Geçen gün bir arkadaşım eşiyle tartışmış,evden hızla çıkıp giden eşi arabasıyla 1 saat sonra ağır bir kaza yapmış. Araç pert oldu ama neyse ki adam az sıyrıklarla kırıklarla atlattı.
Arkadaşım ise kendini bu kazanın faili gibi görmekten,suçluluk duygusu taşımaktan kurtulamayınca onu alıp Psikologa götürdüm ,Edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Suçluluk duygusu; Aslında bütün insanlarda olan bir duyguymuş . Ancak, aile içinde saygısız,şiddet olan bir ortamda yetişen bireylerde daha çok görülmekte.
Abartılı vicdan ile eş değer olan suçluluk duygusu tedavi edilmez ise uzmanların dediğine göre insanları intihara kadar götürebilirmiş.
Suçluluk duygusunun azaltılması, kişinin bu duygulardan kurtulması için yakın çevresinin ona yardımcı olması haksızlık yapılmaması gerekir.
Kişinin hayatını zindana çevirmemesi için yaptıklarını sorguladığında, suçluluk duymaması gerekir İnsanların yaradılışında temel kurallar vardır. Yaşam kılavuzu diyebiliriz.Bu kılavuza göre yaşadığımızda Kişiler hakkaniyet duygusundan dolayı vicdan azabı duyarsa, bunun suçluluk duygusuna dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.
Kişilerin egosu ile ilgili ortaya çıkan suçluluk duygusu, kişilere bu yasak, bu doğru değil, bu olmamalı, bu hareketin yanlış, diye sürekli denirse insanları yıkıma götürür.
Özellikle diğer insanlara zarar verildiğinde ortaya çıkan suçluluk düşüncesinde, çevre çok önemlidir. İnsanlar, o insanı sürekli suçluyorsa, itham ediliyorsa, bu duygu ağır olarak kişinin psikolojine yerleşir.
Kişi, bu davranışları- eleştirileri dikkate alırsa kendini düzeltebilir.
Ancak kabul etmeyip sürekli suçluluk duygusu ile etrafındaki kişileri, yakınlarını kendisi de devamlı suçlamaya kalkarsa bu tedavi edilmesi gereken bir davranış bozukluğudur.
Kendi değerleri ile çevrenin söylemleri o kişinin davranışlarıyla örtüşmez ise, kişi kendini suçlu hissettiğini belirtmemek için etrafına zarar verici hareketler sergileyebilir. Bu kişiler özellikle önemsenilen kişiler ise vicdan azabı daha fazla hissedilecektir.
İnsanların her daim yaşantısına bu duygular eşlik edebilir. Olumsuz duygu demetidir
Bir insan karşısındakini kırdığını hissederse üzüntü duyar pişmanlık duyar. Ancak suçluluk duygusu vicdan kökenli olduğu için kalbinin iç sesini dinlediğinde,kendi hatasını anlayıp bunu kabullendiğinde suçluluk duyacaktır.
Kendine güven sorunu yaşayanlarda,,
Takıntılı,şüpheci olanlarda,kıskançlık duygusunu bolca yaşayanlarda,mutsuz insanlarda
Kontrolü kendi elinde tutma düşüncesi ağır basanlarda bu duygunun yüksek olduğu söylenmekte.
Bir günde,birkaç saat içinde suçluluk duygusundan kurtulamayacağınıza göre işe, kendinizi -hatalarınızı affetmekle başlayın.Güne öfkesiz sakin başlayın. Kendi kendinize öz eleştiri yapın.Ön yargılı düşüncelere yer vermeyin. Neden kendinizi suçlu hissettiğinizi anlamaya çalışın. Yaptığınız hatalardan ders alın.Tekrarlamayın.
En derin sevgilerimle. Siz suçlu değilsiniz,rahat olun.