USD34,48
EURO36,41
GBP43,68
BIST9.349,68
GR. ALTIN2.958,30
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

SİBER ŞANTAJ 10 BİN KİŞİYİ HEDEF ALDI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SİBER ŞANTAJ 10 BİN KİŞİYİ HEDEF ALDI

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber siber güvenlik sorunları gittikçe önem kazanıyor. “Sextortion” olarak bilinen şantaj yöntemi ülkemizde son bir yılda on binlerce kişiyi hedef aldı. Siber şantaj tuzağı, kişinin hem mahremiyet ihlalini hem de sonsuza kadar internette kalabilecek şantaj görüntülerini ortaya çıkarıyor. Son günlerde siber şantaj olaylarının sayısında yaşanan artış siber savunma sistemlerini de gündeme getiriyor.

ŞANTAJ BEDELİ “2 – 50 BİN EURO ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Dünya çapında yayılan siber şantaj dalgasının ardında kimi zaman uluslararası çalışan şebekeler kimi zaman da ergenlik çağındaki çocuklar çıkabiliyor. Konunun hassas yapısı nedeniyle çoğu insan adli makamlara başvurmaktan kaçınıyor. Bu anlamda uluslararası örgütlerin insafına kalıyorlar örgütler Fildişi sahili veya Nijerya gibi ülkelere para göndermelerini talep ediyor. Talep edilen ücret ise 2 bin euro ile 50 bin euro arasında olabiliyor.

Verilen danışmanlık hizmetinde mağdur olan kişinin hasarının azaltılabildiğine dikkat çeken Sparta Bilişim Kurucusu Alper Başaran, “Kimseyi tamamen kurtarmamız mümkün olmuyor. Bir kez ödeme yapıldıktan sonra şantajcılar kurbanı ödeme yaptı olarak belirliyor ve ilerleyen zamanlarda tekrar para talep ediyorlar. Dijital görüntüleri tamamen yok edip etmediklerini bilmenin bir yolu olmadığı için de ilk ödeme yapılırken verilen taahhütlerin hiçbirinin aslında önemi yok. Dünyanın ilk senaryo tabanlı sertifikalı etik hacking eğitimi, Hack2Escape kapsamında siber şantaj tekniklerini ve uluslararası hacker şebekelerinin izlerinin nasıl takip edilebileceğini ve sunucularının nasıl ele geçirilebileceğini de öğreteceğiz.” ifadelerini kullandı.

KURBANLARDA GÜVEN DUYGUSU YARATILIYOR

Başaran, “İnternet ortamında tanışan kişilerin bir süre sonra yazışmaları mahrem bir hal alıyor. Birkaç masum fotoğrafın ardından daha özel fotoğraflar paylaşılıyor. Kurban karşısındakine tam anlamıyla güvenmeye başladığında ise görüşmeler daha açık bir hal alıyor ve nihayet kapan kapanıyor. Facebook, Twitter, Whatsapp gibi mesajlaşma platformlarından kişinin ilgisini çeken şantajcılar daha sonra Skype benzeri bir platform üzerinden görüntülü görüşmek istiyorlar. Tuzağa düşen kişi şantaj için kullanılabilecek bir görüntü verdiğinde bu kayıt altına alınıyor ve görüşme sonlandırılıyor. Hemen ardından da para talebi geliyor. Görüşmeler başladığı andan itibaren kişi hakkında sosyal medya üzerinden ciddi araştırma yürüten suçlular bu sayede kişinin iş arkadaşlarını ve ailesini tespit ediyor. Böylece kişi parayı ödemek veya bütün çevresine rezil olmak korkusuyla karşı karşıya kalıyor.” dedi.

SİBER ŞANTAJ 10 BİN KİŞİYİ HEDEF ALDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!