UZUN SÜRE HAREKETSİZLİK TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞINI KOLAYLAŞTIRIYOR
Kalbe kirli kanı getiren toplardamarın içindeki kanın pıhtılaşmasıyla oluşan klinik tablonun toplardamar tıkanıklığı rahatsızlığı olarak karşımıza çıktığını belirten Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Pıhtılaşmaya eğilimli bir genetik yapı toplardamar tıkanıklığının görülme sıklığını arttırmaktadır” dedi.
Geçirilen ağır ameliyatların, kazalar sonucu büyük kemiklerin kırılmasının, uzun süre hareketsiz kalmanın, toplardamar tıkanıklığını kolaylaştırdığının altını çizen Prof. Dr. Okutan kullanılan bazı hormon ilaçlarının da tıkanmaya neden olabileceğine vurgu yaptı.
“RİSK FAKTÖRLERİ OLANLAR ÖNCEDEN ÖNLEM ALMALI”
Toplardamar tıkanıklığının toplumda görülme sıklığı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Okutan, “Bu rahatsızlığın risk faktörleri ne kadar bir arada bulunursa görülme sıklığı da o kadar artmaktadır. Pıhtılaşma bozukluğu olan, hormon ilaçları kullanan, fazla kilolu, hareketsiz insanlarda daha sık görülmektedir. Bu risk faktörlerini bulunduran insanların geçirecekleri ameliyatlarda bile toplardamar tıkanıklığı oluşabilmektedir. Bu nedenle bu hastaların ameliyatlarında bile toplardamar tıkanıklığı olmasın diye önlem almak gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“PIHTININ ERİTİLMESİ İÇİN PEK ÇOK YÖNTEM MEVCUT”
İlaçlı tedavide tıkanmanın ilerlemesini önlemenin ilk hedef olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Okutan, “Daha sonra mevcut pıhtı, ilaçlarla eritilmeye çalışılır. Ameliyatla pıhtının boşaltılması, pıhtının emilerek ya da parçalanarak o bölgeden uzaklaştırılması yöntemleri de kullanılır. Yeni bir yöntem de, bir ultrason ve doppler yardımıyla tıkalı damarın içine bir kateter yerleştirilmesidir. Bu kateterden verilen pıhtı eritici ilaç ve ultrason dalgaları yardımıyla pıhtıyı parçalamak mümkün olabilir. Yine mikromotorlarla pıhtıyı parçalayıp bu parçaların dışarıya emilmesi de başka bir yöntemdir” dedi.
“ERKEN MÜDAHALE BAŞARI ORANINI ARTTIRIYOR”
Bu yöntemlerin tüm toplardamar hastalarına uygulanıp uygulanmayacağı hakkında da konuşan Prof. Dr. Okutan, “İlk 15 gün içerisindeki tıkanıklıkların, ultrason dalgalarıyla hareketlendirilip pıhtı eritici ilaçla tedavi etmek uygundur. Önceden gelişmiş tıkanıklıklardaysa, mikromotorlarla pıhtıyı parçalamak daha kolay olabilir. Bir kesi uygulanmadığı için yara iyileşmesi ve enfeksiyon sorunu olmamaktadır. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar başarı artmaktadır. Erken uygulandığında başarı oranları yüzde 90’a kadar ulaşmaktadır” diye konuştu.
“SEYAHATLERDE MOLA VERİN VE SIK SIK YÜRÜYÜN”
Toplardamar tıkanıklıklarından korunmak için yapılması gerekenler konusundaysa Prof. Dr. Okutan şunları söyledi: “Hareketsiz kalmak bu riski arttırmaktadır. Uçak, otobüs veya otomobil seyahatlerinde mümkün olduğu kadar sık aralıklarla yürümek önemlidir. Pıhtılaşmayı kolaylaştıracak ilaçlar kullanıyorsak daha da dikkatli olmamız gerekmektedir. Beslenmenin bu konuya etkisi olduğu bilinmiyor. Ancak spor yapmak ve hareketli olmak önemli. Spor yaralanmaları ve buna bağlı hareketsizlik de tıkanmayı kolaylaştırabilmektedir. Bir de tıkanma olmuşsa tekrarlama oranı hiç tıkanma olmamış hastalara göre yüksektir.”