USD38,00
EURO41,20
GBP49,67
BIST9.649,53
GR. ALTIN3.705,52
weather
2.2 °
Istanbul
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ölümcül tür Koni salyangozlarına dikkat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölümcül tür Koni salyangozlarına dikkat

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde görüldüğü iddia edilen Koni salyangozları zehirli bir yumuşakça türü. Yüzlerce salyangoz türünün içinde en zehirlisi olarak bilinen bu yumuşakçaların en çok görüldükleri yerler ise Avustralya, Asya Pasifik Okyanusu ve Endonezya. Ancak uzmanlar, Kızıldeniz aracılığıyla bu canlıların Akdeniz’e kadar ulaşabileceklerini ifade ediyor. Gündüzleri suda kumda saklanan, geceleri suda avlanan bu ölümcül canlılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, konuyla ilgili detayları paylaştı.

Koni salyangozu nedir?

Koni salyangozları, eşsiz desenli kabuklara sahip okyanus canlılarıdır. Avuç içi kadar büyüklüğe sahip olan Koni salyangozları, kancalarının içinde iki yüze yakın farklı zehir bulunduran iğneler taşır. Koni şeklinde ve mermersi kabukları sebebiyle mermer yüzeyli salyangoz da denilir. Etobur bir canlıdır ve genellikle balık avlanarak beslenir.

Koni salyangozu zehirli mi?

Dünyada en zehirli su canlılarından biridir. Zehirleri bir insanı sadece 15 dakika içinde öldürebilir. Kişi, koni salyangozunun soktuğunu hisseder ve genellikle acı duymaz, çünkü iğneleri analjezik yani ağrı kesici özellik taşır. Acı yerine uyuşma veya karıncalanma hissedebilir. Zehirleri, sinir sistemini felç eden nörotoksinler içerir. Ağız kısmında zıpkına benzeyen keskin bir hortumu vardır ve ancak kendini tehlikede hissettiğinde karşı tarafa saldırır.

Belirtileri nedir?

Salyangozun sokması sonrası, eğer güçlü bir zehir aktarımı olmuşsa yukarıda da bahsettiğimiz gibi ne yazık ki kişi hayatını kaybedebilir. Daha düşük bir zehir vücuda girdiğinde ise kişide şiddetli baş ağrısı, ateş, kusma, böbrek yetmezliği görülebilir. Hatta bazı salyangozlarda kanı pıhtılaştıran zehir çeşitleri bile bulunabilir.

Sokma sonrası tedavi yöntemi nedir, nasıl korunmak gerekir?

Koni salyangozları için üretilmiş bir anti-zehir ya da ilaç yoktur. Böyle bir olayla karşılaşıldığı durumda zehrin enjekte olduğu noktaya herhangi bir madde sürülmemeli, zehirle temas olmamalıdır. Hasta hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve acil müdahale edilmelidir. Doktorların yapabileceği öncelikli müdahale, toksinlerin yayılmasını önlemek ve toksinleri enjeksiyon yerinden çıkarmaya çalışmak olabilir. Ancak tedbir amaçlı olarak, şekli ve renkli kabukları sayesinde kolaylıkla tanınabilecek koni salyangozları ile karşılaşıldığında temas edilmemesi gerekmektedir.

Ölümcül tür Koni salyangozlarına dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.