USD34,47
EURO36,48
GBP43,78
BIST9.031,82
GR. ALTIN2.946,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Motosiklet kazalarında ilk 10 dakika hayat kurtarır

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Motosiklet kazalarında ilk 10 dakika hayat kurtarır

Yapılan araştırmalara göre, binek araç ya da motosiklet kazalarında ölümlerin çoğunluğu kazadan sonraki ilk 10 dakikada gerçekleşiyor. Motosiklet kazalarında ise darbeye daha açık bir durum oluştuğundan ilk yardımın ve hızlı müdahalenin önemi daha da artıyor. Bu sebeple, bir motosiklet kazasından sonra, hemen doğru ilk yardımı yapmak hayat kurtarabilir.

Medline İlk Yardım Sorumlu Müdürü Özgür Özalp motosiklet kazası sonrası yapılaması gereken ilk yardım bilgilerini paylaştı.

Motosiklet kazasında ilk yapılması gereken nedir?

Motosiklet kazalarında ilk yapılması gereken, kazaya karışan da olsanız bir yaralıya da müdahale edecek olsanız sağlık ekiplerini olay yerine çağırmaktır. İyi niyetli dahi olsa yaralı kişiye yapılacak yanlış ilk yardım, geri dönüşü olmayacak zararlara yol açabilir. Dolayısıyla doğru ilk yardımı bilmiyorsanız yaralıya müdahale etmeyin, ekiplerin ulaşmasını bekleyin. Bu esnada ise ilk yapılması gereken, yaralıyı kontrol etmektir. Kazazede eğer hayatta ise ve motosikletin altında sıkışmışsa, yavaşça ve kazazedeyi sarsmadan motosiklet kaldırılmalı, yaralı sakinleştirilmelidir. Çevre düzeni kontrol edilmeli, kaza yeri görünür kılınmalı ve motosiklet çalışır durumdaysa kontağı kapatılmalıdır. Motosiklet binek araçlara göre daha az görünür olduğundan kaza yeri hızlıca uyarıcı işaretler ile çevrelenmelidir.

Kazadan sonra kask çıkarılmalı mıdır?

Kesinlikle hayır. En çok rastladığımız yanlış budur. Yaralının durumunu bilmeden çıkartılan kask, boyun sinirlerinin tahrip olmasına hatta kopmasına neden olabilir. Ve ne yazık ki daha kötüsü boyunda kırık varsa ve kask oynatılırsa kişi sakat kalabilir hatta ölebilir. Bu nedenle kask camı kaldırılarak kazazedenin nefes alması sağlanmalı ve ekiplerin gelmesi beklenmelidir.

Başka hangi müdahaleler hayat kurtarabilir?

Eğer kazazedede kanama varsa, kesinlikle sarsmadan kanamayı durdurmaya çalışmalısınız. Steril bir bez yardımı ile kanamanın olduğu yere tampon yapabilir, kanama bölgesini kalp hizasından yukarı kaldırabilirsiniz. Eğer yaralıda kırık olduğunu düşünüyorsanız, kırık olan bölgeyi yavaşça tespit edip, tahta veya metal gibi bir parça yardımı ile kırığı sabitleyebilirsiniz.

Motosiklet kazalarında ilk 10 dakika hayat kurtarır

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!