USD35,16
EURO36,44
GBP43,98
BIST9.765,12
GR. ALTIN2.930,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Nilhan KIRDI, Tıp Bayramını sordu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

14 Mart Tıp Bayramı ama BURUK!.. Diyen Medical Park Göz Cerrahisi Uzman Dr. Mehmet Tahir ÇAM’dan çarpıcı açıklamalar geldi..

Değerli Okurlar,

 

Bugün Medical Park Hastanesi göz cerrahisi doktoru Mehmet Tahir ŞAM ile beraberiz. Sayın ŞAM, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir sağlık neferi olarak öncelikle sizi ve çalıştığınız kurum olan MEDİCAL PARK Hastanesindeki mesai arkadaşlarınız başta olmak üzere tüm SAĞLIK çalışanlarının bayramını kutluyoruz.

Ancak bu gün ve sektör sorunlarına dikkat çekmek ile ilgili şöyle de bir eylem planı uygulanacak bu yıl ülkemizde. Türk Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, yapılacak eylem kapsamında sağlık çalışanlarının taleplerini zincirlerle Sağlık Bakanlığının bahçe demirlerine asacağı; eylemin Türkiye genelinde sendika şubeleri tarafından da yapılacağı belirtildi. Sağlık çalışanlarının en büyük mağduriyetinin, döner sermaye sistemindeki sıkıntılar olduğunu ifade eden Kahveci, ”Performansa dayalı döner sermaye sistemi tüm sağlık çalışanlarını mağdur ve huzursuz eden bir sistem. Kamuda hiçbir kurumda ek ödemelerden vergi kesilmezken, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden vergi kesintisi yapılıyor. Kalite yönetimi denetlemeleri ile döner sermaye sistemi bir cezalandırma aracına bile dönüştü. Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle çalışanlar geçim sıkıntısına düşecekleri korkusuyla emekli bile olamıyor. Bu sorunların çözülmesini isteyen taleplerimizi, sağlıkta şiddetin sonlanması, yabancı doktor istihdamının yapılmaması gibi taleplerimizi bakanlık demirlerine zincirleyeceğiz. Demiş. Şimdi bazı sorularla sizin 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili düşüncelerinizi, görüşlerinizi öğrenmek ve okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

 

Sizi tanıyanlar bilenler bilir ancak tanımayanlar için kendinizi tanıtırmısınız?

Öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Hem bu konuya gösterdiğiniz ilgi için hem de bu hususu benimle değerlendirdiğiniz için..

Hacettepe İngilizce Tıp mezunuyum. İstanbul OKMEYDANI eğitim ve araştırma hastanesinde göz hastalıkları ihtisası yaptım. 1972 Amasya doğumluyum. Çeşitli devlet ve özel hastanelerinde çalıştım. 2005 senesinden bu yana Antalya da hizmet veriyorum. Şuanda Medical Park Hastanesinde GÖZ CERRAHİ Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

hrp

Tıp Bayramı nedir? Niçin kutlanır? Niye 14 Mart?

Tıp Bayramı 1919’dan bu yana ülkemizde kutlanmaktadır. 14 Mart aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi’nin de kuruluş yıl dönümüdür. Bu Türkiye’nin tıpta gelişme başlangıcıdır. Bu özel günde balolar özel davetler yapılır gitmek isteyenler katılabilir ancak sorunları dile getirmek yanlışları vurgulamak için de özel bir gündür. Çünkü Doktorluk bizim yaşam biçimimiz, sadece mesleğimiz değildir.

Sağlık sektöründeki başlıca sorunlar nelerdir?

İyi ki doktor oldum. İyi ki göz doktoru oldum bu mesleği yapıyor olmaktan çok mutluyum. Ama son bir yıldır mesleğimden soğudum. Bundan 10 sene sonrası için Türkiye deki tıp, popülist politikalar ve uygulamalar nedeniyle bizlere negatif olarak geri dönecektir. İşler o kadar karıştı ki, yani bazı ülkelerin en iyi sistemlerini bazı ülkelerin en kötü ücret politikalarıyla yapıldığını görüyoruz ki, bu çok güzel bir çoban salata oluyor. Kanada’nın performans sistemini, İngiltere’nin aile hekimliği sistemini, İskandinav sağlık sistemi temelleri üzerine oturtuyor, ücret politikasını da Hindistan’ dan daha da kötü uyguluyoruz. Tıp eğitiminde ise, Amerikan eğitimin sistemini uyguluyoruz. Bir sistem karmaşası yaşıyoruz. Bir uzman hekimin çıplak maaşı 1500 tl dir yapılan bu uzun ve meşakkatli eğitimi düşündüğünüzde çok az gözükmektedir. Bir asgari standart olmalı ve hastaneye hastalara kattığı sistemle bir ödüllendirme yapılabilir. Gün geçtikçe doktorların köşeye sıkıştığı bir dönemi yaşıyoruz. Küçük hastaneler ve tıp merkezleri yaşayamaz halde. Ya devlet hastanesinde çalışacaksınız ya da büyük özel sektörlerde çalışmalısınız. Bu doktorları çalışan robotlar sınıfına sokmaktadır. Bizim hastalara gereği kadar zaman ayırmamız gerekir. Kamu sektöründe çalışan doktorlarımızın yoğunluğu nedeniyle hastaların birkaç dakika ayırmayla hizmet üretmemesi gerekmektedir.

Bir sağlık çalışanı olarak Türkiye deki sağlık sistemini değerlendirirmisiniz? Nereden nereye gelindi? Daha neler yapılmalı?

Tıp ve toplum sağlığı sürekli kötüye gidiyor. Mevcut hükümet de bunu yapmaya sağlık sektörünün sorunlarını çözmeye çalışıyor. Doktorluk para için yapılacak bir meslek değildir bunu hiçbir zaman böyle görmedik. Doktor para için bu kadar okumaz, doktorlar ve sağlık sektörü çalışanları 24 saat çalışır her zaman çalışır, depremde, savaşta sürekli çalışırlar. Bayram da çalışır hastasını ihmal etmez. Ama belki ayırt edilemeyen şu ki, doktor parasız da çalışamaz aile yapısının devamı için çalışmak zorundadır. Doktorlar çok çalışmalı daha iyi çalışmalı kendi koşullarını iyileştirmeli, halka daha fazla faydalı olmalı. Sağlık Türkiye de çok ciddi para harcanan bir sektör. Bunun suçlusu doktorlar ve yazdığı ilaçlar değil. Türkiye de ilaç fabrikaları kapatıldı. Bu sektöre destek yok dışarıya bağlı olan sektörde yükün doktora fatura edilmesi yanlıştır. İlaç fabrikaları kapattırılmamalıydı. SSK hastaneleri devlet hastaneleriyle hesapsız bir şekilde birleştirildi. Bunun yarattığı ciddi bir gider var. Evet, SSK hastaneleri ciddi bir sağlık hizmetini ciddi ucuz yapan hastanelerdi. Sağlık Bakanlığı’nca hastanelerin birleştirilmesi son derece sağlıksız yapıldı. Sağlık sektör harcamaları bir anda 4’e katladı. Planlama hatası ve oy uğruna harcanan bir politikanın sonucudur bu durum. Doktorlar sütten çıkmış ak kaşık değil, bizde sektördeki hatalarımızı biliyoruz. Doktorlar, performans sistemi sonucunda bir puan toplamak için çalışmaya itiliyorlar ve yapmadıklarını yapıyor gösteriliyor. Herkes daha fazla puan almak için çalışıyor. 15 günde bir hastaya çağırmak bile yanlıştır. Döner sermayeden pay almak ve puan doldurmak için hasta çağrılır. Bu sistemle hastalar daha fazla ameliyat edilmek durumundadır bıçak parası sistemin bir parçasıdır. Bu uygulama İnsanları çalışmaya teşvik ediyormuş gibi görünse de gerçek olmayan bir sağlık uygulamasıdır. Bu çok saçma bir sistemdir ve baş hekimlerin elinde artık bir kozdur bu durum.

Bir Göz hastalıkları uzmanını düşünün belli bir yaşa geldiğinde cerrahi yapmadığı için ücreti kesilir bu bir zorlamadır adeta. Sistem başlı başına yanlışlıklar içerir. Gerçekte yapılan işin kalitesini sorgulayamıyor ve kaliteliyi sorgulayamıyorsunuz. Bu gerçekten doğru değil.

Sağlık çalışanlarının bu paralarının döner sermayeleri hastane ne kadar kar ederse çalışanlarına o kadar para verilebilir. Bundan sonra kamu ve özel hastaneler daha çok kar etmek için çalışacaklardır. türkn çeşitli önerileri vardı. Doğru davranışları ve doğru politikaları doğru yönergeleri vermişti. Ama bir noktaya gelinemedi. Devlet hastaneleri giderek zayıflayacaktır. Özel hastaneler sadece karlılık noktasında hizmet verir. Devlet ve Üniv. Hastaneleri her türlü hastaya bakmaktadır. Kar gözetmemektedir. Ama özel hastaneler kar etmediği bölümü kapatacaklardır.

Her alanda olduğu gibi ülkemizde sağlık sektöründe ve özellikle organ nakli konusunda önemli gelişmeler yaşanmakta, kurumunuzun ve şahsınızın bu alandaki görüş ve duruşu nedir?

Öncelikle hekim arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Yapılması gerekiyordu Hacettepe Üniv. De yapılması gerekiyordu. Hacettepe’de yapılan işlem bütününde tıbbi hata varmıdır, komplikasyon varmıdır? Bunu bilimyoruz ama bunları yaptıkça tıp gelişmektedir elbette. Aslında çok iyi eğitilmiş doktor ve cerrah kadromuz bulunmaktadır. Amerika’dan sonra Dünya daki en ileri ülkelerden biridir TÜRKİYE. İşin teorisinde de yine Türkiye ileridedir. Sağlık politikaları böyle giderse bu iyi durum daha da kötüye gidecektir. İhtisaslaşmada artık KADIN DOĞUM ve KARDİYOLOJİ en düşük puanlarla alınıyor. Çünka doktorların daha köşeye sıkıştıran malpraktis yasası var 2004 yılında çıkan bu yasa nedeniyle doktorlar ölçüsüz olarak mahkemeye veriliyor, yüksek sağlık şurası kaldırıldığı için de insanlar doktorlara dava açıyorlar. Bu iki bölüm daha büyük bir risk taşıdığı için de artık genç doktorlar bu branşları seçmekten korkuyor bu durum bu branşlar için giriş puanlarının düşmesine neden oluyor.

Sağlık turizmi hakkında neler söylersiniz? Özel hastanelerle bu çok iyi bir noktaya geldi. Antalya bunun için inanılmaz cazip, güneş, iklim, deniz oteller, özel hastaneler var medical park da organ nakli, kardiyovasküler cerrahi, onkolojide çok ileride.. Yurt dışından yabancı hasta alıyoruz ama bu istediğimiz seviyede değil. Daha iyi daha organize bir hastane sistemimiz var Türkiye de bunu yapan çok iyi sistemli hastanelerimiz var çözüm burda daha iyi hizmet, daha kaliteli hizmet. Biz, Avrupa dan daha iyiyiz. Ancak Sağlık turizmi yapan Tayland ve Hindistan var ki, Hindistan Tıpda oldukça iyi. Tayland ise hastanecilik açısından inanılmaz iyi durumda bulunuyor. Aslında biz onlardan daha iyiz ama kendimizi yeterince tanıtamıyor ve pazarlamıyoruz. Ama bu sağlık kurumlarıyla bitmiyor tabii, ülkemizdeki iş adamları, sanayi ve sağlık bakanlığı bu konuya el atmalı. Özel hastaneleri a, b, c diye ayırdılar. Ama bu teoride yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığının da bunun arkasında durması gerekmektedir. A grubu bir hastanenin arkasında sistemi gereği ona göre durması gerekir ki, yurt dışından dan daha çok hasta gelsin ve Avrupa’nın da bunu bilmesini ve inanmasını istiyoruz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor dinleyici ve okurlarımıza gerek 14 Mart Tıp bayramı gerekse uzman bir göz doktoru olarak son mesajlarınzı iletmenizi rica ediyoruz.

Tıp bayramı hepimizin bayramı, Kanuni Sultan Süleyman OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ demiş.

Tekrar başta size ve tüm okurlara teşekkürler,. Herkese sağlıklı güzel günler dilerim.

Nilhan KIRDI, Tıp Bayramını sordu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!