USD35,16
EURO36,73
GBP44,14
BIST9.949,01
GR. ALTIN2.979,08
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

OSMANLI KADINI 7 DİLDE

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OSMANLI KADINI 7 DİLDE

Amerika’da tarih kategorisinde ‘’Benjamin Franklin ödülü’’ alan Amerikalı Yazar Aslı Sancar’ın kaleme aldığı Osmanlı Kadını -Mitler ve Gerçekler isimli eseri Türkçe dâhil olmak üzere 7 dilde yayınlandı.

Batılı Oryantalistlerin ve gezginlerin hayal dünyalarında kurguladıkları, pasif, zayıf ve sadece bir zevk aracı olan Osmanlı kadınını, Amerikalı Yazar Aslı Sancar tarihi bilgi ve belgeler ışığında değerlendirerek kaleme aldı.

İngilizce olarak ilk yayınlandığında Amerika’da tarih kategorisinde ‘’Benjamin Franklin Ödülü’’ alan, Kaynak Kültür Yayın Grubu tarafından; İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve İspanyolca dillerine tercüme edilen eserde, Osmanlı kadınına Oryantalist bakışın aksine, aktif, güçlü ve toplumda çok önemli bir yere sahip olduğu anlatılıyor.

Kitap, Osmanlı kadını hakkında 19. yüzyıldan itibaren oluşmuş olumsuz görüşleri inceliyor ve değişik vesilelerle Osmanlı coğrafyasında uzun süreler yaşamış olan Lady Montague, Julia Pardoe ve Lucy Garnett gibi Batılıların yazdıklarından yola çıkarak olumsuz görüşlerin ne kadar gerçekdışı olduğunu ortaya koyuyor.

Osmanlı kadınının yaşadığı haremin, kadınların rahatça yaşadığı ve misafirlerini ağırladıkları, ailece güzel saatler geçirilen bir yer olduğu gerçeğine de bu eserle dikkat çekiliyor.

Osmanlı kadınının haremde hiçbir hakka sahip olmayan bir köle gibi tasvirine karşılık Osmanlı sicil defterlerinden bunun aksini ispat eden belgeler sunuluyor. Kadınların Osmanlı hukukunda geniş haklara sahip olduğunu ve gerektiğinde mahkeme yoluyla hakkını aramasını bilen bir özgüvenle hareket ettiğini vurgularken, bu yönleriyle başka toplumlarla mukayese edilemeyecek bir seviyede olduğu da dikkat çekiliyor.

Osmanlı kadınının toplum ve aile içinde çok itibarlı bir statüye sahip olmasının yanı sıra, zarafet ve estetik yönüyle kendi tabiatına ait değerleri en üst seviyede temsil ettiğinin altı çiziliyor.

* “Osmanlı Kadını – Mitler ve Gerçekler” kitabımızın İngilizce’si olan “Otoman Women- Myth and Realıty” 2001 yılından bu yana düzenlenen ve ABD’nin kitap oskarları sayılan Benjamin Franklin Awards’da 2008 yılında tarih alanında yayınlanmış en iyi eser seçildi ve tasarım dalında da finale kaldı.

* Benjamin Franklin Awards’ı düzenleyen PMA – Bağımsız Yayıncılar Birliği’nin – dört binden fazla üyesi bulunmakta ve ABD’de bulunan bağımsız birliklerin en büyüğü…

Bu organizasyonda 1,800 civarında kitap yarışmaya iştirak etti ve kitabımız bu kadar rakibin arasından sıyrılarak birinci oldu.

OSMANLI KADINI 7 DİLDE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!