KELİMELERİN GÜCÜ
Kullandığımız kelimeler ne kadar önemli, oysa günlük yaşantımızda farkında olmadan çoğu kez kullandığımız kelimeleri rastgele seçeriz. Örneğin birisi bir kıza bakıp “bu kız çirkin” derse, kız bu sözü duyarsa çirkin olduğuna inanmaya başlayabilir. Bu tarz sözler zihnimize girerek bir inanca dönüşebilirler.
Çocuğumuza ödevi ile ilgili kızdık ve ona dedik ki “ Sen aptalsın”, işte bu söz bizim için sadece bir kızgınlık sözü iken onun için olumsuz bir inanca dönüşebilir.
Kelimelerimizi özenli ve düşünerek seçmeliyiz. Bu sözler her kimle ilgili olursa olsun. Örneğin bir arkadaşımızı gördüğümüzde “Ne oldu sana böyle, bu elbise hiç yakışmamış” dediğimizde yarattığımız etkiyi bir düşünelim.
Benzer şekilde “dedikodu” yapmamak ve başkaları ile ilgili dikkatsiz şekilde konuşmamak gerekir. Bunu yapan kişiler diğerlerinin beyinlerine adeta “virüs” sokarlar ve bu virüsler kişilerin bakış açılarını, inançlarını, algılarını bozar.
Sözlerimizi doğru kullanmalı ve onları özellikle sevgimizi, ilgimizi, iyiliği paylaşmak üzere seçmeliyiz. Bunu yapabilir miyiz? Evet, tabi ki yapabiliriz, bu mümkündür, sadece biraz çaba ve itina gerektirir.
İnsan kendi yaşamını bir cehenneme ya da bir cennete çevirebilir. Güzel ve düşünerek konuşan kişi olumlu kelimelerle beyaz bir dünya yaratırken; tersini yapan kişi de kendisine siyah bir dünya yaratabilir. Siyah dünyayı tercih etmek tehlikelidir. Kişinin ruhsal olduğu kadar fiziksel sağlığı da tehdit altında olabilir.
Çevrenizdeki insanlara karşı (eşiniz, çocuğunuz, kardeşiniz, anne, babanız, komşularınız, arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız vb.) en çok hangi kelimeleri kullanıyorsunuz, onlara sık sık söylediğiniz kelimeler hangileri? Bir düşünmek ve not almak ister misiniz?
Yaşam bir yolculuk ve bu yolculuğu bizler seçtiğimiz tercihlerle anlamlandırıyoruz. Seçtiğimiz kelimelerle beyaz ya da siyah güller içinde yaşıyoruz. Sizin gülünüz ne renk?
Dr.Gözdegül Başer
Eğitmen & Profesyonel Koç (ICF/ACC)