Sağlıksız beslenme Covid-19 riskini artırıyor

Sağlıksız beslenme Covid-19 riskini artırıyor

Sağlıksız beslenmenin Covid-19 açısından risk oluşturduğunu ifade eden Medline Acil Sağlık Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler ve obezite hastalarının ciddi risk altında olduğunu belirtiyor. Yüksek miktarda doymuş yağ, rafine karbonhidrat ve şeker, düşük seviyelerde lif, doymamış yağ içeren beslenme tipi alışkanlığının hastalığın yüksek seyretme sebebi olabileceğini söyleyen Dr. Koray Akay, Akdeniz diyetine uygun olarak beslenmek, içerdiği mikro ve makro besin öğeleri sayesinde Covid-19 salgınına karşı koruyucu etkiye sahip olabiliyor.

Salgın sürecinde stres en önemli yeme bozukluğu nedenlerinden biri

Can sıkıntısı ve stres, daha fazla enerji alımı ve daha fazla miktarda yağ, karbonhidrat ve protein tüketimi ile ilişkilendirilmiştir. Karbonhidrat tüketimi seratonin üretimini teşvik eder ve bu da ruh hali üzerinde olumlu bir etki yaratır. Karbonhidrat tüketim isteğinin düşük ruh hali üzerindeki etkisi, gıdaların glisemik indeksi ile orantılıdır. Ancak karbonhidrat ve protein tüketimi kişinin kronik hastalıklarını artırmayacak şekilde dengeli veya uzman kontrolünde olmalıdır. Sağlıksız beslenme alışkanlığı, Covid-19’un ciddi seyrettiği kalp, diyabet ve akciğer hastalığı olanlarda riski daha da artırmaktadır. Ayrıca karantinada stresle beraber uyku bozuklukları görülebilir. Bu nedenle akşam yemeklerinde seratonin ve melatonin sentezini teşvik eden yiyecekleri tüketmek önemlidir. Köklü sebzeler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, badem, muz, kiraz ve yulaf gibi besinler tercih edilmelidir. Ayrıca süt ve süt ürünleri gibi proteinli gıdalar da önemli besin kaynaklarıdır.

Hangi vitamin, neden önemli?

Bu süre zarfında, yüksek miktarda mineral, antioksidan ve vitamin içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenini takip ederek beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Çeşitli çalışmalar, meyve ve sebzelerin bağışıklık fonksiyonunu artırdığını göstermiştir. E vitamini, C vitamini ve A vitamini değerli antioksidanlardır. E vitaminini bitkisel yağlar (soya fasulyesi, ayçiçeği, mısır, buğday tohumu ve ceviz), kuruyemişler, yağlı tohumlar, ıspanak ve brokoliden alabilirsiniz. Kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, mango, limon ve diğer meyve ve sebzeler ise C vitamini içerir. Bu besinler aynı zamanda yüksek antioksidant özelliği olan glutatyonda içermektedir. A vitamini düşüklüğü ise biraz daha farklı bir durumdur. Bu kişilerde akciğer fonksiyon bozukluğu ve solunum yolu hastalığı riski nispeten daha fazladır. Bu durum özellikle Covid-19’un akciğer fonksiyonu üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında önemlidir. Yumurta, süt, balkabağı, tereyağı ve balık gibi besinlerde A vitamini bulunmaktadır. Dolayısıyla düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

Exit mobile version