açısından bakıldığında ve ebeveyinler açısından bakıldığında şüphesiz ki, yatılı tercih edilmeli. Çocuk, yaşamsal ihtiyaçlarını beslenmesi, uyutulması, temizlenmesini kim karşılıyorsa ona bağlanır. Bu ihtiyaçlarını karşılayan kişinin annesi olması tabiki ilk tercihdir ancak, bu mümkün değilse, Doğal olarak, çocuk ihtiyaçları karşılayana yönelecektir. Çocukta kaygı ve tedirginlik olmaması için ilgili bakıcı çok önemlidir.
Bakıcın gece-gündüz bakması çocuğu annesinden uzaklaştırır mı?
Annenin yokluğunu kapatmak için bakıcı olmalıdır. İlelebet ayrılık halleri dışında, annenin çalıştığı veya bakamayacağı hallerde bakıcının yardımcı olmasıdır. Bakıcının yatılı olması annenin çocuğuyla hiç ilgilenmeyeceği anlamında değildir. Evde olduğu anlarda bebeğin yaşamsal ihtiyaçlarını anne karşılamalıdır. İlk 3 yaş, bebeğin annesi ile geçireceği kaliteli zaman çocuğun oluşacak karekterinin ilk yapı taşlarının temelini atacaktır. Oyun oynaması, zekasını açmaya yarayacağı sanılan kitaplar, yap-bozlar,CD ler, oyuncaklar vb gibi aktiviteler değil, Annenin ilgisi ve şefkatidir. Bakıcının yatılı olması akşamları da bebeğe bakıcı bakacak anlamında olmamalı. Akşamları bakıcıdan, anne bebeğini besleyip, altını alıyor, onu uyutuyor iken, annenin diğer ev işlerine yardımcı olması istenmelidir.
Bebeğin bakıcıya alıştırılması:
Beslenmesi, uyutulması, altının temizlenmesinin yanı sıra, koşulsuz ilgi ve sevgi ile Alıştırma süreci bu işlemlerin sorunsuz yapılabildiği zamana kadar uzatmalıdır.
Bebeklik dönemi, yetişkin davranışlarını şekillendirir. Yaşananlar beyinde Amygdala’ya kaydolur. Amygdala insanların kara kutusudur. Hafızaya kaydettiklerimizi gün olur unutabiliriz ancak Amygdala unutmaz. Çocuk büyütmek bu bakımdan tarifi imkansız sorumluluk içeren bir durum olmalıdır. Anneler bu sorumluluktan korkutmamalı. Çünkü kendi içgüdülerinde bebekleri ile ilgili yanıtların tümü mevcuttur. İçgüdülerine ses verdiklerinde sorunsuz bebek büyüteceklerdir. Çocuk büyütmede sorumluluğun ağırlığı kadar, tat da büyüktür.
Topluma,aileye,kendine faydalı bireyler yetişmesi dilegiyle sevgilerimle.
Bebek bakıcısı seçerken neye dikkat etmeliyiz?Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin bebek bakıcısında olması gereken özellikleri anlatıyor. Bebek ne zaman bakıcıya bırakılabilir? Bakıcı yatılı mı olmalı yoksa gündüzlü mü? Bakıcı seçimi konusundaki tüm detaylar pudra.com’da…