TURİZM’DE TÜRKİYE’ NİN YÖNÜ, İYİ Parti Paneli Antalya da yapıldı

TURİZM’DE TÜRKİYE’ NİN YÖNÜ
İYİ Parti genel merkezinin kalkınma politikaları başkanlığı tarafından Güçlü Türkiye Buluşmaları adı altında Türkiye’nin dört bir yanında değişik konu başlıklarıyla buluşmalar yapılıyor.

İYİ Parti genel merkezinin kalkınma politikaları başkanlığı tarafından Güçlü Türkiye Buluşmaları adı altında Türkiye’nin dört bir yanında değişik sektörler için ve birçok konu başlığıyla yapılan toplantıların turizm ayağı, turizmin başkenti Antalya’da düzenledi.

Turizmde Türkiye’nin yönününün tartışıldığı panele başta turizm sektörünün kanaat önderleri olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve birliklerinin temsilcileri, iyi Parti il-ilçe teşkilatları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gazeteci Nilhan Turan’ın sunumuyla başlayan panelde, İyi Parti genel başkanı Meral Akşener’in kutlama telgrafı coşkuyla alkışlandı. İyi parti Antalya il başkanı Yavuz Temizer’in, Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri olan turizmin, Antalya’da konuşulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren konuşmasında, panele ev sahipliği yapan ve emek veren il başkanlığı teşkilatına ve katılımcılara teşekkür etti.

İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen, İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı, Bursa Milletvekili Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu, toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen il yönetimine, turizm politikalarından sorumlu il başkan yardımcısı Selda Ecer’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, İyi parti olarak Türkiye’nin kalkınmasına çaba sarfettiklerini, her konuda kurulan komisyonlarla çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Sahneye yansıttığı slaytlarla ve madde madde yaptığı açıklamalarıyla salonda hazır bulunanları aydınlattı. Turizmin çeşitlendirilmesi için çalışmalar yapılmasını söyleyen Tatlıoğlu,”alt gelir guruplarıyla üst gelir guruplarına da hitap eden çalışmalar yürütmeliyiz” dedi. Konaklama vergisinin şehir vergisine dönüştürülmesi gerektiğini savunarak, “şehir vergisinin yerel yönetimlere devredilmesi gerekir” dedi. Çevrenin ve doğanın korunmasına önem verdiklerini dile getirdi. Deniz turizmine önem vereceklerini ve sahillerde yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Barış ve huzur ortamının turizm de önemine değinerek, parti olarak her zaman sektörün yanında olduklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

İsmail tatlıoğlu’nun sunumu sonrası 19. ve 20. dönem milletvekilliği ve 54. hükümet döneminde turizm bakanlığı yapan Bahattin Yücel’in moderatörlüğünde sahneye davet edilen panelistlerden, birçok önemli turizm kuruluşunda üst düzey yöneticilik yapan Tavit Köletavitoğlu, 2003-2007 yılları arasında Akdeniz Turizm ve Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve 2011-2019 yılları arasında Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmış Osman Ayık, mahalli idareler ve şehircilik alanında uzman, İyi Parti genel merkezinde yerel yönetimler başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Tosun, sırayla konuşmalar yaparak salondakileri aydınlattılar.

Kalkınma politikaları başkanlığı, turizm politikaları başkanı ,Mehmet Tosun. dünya bankasının artık yerel yatırımcılara kredi vereceğini açıklamasının önemli olduğunu, turizm gibi hassas bir sektörün yerel yönetimler tarafından yönlendirilmesi gerektiğini izah etti. Dünyada turizm ruhunun değiştiğini ve Türk turizminin ayak uydurması gerektiğini anlattı.

Eski bakan, Bahattin Yücel, Türk turizminin geçmişten bu yana geçirdiği dönemleri misaller vererek anlattı. Turizm gelirleri ile ilgili dün ile bu günü karşılaştırdı.

Antalya turizminin yetkili ağzı olaarak kabul edilen Osman Ayık da, söktörün yaşadığı krizlerden sonra sektörün zor günler geçirdiğine değinerek, “45 yıldır sektörün önünü açan hiçbir şey yapamadık” dedi. Turizm bölgelerinde son 10 yıldır çalışma olmadığını, , ilerleyen zamanlarda altyapı sorunlarının olacağını ileri süren başkan Osman Ayık, “işletme belgeleri tek elden ve bakanlık tarafından verilmeli, ne kadar turistik tesis olduğuna dair devlette net bir envanter yok. Ev pansiyonları ile beraber irili ufaklı birçok tesis var. Ruhsat verme işi çok başlı” dedi. Var olan kültürel ve çevresel değerlerin hepimize emanet olduğunu belirten Osman Ayık, “önümüzdeki 5-10 yılları kapsayan sürdürülebilir planlama yapılamıyor, Turizm ile ilgili birliklere, özel sektör temsilcilerine yani bizlere görüş sorulmaz oldu, Çevresel ve kültürel değerleri taşıyarak, bölge halkıyla birlikte çalışma yapılmalı” dedi.

Konaklama vergisine itiraz ettiğini dile getirerek, “dünyanın her yerinde olduğu gibi turistten ayak bastı parası alınabilir. Konaklama vergisi alınıyorsa, ilgili tüm ticaretten alınmalı ve hizmet getirmeleri için belediyelere pay ayrılmalı” dedi. Biz otelciler, her zaman taşın altına elimizi koyduk, gerekli desteği hep verdik ve vermeye devam ediyoruz” dedi

Panel sonunda, panelistlere ve emeği geçenlere Bahattin Yücel, miletvekilleri Feridun Bahşi ve Hasan Subaşı, genel idare kurulu üyesi Yiğit Karakış, İsmail Tatlıoğlu plaketler verdiler. Daha sonra panelistler katılımcılarla bol bol fotoğraf çektirdiler.

Cengiz savaşeri
akdenizdespor

Exit mobile version