Özel annelerin dilinden “Engelli Yaşam”
Kepez Belediyesinin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık etkinliğinde özel çocukların özel anneleri, çocuklarını nasıl büyüttüklerini anlatarak, topluma “Engelli bireyler sizden merhamet değil, sevgi ve saygı bekliyor” mesajını verdiler.
Kepez Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günün de, farkındalık ve empati oluşturmaya dönük çok özel bir etkinlik gerçekleştirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Akdeniz Güneşi Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Engelli Çocuğun Annesi Olmak’ programında özel çocukların anneleri, çocuklarını nasıl büyüttüklerini anlatılar. Yine programda özel annelerin özel çocukları, piyona çalarak, harman dalı oynayarak ve şarkılar söyleyerek, normal akranları gibi olduklarının mesajını verdiler. Özel çocuklardan oluşan Antalya Down Sendromlu Engelliler Vakfı Mehteran Grubu’nun gösterisiyle başlayan programa Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, meclis üyeleri, öğretmenler, engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. “365 günün tamamı Engelliler Günüdür”
Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Hakan Tütüncü, “Hepimizin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum. Yılda bir gün engelliliğe dikkat çekme anlamında farklı etkinliklerin yapıldığı bir gün olarak 3 Aralık kutlanıyor olabilir. Ama bizim için 365 günün tamamı Engelliler Günüdür. Engelli kardeşlerimize, ailelerine gönlümüz de, kalbimiz de ve ruhumuz da açıktır” ifadesini kullandı.
“Engeliniz Engelinizdir Projesi gelecek için önemli”
Başkan Hakan Tütüncü, Kepez Belediyesinin ‘Engeliniz Engelimizdir Projesini’ sadece Aralık ayında yapmadıklarını anımsatarak, şunları söyledi: “Bu proje kapsamında yılın bütün aylarında 15 günde çok çeşitli etkinliklerle engelli kardeşlerimizi, ailelerini hayatın içerisine dahil etmeye gayret gösteriyoruz. Engelli öğrencilerle, normal öğrencileri bir araya getirdiğimiz ‘Engeliniz Engelimizdir Projemiz’ kapsamındaki etkinliklerin tamamında empati kurmaya dönük bir zemin kurmaya çalışıyoruz. Engelli olmak bir ayıp, kusur olmadığı gibi engelliler ile aramızda empati kurabilmek de gelecek adına önemlidir. Bunu gençlerin yapabiliyor olması gençlerin engellilerle aralarında bir empati kurmaya dönük zemin oluşturabilmemiz bizim açımızdan çok önemli.”
Özel çocuklardan özel mesaj
Başkan Tütüncü’nün konuşmasının ardından özel çocukların gösterilerine geçildi. Sıtkı Taylan Hortani piyona dinletisi, Mert Ali Ustabaşı harman dalı oynaması, Mehmet Furkan Tez ve Taha Çiftçi ıspanaklı yumurta skeci, Miraç Esen’in baterisiyle ‘Ali Babanın Bir Çiftliği Var’ eserini seslendirmesi, Burak Özel ile Ali Çetin’in Zeybek ve Cemilem oyununu oynaması, Rıfat
Can’ın, Gül Rengi şarkısını ve Mert Kızılkaya’nın Yemen türküsünü icra etmesi izleyenlerden büyük alkış aldı.
Özel anneler duygulandırdı
Özel çocukların ardından özel anneler Hacer Özdemir, Şengül Taşkınsoy, Sercivan Kuş, Fadime Hortavi ve Derya Özdemir, doğumdan bugüne kadar engelli çocukları ile aile içinde, sosyal çevrede, okulda yaşadıkları olumlu olumsuz anılarını, toplumun engelli çocuklara ve ailelerine yaklaşımını ve toplumdan beklentilerini anlattılar. Engelli çocukların eğitimiyle ilgili kaygılarının giderilmesini, normal öğrenciler gibi okumalarını isteyen anneler, topluma, “Engelli bireyler ve aileleri sizden merhamet değil, sevgi ve saygı bekliyor” mesajını verdiler.
“Özel annelerin sözleri ciğerimize işlendi”
Annelere çiçek vermek için tekrar sahneye gelen Başkan Hakan Tütüncü, “Bugüne kadar gördüğüm en güzel farkındalık programı oldu. Engelli annesi olmak programımızda özel anneler konuştu, biz dinledik. Anlattıkları ciğerimize işlendi. Özel çocukların özel anneleri olmak daha özel bir anlam ifade ediyor. Bugün özel anneleri dinledik. Empati kurmaya vesile olacak çok özel bir program oldu.” ‘Engelli çocuğun annesi olmak’ programının ardından Başkan Hakan Tütüncü, Özel Akdeniz Güneşi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin hazırladığı serginin açılışını gerçekleştirdi.