USD34,46
EURO36,31
GBP43,64
BIST9.031,82
GR. ALTIN2.936,93
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

STEM KIZLARI PROJESİ ALGILARI DEĞİŞTİRDİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

STEM KIZLARI PROJESİ ALGILARI DEĞİŞTİRDİ

ERKEK MESLEĞİ SANIYORDUM KIZLAR DA YAPABİLİYORMUŞ

AGİDER tarafından yapılan STEM Kızları Projesi’ne katılan 150 kız öğrenci 5 gün süren program sonunda erkekler tarafından yapıldığını düşündükleri mesleklerin kızların da yapabileceğini gördüklerini söylediler

Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) ekim ayında gerçekleşen ve beş gün süren STEM Kızları Projesi’nin sonuçlarını değerlendirmek üzere, destek veren kuruluşlarla bir toplantı düzenledi.

Toplantının başlangıcında projede yapılan çalışmalar hakkında hazırlanan video izlendi. Daha sonra kürsüye gelen AGİDER Başkanı Mimar Gökçen Atmaca projeye destek veren kuruluşlara tek tek teşekkür etti. Hilton Hotel’de yapılan toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra; Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mukaddes Birsen, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yeşim Şenol, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, Organize Sanayi Bölgesi temsilcisi Evren Akbağ, OSB Kadın Komisyonu Üyesi Özge Teomete, ve Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Halil Çolakkatıldı. Ayrıca; OSB Teknik Koleji Müdür Yardımcısı Çiğdem Yarar, Enesla Endüstriyel’den Ayşenur Bacak, AEF Jeneratör’den Anıl Akbağ, Ake Asansör’den Zeynep Yalçıner, Cantek Grup’tan Canan Aydan Karaca, Ankutsan’dan Kamil Güneş, Enelsa’dan Gizem Yıldım ve Emek Turizm’den Erdem Başak da toplantıda yer aldılar. Başkan Gökçen Atmaca, projenin hazırlıklarının bir önceki çalışma döneminde başladığını belirterek tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

YAKINDAN TAKİP EDİYORLAR

Bu süreçte tüm yönetim kurulu üyelerinin emeği olduğunu söyleyen Başkan Atmaca, proje koordinatörü Dr.Fulya Coşkun Öksüz’e emekleri için ayrıca teşekkür etti. AGİDER ailesi olarak kız çocuklarının eğitimi için atılan her adımın yaşadığımız toplum için ne kadar kıymetli olduğunun farkında olduklarını söyleyen Atmaca, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın STEM alanında yapmış olduğu güncel çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Uygulanan eğitim politikaları ile kız çocuklarımızın STEM alanlarıyla anlamlı bir bağ kurmalarını ve STEM mesleklerine uygun olmadıklarına ilişkin önyargıların da azalması adına atılan her adımı destekliyoruz. Dünyada ve ülkemizde çalışmalar ve raporlamalar yapılmaktadır. UNESCO’nun istatistik enstitüsünün araştırmalarına göre dünya genelindeki kadın araştırmacı sayısı %30’un altındadır” dedi.

BÜYÜK EŞİTSİZLİK BULUNUYOR

Atmaca sözlerini: “Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi CEDAW Komitesi’nin 2017 yılında bu konuda yaptığı komite raporunda meslek liselerinde özellikle bilişim teknolojileri alanında kızların eksik temsil edildiği, bu durumun kız çocuklarının düşük statülü mesleklerde istihdamına yol açtığı tespit edilmiştir. Türkiye’de de TÜSİAD tarafından yapılmış olan araştırmalarda, üniversite yerleştirmelerinde ilk binlerde yer alan sayısal bölüm öğrencileri içerisinde STEM alanları yerleşme oranı erkeklerde %81,4, kızlarda %18,6 olduğu tespit edilmiştir. Kamu kurumları, üniversiteler ve STK’ların bu alandaki eşitsizliği gidermek için ortak çalışmalar yürütmelerinin gerekliliği ortadadır” diye sürdürdü.

KADINLAR DA YAPABİLİYORMUŞ

Gökçen Atmaca AGİDER olarak, “Kadınlarımızın mesleki ve sosyal her alanda cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik her çalışmanın ve projenin içinde yer almaya, yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Sözlerimi Atatürk’ün bilim ve teknolojinin önemine dair söylediği bir sözüyle tamamlamak istiyorum. “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır” ifadelerini kullandı. Atmaca’dan sonra kürsüye gelen proje koordinatörü Dr.Fulya Coşkun Öksüz, çalışmanın değerlendirmesini yaptı. Bulgular üzerine verilen paylaşan Dr.Öksüz beş gün süren programa Antalya merkezde yer alan beş ortaokuldan 6. ve 7. sınıf öğrencisi 30’arlı gruplar halinde toplam 150 kız öğrencinin katıldığını belirterek, proje sonunda öğrencilerle yapılan görüşmelerde son derece önemli geri bildirimler aldıklarını ve başarıya ulaştıklarını belirterek, “Öğrencilerimizin mühendislik, tıp ve teknik alanlara bakışlarında çok pozitif dönüşümler olduğunu gördük. Öğrencilerin (erkek mesleği sanıyordum, kadınlar da yapabiliyormuş) dediklerini gördük” dedi.

EN ÇOK KADIN YÖNETİCİ OLAN ÜNİVERSİTE

Konuşmaların ardından AGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Klinik Psikolog Melisa Burçin Oral, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Rektör Özkan, bilim insanları dahil

bilimin nasıl yapıldığının bilinmediğini belirterek, “Türkiye’de en çok kadın yöneticinin olduğu üniversiteyiz. Bilim yapmak için insanlara fırsat tanınmalı. Bilimin içinde vicdan olmalı” dedi. Özkan katılımcıların sorularını da yanıtladı. Toplantı projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdimi ile sona erdi

STEM KIZLARI PROJESİ ALGILARI DEĞİŞTİRDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!