USD35,18
EURO36,74
GBP44,49
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.969,82
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

TERÖR, ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR,

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TERÖR, ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR,

EBEVEYNLERE VE EĞİTİMCİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR…

Meydana gelen terör olayları hepimiz gibi çocukları da etkiliyor. Ancak onlarda çok daha travmatik sonuçlara neden olabiliyor. Neşe Erberk Eğitim Kurumları’nın sahibi, deneyimli Eğitimci Neşe Erberk, terör gibi travmatik bir olayın çocuklar üzerinde fiziksel, duygusal, zihinsel ve davranışsal etkileri olduğunu ifade ediyor.

Terör olaylarının etkileri her yaşta farklı…

Terör olaylarının etkilerini tüm ülke olarak hepimiz derinden hissediyoruz. Bununla birlikte etkilenen yalnızca biz yetişkinler de değiliz. Çocuklar da olaylardan olumsuz şekilde etkileniyor. Bu etkiler, çocukların yaşlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 0-6 yaş arasındaki çocuklarda ebeveynlerinden ayrılma korkusu, ağlamalar, çığlıklar, huzursuzluk, iştahın azalması, uykuya geçmekte zorluk, kâbuslar, alt ıslatma, parmak emme gibi regresif (gerileme) davranışlar ve karanlık korkusu görülebiliyor. 6-11 yaş arasındaki çocuklarda ise kişiler arası ilişkilerden ve aktivitelerden uzaklaşma, yıkıcı davranışlar, korkular, huzursuzluk, dikkatin azalması ve okul notlarının düşmesi gibi sorunlar gözlenebiliyor. 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda ise geriye dönüşler (flashbacks), iştah ve uyku problemleri, gerginlik, geri çekilme, fiziksel şikâyetler, okul başarısının düşmesi gibi sorunlara rastlanabiliyor.

“Çocuklara güvende hissettirin…”

Bu noktada eğitimcilere ve ailelere çocukları bu etkilerden korumak için büyük görevler düşüyor. Eğitimci Neşe Erberk; “Çocuğunuzu dinlemeniz çok önemli. Onu önemsemenizi, duygularını, düşüncelerini ifade etmesine izin vermenizi ve olayla ilgili bilgisini, bu konunun onu ne kadar etkilediğini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Daha sonra çocuğu etkileyen travmatik konu hakkında bilgilenip, onları da anlayacakları dilde, ihtiyaçları olduğu kadar bilgilendirmek gerekli… Sormadıkları, yaşlarına uygun olmayan, detaylı bilgiyi vererek kafalarını karıştırmak çok da doğru değil.” diyor. Erberk, ebeveynlere “Çocukların iyi olabilmeleri için öncelikle ailelerin iyi olmaları gerekir. Bu süreçte duygularını fark etmeleri, anlamlandırmaları, çevreleriyle paylaşmaları ve günlük rutinlerine devam etmeleri onlara yardımcı olacaktır. Her şeyin daha iyi olacağına dair umutlu olmak ve bunu çocuklara yansıtmak, onların dayanıklılığını artırır ve rahatlamalarını sağlar. Terör olayları çocukların güvenlik hislerini zedeler. Bu sebeple, evde ve okulda güvende olduklarına dair olan inançlarını tazelemek ve yakınlarının yanlarında olduğunu hissettirmek önemlidir.” tavsiyesinde bulunuyor.

“Öğretmenler çocuklara psikolojik destek vermeli…”

Neşe Erberk’e göre travmatik olaylardan sonra yaraların sarılmasında öğretmenlerin ve okulun rolü de çok büyük. Erberk, öğretmenlerin hem süreklilikleri hem de kurdukları ilişki ile çocuklar için çok büyük psikolojik destek olduğunu ifade ederek “Öğretmenler çocuklara

gelişimleri doğrultusunda eğitim verirken, yaşadıkları olumsuz olayların psikolojik etkilerinden kurtulmalarında da yardımcı olur. Okul ise çocuklara yaşadıklarının zor, ancak geçici olduğunu ve her şeyin mutlaka yoluna gireceğini sıklıkla hatırlatmalıdır. Çocuklar, anne babalarının tepkilerini gözlemledikleri gibi, öğretmenlerin tepkilerini de yakından takip ederler. Bu nedenle çocukların, öğretmenlerinin de tıpkı ebeveynleri gibi, travmalar ya da zor durumlarla başa çıkabilecek güçte olduğunu görmeleri gerekir.” şeklinde konuşuyor.

TERÖR, ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR,

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!