SİBER ŞANTAJ 10 BİN KİŞİYİ HEDEF ALDI
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber siber güvenlik sorunları gittikçe önem kazanıyor. “Sextortion” olarak bilinen şantaj yöntemi ülkemizde son bir yılda on binlerce kişiyi hedef aldı. Siber şantaj tuzağı, kişinin hem mahremiyet ihlalini hem de sonsuza kadar internette kalabilecek şantaj görüntülerini ortaya çıkarıyor. Son günlerde siber şantaj olaylarının sayısında yaşanan artış siber savunma sistemlerini de gündeme getiriyor.
ŞANTAJ BEDELİ “2 – 50 BİN EURO ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Dünya çapında yayılan siber şantaj dalgasının ardında kimi zaman uluslararası çalışan şebekeler kimi zaman da ergenlik çağındaki çocuklar çıkabiliyor. Konunun hassas yapısı nedeniyle çoğu insan adli makamlara başvurmaktan kaçınıyor. Bu anlamda uluslararası örgütlerin insafına kalıyorlar örgütler Fildişi sahili veya Nijerya gibi ülkelere para göndermelerini talep ediyor. Talep edilen ücret ise 2 bin euro ile 50 bin euro arasında olabiliyor.
Verilen danışmanlık hizmetinde mağdur olan kişinin hasarının azaltılabildiğine dikkat çeken Sparta Bilişim Kurucusu Alper Başaran, “Kimseyi tamamen kurtarmamız mümkün olmuyor. Bir kez ödeme yapıldıktan sonra şantajcılar kurbanı ödeme yaptı olarak belirliyor ve ilerleyen zamanlarda tekrar para talep ediyorlar. Dijital görüntüleri tamamen yok edip etmediklerini bilmenin bir yolu olmadığı için de ilk ödeme yapılırken verilen taahhütlerin hiçbirinin aslında önemi yok. Dünyanın ilk senaryo tabanlı sertifikalı etik hacking eğitimi, Hack2Escape kapsamında siber şantaj tekniklerini ve uluslararası hacker şebekelerinin izlerinin nasıl takip edilebileceğini ve sunucularının nasıl ele geçirilebileceğini de öğreteceğiz.” ifadelerini kullandı.
KURBANLARDA GÜVEN DUYGUSU YARATILIYOR
Başaran, “İnternet ortamında tanışan kişilerin bir süre sonra yazışmaları mahrem bir hal alıyor. Birkaç masum fotoğrafın ardından daha özel fotoğraflar paylaşılıyor. Kurban karşısındakine tam anlamıyla güvenmeye başladığında ise görüşmeler daha açık bir hal alıyor ve nihayet kapan kapanıyor. Facebook, Twitter, Whatsapp gibi mesajlaşma platformlarından kişinin ilgisini çeken şantajcılar daha sonra Skype benzeri bir platform üzerinden görüntülü görüşmek istiyorlar. Tuzağa düşen kişi şantaj için kullanılabilecek bir görüntü verdiğinde bu kayıt altına alınıyor ve görüşme sonlandırılıyor. Hemen ardından da para talebi geliyor. Görüşmeler başladığı andan itibaren kişi hakkında sosyal medya üzerinden ciddi araştırma yürüten suçlular bu sayede kişinin iş arkadaşlarını ve ailesini tespit ediyor. Böylece kişi parayı ödemek veya bütün çevresine rezil olmak korkusuyla karşı karşıya kalıyor.” dedi.