“ESTETİK DEĞİL, SAĞLIK İÇİN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN”
Güneş gözlüğü kullanımının gelişmiş toplumlarda gün geçtikçe arttığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göz Sağlığı Bölümü’nden Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, güneş gözlüğü kullanımının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kozmetik kaygıların yanı sıra güneşten korunmanın göz sağlığı açısından öneminin de toplumun büyük çoğunluğu tarafından bilindiğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göz Sağlığı Bölümü’nden Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Yılın, yaklaşık 9 ayından fazlasını güneşe maruz kalınan ülkede yaşadığımız için güneş gözlüğü seçerken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir” dedi.
Güneş ışınlarının insan vücudunda oluşturduğu zararın, ozon tabakası hasarıyla daha da arttığını belirten Op. Dr. Seçil Özdemir, “Birçok kişi cildini korumak için güneş kremleri kullanır ancak gözümüzü bu yolla koruyamayız. Özellikle bahar ve yaz döneminde büyük risk altında kalıyoruz. Güneşe maruz kalmak gözde katarakt, yaşa bağlı olarak sarı nokta hastalığı ve göz eti gibi hastalıklara sebep olur. Bu sebeple güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarıda az zaman geçirmek, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak gereklidir” şeklinde konuştu.
GÖZ RENGİ BİLE ÖNEMLİ BİR ETKEN
Optik gözlüklerin de zararlı ışınları bir miktar engelleyebildiğini söyleyen Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Halk arasında ‘kolormatik’ olarak bilinen renkli camlar dahi güneş gözlükleri kadar koruyucu değildir. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları; UV-A, UV-B ve UV-C ışınlarıdır. En zararlısı olan UV-C atmosferden geçerken emildiği için güneş gözlüğüyle korunmamız gereken ışınlar UV-A ve B’dir. Bu ışınlardan UV-B daha tehlikeli olanıdır. Bulunduğumuz yüksekliğe, enleme, mevsime, sahip olduğumuz göz rengine göre hasar riski değişir” dedi.
“DAHA KOYU CAM DAHA KORUYUCU DEĞİL”
Güneş gözlüğünün yüzde 99’un üzerinde UV filtreleme özelliğine sahip olmasının önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, “Camın koyuluğundan bunu anlamamız mümkün değildir. Yani aslında sanıldığının aksine daha koyu cam daha koruyucudur diyemeyiz.