NİLHAN TURAN KIRDI: Sayın, Serdar Armağan Antalya Sanayici Ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak konuğumuz oldunuz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
SERDAR ARMAĞAN: Antalya’da doğdum büyüdüm. Şuanda bir nakliye firmam var. Şehirlerarası tırlarım var, onlarla madenle ilgili özel nakliyeler yapıyorum. 2005 yılından beri de ANSİAD üyesiyim.
NİLHAN TURAN KIRDI: ANSİAD’ın geleneksel olarak her yıl düzenlediği GİRİŞİMCİLİK HAFTASI var. Bize GİRİŞİMCİLİK HAFTASIYLA ilgili bilgi verir misiniz?
SERDAR ARMAĞAN: 2002 yılında Türkiye Sanayici ve İşadamları Dernekleri başkanlar kurulu Erzurum’da toplanıyorlar ve orda bir karar çıkıyor. Bütün Türkiye’deki Sanayici ve İş Adamları Dernekleri, Aralık ayının 2. Haftası GİRİŞİMCİLİK HAFTASI yapalım ve bu şekilde toplumu bilinçlendirelim diye yola çıkarak “Girişimci nedir? Nasıl girişimci olunur ve özellikle gençleri bilinçlendirelim şeklinde bir yaklaşımda bulunuyorlar. İlki de 2002 yılında yine Erzurum Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından organize ediliyor. 2003 yılında ANSİAD (Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği) bunu Antalya’ya taşıyor ve 2003 yılından beri bu bayrağı dalgalandırıyor. Her yıl aralıksız olarak bu güne kadar yapmış, bu yıl 8. Kez düzenledik.
NİLHAN TURAN KIRDI: ANSİAD böyle bir etkinlik yaparak neyi amaçlıyor?
SERDAR ARMAĞAN: Bu etkinliğin amacı şudur;
Öncelikle işadamlarımızın kendilerini, kendi işlerini, çalışmalarını ve ülke için düşündüklerini topluma daha yakından anlatma ve kendilerini daha iyi tanıtma imkanı buluyorlar. Buda değişik okullarda bir araya gelerek özellikle AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ nde bu konular aktarılıyor. Aynı zamanda kendi sorunlarını da anlatıyorlar. İkinci olarak da gençleri girişimciliğe özendirmek, gençlerin ilerder iş kurmasını teşvik etmek, sahip oldukları potansiyeli anlatabilmek. Onların potansiyellerinin farkına varmalarını sağlamak, özgür olduklarını, yaratmak, üretmek ve ticaret yapma içgüdülerini güçlendirmek için bir toplumsal bilinçlendirme çalışmasıdır amacımız.
NİLHAN TURAN KIRDI: ANSİYADIN kaç üyesi vardır. ANSİYAD neyi hedefleyerek oluşmuştur?
SERDAR ARMAĞAN: ANSİADIN şuanda 130 üyesi var, 4 katrilyonu aşkın sermaye toplamı var. Bu üyelerimizin %70 ‘i Antalya’daki ilk yüz vergi rekortmeni listesinde, % 10’u kadarı Türkiye çapında ilk 500 ve ikinci 500 firmaları arasında. Üyelerimizin içinde inovasyon ödülü alanlar var. ANSİAD böyle bir kurum, üyeleriyle bir arada çalışabilen, problemlerini paylaşabilen bir İşadamları Derneği.
NİLHAN TURAN KIRDI: 14-15-16 Aralık GİRİŞİMCİLİK HAFTASINA dönelim, kaç okulda çalışmalar yapıyorsunuz ya da bu güne kadar istatistiki bilgi var mı, kaç kişiye ulaştınız ?
SERDAR ARMAĞAN: ANSİYAD IN elindeki verilere göre 2003 yılından bugüne biz 52 bin kişinin katılımıyla toplantılar düzenlemişiz. Bu yıL, bu toplantıların 8’incisini düzenledik. 2010 yılı GİRİŞİMCİLİK HAFTASINDA hedefimiz 15 bin 16 bin gencimize ve insanımıza ulaşarak bu etkinliği gerçekleştirmek. Bu yıl 46 lise, 4 fakülte, 5 yüksek okulda bu toplantıyı ve etkinliği gerçekleştirdik. Ama ağırlıklı olarak panellerimizi AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ deki değişik salonlarda gerçekleştirdik.
NİLHAN TURAN KIRDI: Okullarda yapılan etkinlikler, paylaşılan bilgiler, gençlerin soruları yada sizlerin anlattıklarınız onları cezp ediyor mu ?
SERDAR ARMAĞAN: Özellikle işadamlarımız, gittikleri okullarda ilgi çekiyorlar. Tabi biz pratik hayattan da başımıza gelen girişimcilik hikayelerimizi paylaşıyoruz.. Özellikle bu pratik bilgiler onların daha çok ilgilerini çekiyor. Onlar hakkında yorumlar ve sorular alıyoruz. Kendileri de konuyla ilgili yorumlar yapıp sorular soruyorlar. Tabi onlarında inovasyon dediğimiz yenilikçi fikirleri de zaman zaman oluyor. Ama öğrenci düzeyinde kaldığını söylemem gerekir.
NİLHAN TURAN KIRDI: 2005’ten beri sizde bir ANSİAD girişimci üyesisiniz. Sizin girişimcilik öykünüz nedir?
SERDAR ARMAĞAN: Benim girişimcilik öyküm aile mesleği aslında. Dedemden itibaren bizim nakliye sektöründe yerimiz vardır. Dedemlerin otobüsleri, minibüsleri olmuş. Şehirlerarası taşımacılık yapmışlar veya ilçelere taşımacılık yapmışlar. 1995 yılında İstanbul İktisadi Bilimler fakültesini bitirdikten sonra işlerin başına geldim. Kendimi otomotiv sektörünün ortasında buldum. 2003 yılından buyana tırlarla ilçeler arası ve şimdi de yavaş yavaş şehirlerarası nakliye işi yapıyoruz.
NİLHAN TURAN KIRDI: Girişimci ruha sahip olmak için, okuyucularımıza bu sıkıntıları aşmak için ne gibi önerileriniz olabilir?
SERDAR ARMAĞAN: Yeni bir işe girdiniz, Türkiye’de hangi sektör olursa olsun, ne zaman yeni bir yatırım yapmaya çalıştığınızda herkes size şu gözle bakıyor: Yatırımla ne için uğraşıyorsun götür paranı bankaya yatır veya bir kira geliri elde et, çalışmana da gerek yok denilir. Ticaret hayatının pek çok stresi var. Tahsilat probleminiz var, devletle ilgili sıkıntılarınız var, rekabet ile ilgili sıkıntılarınız var ama bu sıkıntıların tatlı yanları da var, eğer kar zarar hesaplarınızı düzgün yaparsanız, işinizi düzgün takip ederseniz günün birinde mükafatlandırılıyorsunuz. Bu da başarı ve maddi anlamda bizlere geri dönüyor. Nakliye işinde de bana sen bu işten anlamazsın, zaman senin dedenin babanın yaptığı zaman değil başka bir zamandayız sen bu işi yapamazsın dediler ama biz bu işleri geliştirdik geliştirmeye de devam ediyoruz. Şirketin maddi konularına dikkat edilmesi lazım. Sektörleri gözlemlemeniz lazım. Biz gençlerimize inovatif girişimciliği anlatmak istiyoruz. Var olan bir şeyi geliştirip yenilikçi yaklaşım ile ele olarak yaklaşabilirseniz, yaratıcı olursanız, hem rekabetten uzak kazanç elde etmiş olursunuz hem de başarıya daha kısa zamanda ulaşmış olursunuz. İnovasyonda bir örnek vardır. Üniversitelerde biz gençlere bu konuyu anlatırken şu örneği verirlerdi. Bbavulların altında küçük tekerlekler vardır hepimiz kullanıyoruz. Onu bir pilot bulmuş. Çok sık seyahat ettiği için neden ben bunun altına bir tekerlek takmayayım demiş, şimdi bütün dünya bunu kullanıyor. Bu bir inovatif değişimdir.Var olan bir şeyi yenileştirerek daha kullanışlı hale getirmek.
NİLHAN TURAN KIRDI: Peki sizin inovatif bir düşünceniz var mı kendi sektörünüzle ilgili ?
SERDAR ARMAĞAN: Kendi tırlarımı Antalya için çalıştırabilirdim ama buradaki inanılmaz rekabetten dolayı çok az bir yatırım yaparak Batı Akdeniz Bölgesine hitap edecek şekilde organize oldum. Bu şekilde de kendi sektörümde farklılaşma yarattım.
NİLHAN TURAN KIRDI: ANSİAD girişimci işadamlarına da teşvik ödülleri veriyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
SERDAR ARMAĞAN: ANSİAD yılda bir kez yılın iş adamı ödülü veriyor, birde girişimcilik haftası başladıktan sonra girişimcilik ödülü vermeye başlamış. 2003 yılında bu ödül ilk defa Servet Yazıcı ya verilmiş. Yazıcı şirketler grubunda kendisi. Kısaca anlatmak gerekirse 2005 yılınca Can Hakan Karacağa (Cantek firmasına) 2006 yılında Hasan Demirezene (Olimpus Makine Yönetim Kuruluna), 2007 yılında Mehmet Yüksel (Yüksel Tohumculuk), 2008 yılında Çetin Keskin (Akay Asansöre), 2009 yılında Burak Özkan a (Özkan Şarapçılık) yılın girişimci işadamı ödülü verilmiş. Alt katagorilerde ki arkadaşlarımıza da ödüller verilmiş. 2010 yılında Ankutsan firmasının sahibi ve yönetim kurulu başkanı Sn. Rüstem Keski ye bu ödülü vermeyi uygun gördük. ANSİAD olarak kendi sektöründe yaratıcı olanlara biz bu ödülü veriyoruz.
NİLHAN TURAN KIRDI: Girişimcilik Haftasının ANSİAD a kazandırdıkları nedir?
SERDAR ARMAĞAN: Toplumu iş alemi hakkında bilinçlendirmeyi sağlıyor, girişimciliğin iyi yanları çok fazla ama sıkıntılı taraflarını da topluma aktarabilme amacını amacına hizmet ediyor.. ANSİAD olarak Antalya Ticaret Odasıyla (ATSO), Uluslar arası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JSI), Koskep ile Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Merkezi, Antalya Kalite Derneğiyle ve Dünya Gazetesi gibi kurumla ANSİAD iş birliği halinde bu haftayı organize ediyor. Bunları da ANSİAD ın kazançları arasında.
NİLHAN TURAN KIRDI: Bu yıl da dolu dolu bir program hazırlamışınız Ben gerek ANSİAD’ın 130 üyesine ve Girişimci Haftasıyla ilgili programı bizleri tanıtan siz Günsey Nakliyat Firmasının sahibi Sn SERDAR ARMAĞAN’a çok teşekkür ediyor, başarı ve kolaylıklar diliyorum.
ESENLİKLER
İletişim için;
bestkadin@gmail.com