Yeni yılın hepimize sağlık, mutluluk ve yepyeni güzel başlangıçlar getirmesi dileğimdir.Yeni yılın ilk yazısını kentimizin sorunlarına ayırdım bugün.Malûm göçün ve nüfus artışının tetiklediği pek çok sorumuz var bunlara panoramik bir bakış sunmak istedim.
Antalya’ya yıllık olarak ortalama 50-55 Bin insan göç yoluyla gelmekte ve her yıl bu sayı yükselmektedir. Bu nedene bağlı olarak kentimizde çevre ve trafik suçları başta olmak üzere, bir takım toplumsal suçlarda artışların olduğuna şahit oluyoruz. Bu durum ise doğal kaynaklarımızdan tutun da hayatın içindeki her alana olumsuz katkılarda bulunmaktadır.
Mesela;
TRAFİK, Toplu taşım ve ulaşım sorunları, kentimizdeki çarpık yapılaşma ve trafik alt yapısının yılların ihmal ve yanlışlarıyla düzenlenmeye çalışılması ve daha önceleri gereğince yönetilemeyen ulaşımın, bugünkü karmaşık halinin sorumlusudur. Ulaşımda bilimsel tercihleri içeren trafik master planı mutlaka uygulanmalıdır. En son yapılan kavşak alt geçişleri sonrasında özellikle hergün akşam ve sabah saatlerinde kilitlenen noktalara acil çözüm üretilmesi gerekmektedir. Örneğin, Kepez Belediyesi’nin bulunduğu çevre yolu kavşağı çok vahim boyuttadır ve o kavşakta bekleme süresi 20 Dakikaları bulan periyodlardadır. Yine Lara Laure kavşağı benzer şekilde sıkıntılıdır. Sürekli artan trafik ve araç sayısı şehrimizin trafikte kilitlenmesine de en büyük nedenlerden olmaktadır. Antalya, İstanbul dan sonra araç sayısı en fazla şehir sıralamasında bulunmaktadır.
YEŞİL ALAN, PARK ve BAHÇELER, KENT ORMANLARI SORUNU, Uluslararası ölçekle, asgari % 7 olması gereken yeşil alan miktarımız maalesef % 2.9 – 3 civarındadır. Üstelik bu yaz çok ciddi miktarda ormanlık alanımızı yangına feda ettik. Simgesi portakal olan, “Altın Portakal” festivallerinin rutin olarak düzenlendiği kentimizde narenciye popülasyonunun bitirilmesi ve üretimine önem verilmemesi de gerçekten üzücüdür.
HAVA KİRLİLİĞİ, Özellikle kış mevsiminde kentimizde gerek motorlu araçlardan gerek evsel ortamlardan kaynaklanan hava kirliliği sorunu mevcuttur. Temel sebepleri arasında iklim ve coğrafya avantajlarımızın kullanılmaması, gereksiz yere fosil yakıtları kullanma sürecinin başlatılması, bölgesel ve ulusal enerji politikasında duyarlılık gösterilememesi, yanlış tercihlere yönelinmiş olması, doğal ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan yararlanılmaması ve enerjinin kötü yönetilmesi şeklinde özetlenebilir hava kirliliği sorunu.
GÜRÜLTÜ ve GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ, Trafik, İnşaat faaliyetleri, ticari ve turizm aktivitelerinden kaynaklanmaktadır. Gittikçe artan bir grafik göstermektedir.
KALDIRIM İŞGALLERİ, Milyarlarca YTL. Ödenerek inşaa edilen kaldırımlarımız araçların park yeri, motosikletlerin cirit attığı pistler ve esnafımızın panayıra çevirdiği sergi alanları durumundadır. Pek çok kaldırımımızda maalesef kırılmış, yerinden oynamış çıkmıştır. İşçiliklerin kötü olması kaldırımların ömürsüz olmasına neden olmuştur. Ayrıca yasağa rağmen Şarampol kapalı yolda özellikle motorlu araçların, bisikletlerin kesintisiz seyretmesi sizce de ilgili kurumların yaya haklarına verdiği önemin derecesini göstermez midir?
nilhankirdi@hotmail.com