USD34,62
EURO36,58
GBP43,93
BIST9.632,05
GR. ALTIN2.945,23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ne değişiyor ki?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ne değişiyor ki?

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir çok etkinlik, konuşma, paneller, film gösterileri, şenlikler vs. şeklinde kutlanarak (!) geçti.. Açıkça bekledim, acaba bu kadar çok konuşulan, tartışılan günlerden sonra kadınların hayatında neler değişecek diye. .

Tabiî ki biraz safça beklenti idi, bende biliyordum, yıllardır kadın hareketlerinin içinde olan, kadın hakları savunuculuğu yapan, kadınların daha iyi yaşam koşulları,okuma ve sağlık koşulları olsun diye uğraşan ben ve benim gibi düşünenler biliyorduk.. Safça beklediğimizi…

Ama umut işte; bu yıl belki hiç değilse, kadınlar kendi sorunlarına daha çok sahip çıkarlar diye düşünmeden yapamadım..Gördüğümüz her geçen gün, saat; daha çok artan şiddet, taciz, öldürme..

Tüm bu kötü olaylara karşın o kadar iyi çalışmalarda var ki.. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Kadınları Genel Başkanı Av. Şenal Sarıhan’nın ortak çalışması; o kadar iyi bir yol gösterici ki.. Kadınların Yasal Hakları adlı küçük kitap son değişiklikleri,haklarımızı oldukça iyi ve anlaşılır bir şekilde anlatıyor.. Şenal Sarıhan kitaba ‘Öğrenmek hak aramanın birinci adımıdır’ diye başlıyor ve Cumhuriyet devrimleri ile biz kadınları koruyan yasalara sahip olduğumuzu anlatıyor.17 Şubat 1926 da Medeni yasa’ya ,TCK’ya, yurttaşlık haklarımızı koruyan diğer yasalar; biz kadınları, ümmet olmaktan ulus olmaya, kul olmaktan yurttaş olmaya taşıyordu..4320 sayılı Ailenin korunması yasası, daha sonra 6284 sayılı yasa,Medeni yasa,İş yasası gibi bir çok kanunda tüm kadınların emek sarf ederek var olma mücadelesi vardır..

Özellikle 6284 sayılı Ailenin korunması ve Kadına karşı Şiddetin önlenmesine dair olan yasa; Kadına yönelik şiddeti insanlık suçu ve insan hakları ihlali saymakta.. Bu kanundan yararlanmak için ne yapmak gerektiğini, başvuruların nasıl olacağını ayrıntılı olarak anlatan bu kitaptan herkesin edinmesini sağlamak gerekir. Bu konuda derneğimiz; yaptığımız tüm eğitimlere katılan herkese dağıtarak, anlatarak görevini yerine getiriyor diye düşünüyoruz.

İyi de ne oluyor, nasıl oluyor şiddet bu kadar artıyor.. İşte bu noktada; bence en önemlisi muktedir olanların kadınlara bakış açısı, iktidarların kadınların sorununa gerçekten samimi ve eşit yurttaş bağlamında bakması.. Yoksa işte anlattık, yasalarımız var,yasa yapmak en kolayı ama toplumda yasaların içselleştirilmesi, işte bu en zoru….

Bıktınız değil mi, ama ne yapalım, bana daha çok bu konuda yazacağız gibi geliyor…  

Ne değişiyor ki?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!