Türkiye, Avrupa Birliği’nin uluslararası tasarım yarışması “A’Design Award&Competition” sonuçlarına göre açıklanan “En iyi 100 tasarımcı ülke” listesinde Dünya ikincisi oldu.
İtalya’nın Milano kentinde açıklanan listenin ilk sırasında ABD var. Dünya çapında yarışmalara katılan Türk ekiplerinin çevre dalında yaptıkları tasarımlar ülke başarısını getirdi. Türk ekiplerinin kazandıkları bu başarılar, Türkiye’yi 140 ülke arasında “Top 100 Tasarımcı Ülke” listesinde 2’nci sıraya yükseltti. Açıklanan listede aldığı 40 ödül ve kazandığı 163 puan ile Türkiye aynı zamanda en iyi puanı alan ülke olurken, ABD kazandığı 43 ödül ile karşılık 158 skor puanıyla ikini oldu. Türkiye’yi listenin üst sıralarına taşıyan kuruluşlar sıralamasın ilk sırasınıysa 22 ödül birden kazanan “Odtü Designnobis” ekibi aldı.
Odtü Designnobis ekibinin Başkanı ODTU Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu, hiçbir finansman desteği olmadan katıldıkları hemen her yarışmadan ödülle döndüklerini belirtti. Tasarım alanında uluslararası arenada Türkiye’nin elinin güçlenmesi içi çalıştıklarını ve uluslar arası yarışmaların, Türkiye’nin marka ve tasarım değeri açısından tanıtımına büyük katkı veren etkinlikler olduğunu söyledi.
“Türkiye’nin hızla Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydetti.”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: ”Hükümetin tasarım alanında verdiği destekler Türkiye‘nin, dünyanın en iyi tasarım yapan ikincisi ülkesi seçilmesini sağladı. Ar-Ge, tasarım, patent ve inovasyon yüksek katma değerli ürün yaratmada önemli birer adım. Yüksek katma değerli ürün ürütmenin yolu inovasyon ve patentli tasarımdan geçer. Türkiye‘nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasının yolu yüksek katma değerli ürün ihracatının artması ile sağlanır. Yeni teşvik sistemi de bunda önemli bir yer tutacak. 2023′te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için yapmamız gereken şey ürünlerimizin katma değerini artırmak. Bizi ileri götürecek şey, ürünlerimizin fiziki değeri değil, içeriğindeki tasarım ve teknoloji olmalı. İşte bu yüzden tüm sanayicilerimizin, üreticilerimizin, ihracatçılarımızın yapması gereken ürünlerin katma değerini artırmaktır.
Efor Patent Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Savaş Gümüş: “Türkiye’nin uluslar arası tasarım yarışmalarında böyle büyük bir başarı kazanması çok sevindirici. Ticari rekabette en önemli unsur olan “farklılaşma” için başarılı tasarımların üretilebiliyor olması çok önemlidir. Tüketicilerin pek çok seçenek arasında alım kararı vermelerinde tasarımlar önemli bir işleve sahiptir” dedi