Siyasetçi yorgunluğu
Teknoloji harikası dediğimiz uçaklar zaman içinde, mekanik aksamında herhangi bir bozulma olmadığı halde, çalışamaz, iş göremez hale gelebiliyor. Uzmanlar bu duruma ‘METAL YORGUNLUĞU’ diyorlar
Yıllarca süre gelen gerilme ve darbeler metali yıpratarak dayanımını azaltır. Bu durum, her taşıt için geçerlidir. Her metalde metal yorgunluğu olur. Belirli yaşa gelmiş uçakların, araçların hurdaya ayrılması, yani emekli edilmesi bu sebeptendir.
Bu emeklilik konusunu insanlar için düşünürsek, aynı şekilde metal yorgunluğu benzetmesi yapabiliriz.
Vücudun yıpranması, çeşitli hastalıkların ortaya çıkması, beyin yorgunluğu, unutkanlıklar ve sinir sistemimizin yıpranarak asabileşmemiz, aynı metal yorgunluğu gibi, yaşlanmaya bağlı yorgunluk olamaz mı?.
Bir de hayat şartları, koşuşturmalar, günlük olayların stresi, aynı darbelerle yıpranan metaller gibi bizleri de yıpratmıyor mu?.
Bir konserden sonra, kulak ve kafanızın zonklaması, boynun ağrıması, vücudun pelteleşmesi, darbe sayılmaz mı?
Bazı başarılı insanlarda da zamanla RUH YORGUNLUĞU ortaya çıkıyor. Hastalanmadıkları halde, herhangi bir fiziki değişime uğramadıkları halde eski performanslarını kaybediyorlar.
Önceleri belirli bir işi olağanüstü becerilerle yapıyorlar. Takdir topluyorlar. İnsanların ilgi ve beğenisini kazanıyorlar. Medya da sık sık yer alıyorlar. Belli bir süre sonra yorgunluk başlıyor. İşlerini hafifletmek ve üzerlerinden yük atmak için danışman, yardımcı şeklinde görevlendirmeler yapmaya başlıyorlar. Bu durumda da çevrelerine yalakalar doluşup bu etraflarında zırh örüyorlar. Vatandaşla temas etmelerini engelliyorlar. Eleştiri yapmaya kalkanlar olursa, o kişileri hemen lanetliyorlar. Yapılan eleştiriler, bazen çok haklı boyutlarda olabiliyor, metal yorgunluğunda olduğu gibi SİYASETÇİLERİMİZDE, BAŞKANLARIMIZDA RUH YORGUNLUĞU VE PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ görülebiliyor.
Her şeyin yerinde ve zamanında güzel olduğunu iddia edenler çok haklı. Enerjimiz azalırken, beyin hücrelerimizi fazla kaybetmeden siyaseti veya başkanlığı zamanında bırakabilmeliyiz. Yani siyasetçinin de emekliliği olmalı.
Yaklaşan seçimler için adı geçen eski siyasetçilere, geçmişte başkanlık yapmışlara tavsiyem olsun. Egolardan uzaklaşıp, yeniden adaylık düşünmeden metal yorgunluğuna uğramamış yeni yüzlere danışmanlık yapsınlar. 15-20 sene makam koltuğu insanı elinde olmadan da yıpratır.
Cengiz Savaşeri