KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISININ ARTMASINI İSTİYORUZ!!!!

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISININ ARTMASINI İSTİYORUZ!!!!

Girişimci denilince aklımıza 20’lerinde ya da en fazla 30’larında, bir hayali olan, azimli ve enerji dolu birisi gelmesin. Tabi ki böyle bir kişi aklınıza gelebilir, bununla birlikte girişimciler için oyun hiçbir zaman bitmez. Başarının kokusunu alan girişimciler için her an oyuna yeniden girmek mümkündür.
Girişimci oyuna girerken çevresinde olumlu ve olumsuz sözler duyar. Bunlardan bazıları onu yıldıracak şekildedir. İşte tam bu nokta da Çinli filozof Lao Tzu’nun sözünü hatırlamalı: “Diğer insanların ne düşündüğünü önemsediğin sürece, onların mahkumu olursun”. Herkesin emin olduğu kanıtlanmış seçimleri tercih etmek ve garantili yollardan gitmek, yapılmışı tekrar etmek değil midir? Büyük başarılara bu şekilde ulaşılabilir mi? Bu durumda “Ben yolumda gideceğim” demek ve kulaklarını olumsuz düşüncelere kapatmak ve cesaretle o yolda yürümek gerekir.
Nano teknolojileri, organik ürünleri, internetten sipariş ile hizmet ya da ürün satın almayı yıllar önce düşünebiliyor muyduk? Tabi ki hayır! Bu fikirler de yıllar önce aptalca ya da yararsız bulunabilirdi. Oysa bu fikirlere sadık kalan girişimcileri sayesinde bugün hayatımızı zenginleştirdiler.
Girişimci mucittir, hiç yorulmadan yeni şeyleri yeni şekillerde yapmanın yollarını arar. İş geliştirmek başlı başına bir öğrenme macerasıdır. Bu macera içinde yol alan girişimci riskleri de göğüsler, ne var ki bu riskler aslında çoğu zaman hesaplanmış risklerdir. Yenilik girişimcinin damarlarında dolaşan enerjidir. Bu enerji onu heyecanlandırır ve tutku ile coşmasını sağlar. Yeni projelerden bahsederken girişimcinin gözleri parlar.
Bir girişimcinin yola çıkmasında temel 6 değişkenden biri ya da bazıları etkilidir:
• Kabul görme ihtiyacı
• Girişimin gelir elde etme aracı olarak görülmesi
• Girişimin kendini geliştirme aracı olarak görülmesi
• Bağımsız olma isteği
• Toplumu geliştirme isteği
• Girişimin bir çıkış yolu olarak görülmesi

Girişimci zaman içinde tecrübeleriyle olgunlaşır ve bazen yapılmaması gerekenleri çok hızlı fark etmeye başlar, bazen de deneyelim diye sonuna kadar diretir. Sezgileri ona bir mesaj veriyordur çünkü. Girişimci mesajları okur, kararlarından ve tecrübelerinden dersler çıkarır ve yoluna devam eder.

Gelelim ülkemizdeki kadın girişimcilerimize. 2012 verilerine göre ülkemizdeki toplam girişimcilerin %14.9’u kadın. Kadın girişimcilerimiz ise ağırlıklı olarak (%63) mikro ölçek diye nitelenen (1-4 kişi) işletmelere sahipler. Ağırlıklı olarak (%78) hizmet sektöründeler ve yine ağırlıklı olarak (%79) ortaöğretim mezunular. Hayalleri olan ve bu hayalin peşinden gitmek isteyen kadınlarımız ülkemizde neden bu kadar az ?
Bu konu ile ilgili pek çok faktör söz konusu kuşkusuz. Bu faktörlerin sıralaması ve önceliği de bölgeden bölgeye ve başka kriterlere göre değişebilir. Bununla birlikte, yolundan dönmeyecek, yenilikçi, başkaları saçma dese de yoluna devam edecek cesareti gösterecek, yaşı ne olursa olsun oyunu yeniden başlatacak kadın girişimcilerimizin artmasını diliyor ve istiyoruz!!!
2013 TUİK verilerine göre Türkiye nüfusu 76 milyon 667 bin 864 ve bu nüfusun 38 milyon 194 bin 504 kişisi yani yüzde 49,8’i kadınlarımızdan oluşuyor. Bu demektir ki nüfusumuzun yaklaşık yarısı kadın. Bununla birlikte AB üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke Türkiye. İşgücüne katılım oranının artması demek toplumumuzda kadının daha fazla söz sahibi olması anlamına da gelmez mi? Peki bu şartlar altında işgücüne katılımı artıracak, hem kendisi girecek hem de başka kadınlara iş verecek girişimcilere ve özellikle kadın girişimcilere ihtiyacımız var diyebilir miyiz?
Ülkemiz kadınlarının daha girişimci olmalarını ve onlara sunulan pek çok destek imkanını kullanarak hayallerinin peşinden gitmelerini ve işgücüne katılım ve desteklerinin artmasını bekliyor ve bunu en iyi şekilde başaracaklarına inanıyoruz. Unutmayalım ki kadın geliştikçe toplum gelişir.

Dr.Gözdegül Başer
Eğitmen & Profesyonel Koç (ICF/ACC)

T: 0(532) 765 57 13 – 0 (242) 323 00 25
E: gozdebaser49@gmail.com/info@promandanismanlik.com
W: http://www.promandanismanlik.com
www.gozdegulbaser.com

Exit mobile version