Son yıllarda kadın çalışanlara yönelik güzel gelişmeler var diye sevinen çalışmayı düşünen bayanlar size ve tüm KADINLARA sesleniyorum oyuna geliyoruz DİKKAT!…
Çalışma hayatında, kadın işçi sayısının her geçen gün artmasını önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bu anlamda kadın çalışan sayısının artmasında, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık içeren düzenlemeler önemli bir etkide bulunuyor diye düşünürken, madalyonun diğer yüzünü gözardı etmemek gerekmekte.
Kadın çalışanlara tanınan bu kadar hak dile, göze, kulağa çok hoş gelse bile, siz işveren olsanız bir KADIN çalışanı almaya gözünüz yer mi? Ben bir bayan olarak işe bayan eleman almak için kırk kere düşünürüm doğrusu…
Burada amaç aslında kadının iş hayatından paşa paşa hiç fark ettirmeden, ağır ağır elinin çekilmesine fayda sağlayacak. Dikkat diyorum bu bir iyileştirmeden çok kamu ve özelde kadın işçi çalıştırmama konusunda bir korku hegemonyası anlamını taşıyor.
Önceden işe girmiş olanlara ne alâ. Ama bu hakların bundan sonra kadın işçi çalıştıracakları çok daha kapsamlı düşünmeye iteceği kesin. Hal böyle olunca da elbette KADIN işsizler artacaktır. Önceden daha rahat girilen sektörlerde bir daralma söz konusu olacaktır. Ancak kadının yapabileceği zorunlu olan alanlarda çalışma ortamları doğacak diğerlerinde ise erkek çalışanın önü daha bir açık olacak demektir.
Peki şimdi bu durum sizce iyi midir, kötü müdür? Özünde kadınlar adına olumlu haklar içeren bu kazanımlar, olayı detaylı masaya yatırdığınızda olumsuz bir durum yaratmaktadır ki öyle de oldu. Geçtiğimiz günlerde patronların insan kaynakları departmanlarına kadın çalışan alımını durdurmaları yönünde talimat verdiği ortaya çıkmıştı. Patronlar, “Bu paket yasalaşacaksa kadın istihdam eden sektörlere eş zamanlı olarak SSK ve vergi konuları başta olmak üzere bazı alanlarda ilave teşvikler de verilmelidir” Dediler.
Bir tekstil firması yetkilisinin ifadesine göre, tekstil sektörü çalışanlarının %80′ini kadınlar oluşturuyor: Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1,3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 80′ini kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır.
Yani, bu yasa kadına istihdam sağlamaz, tam tersi sonuçlar doğuracaktır. Tekstil ve konfeksiyon sektörünü küçültecektir. Sektördeki küçülme elbette, Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir.
Kadının sosyal hayat içindeki ekonomik özgürlüğü, erkek egemen Dünya’da kadını daha güçlü kılmaktadır. Toplumumuzda kadına şiddet, taciz, tecavüz, cinayet vakaları her yıl bir öncekine göre çok daha fazlalaşırken.
İşsizleşen kadının bu anlamdaki istismarı daha da artıracağı aşikâr değilmidir?
nilhankirdi@hotmail.com