“Kadın istihdamını artırmak, ulusal istihdam politikalarının merkezinde yer almalıdır”
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD)’ın ev sahipliğinde düzenlediği “İş Dünyasında Kadın” toplantısında, Türkiye’nin dört bir yanından iş kadınlarını biraya getirdi.
Kadınların iş dünyasındaki konumlarının ve sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşma yapan TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranlarının Avrupa’nın çok gerisinde olduğuna dikkat çekti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ev sahipliğinde “İş Dünyasında Kadın” toplantısını İzmir’de düzenledi. Kadınların iş gücüne katılımını artıracak ve iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, kadınların iş ve siyaset dünyasındaki sorunları masaya yatırıldı.
Toplantı, EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Işın Yılmaz, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, İzmir AKP Milletvekili İlknur Denizli ve İzmir Vali Yardmcısı Ardahan Totuk’un konuşmaları ile başladı.
“Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %26, Avrupa’da %40’ların üstünde”
Toplantıda konuşma yapan TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlendirilmesinin toplumsal refahın en önemli göstergesi olduğuna dikkat çekti. Çenesiz,“TÜRKONFED olarak en önemli misyonlarımızdan biri, kadınların iş gücüne katılımını artıracak ve iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktır” dedi.
Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Erdem Çenesiz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birleşmiş Milletler’in 2011 yılı verilerine göre, ülkemizde kadınların toplam istihdama katılım oranı yüzde 26’dır. Bu oran Fransa’da yüzde 47, Almanya’da yüzde 46, İspanya’da yüzde 42, İtalya’da yüzde 40. Diğer Avrupa ülkelerinin geneline baktığımızda da durum aynıdır. AB ülkelerinin hedefi Lizbon Stratejisi uyarınca, bu oranı yüzde 60’lara çıkarmaktır. Görüleceği üzere, Türkiye maalesef Lizbon Stratejisi hedeflerinin çok gerisindedir. Bu oranlar bize Türkiye’de kadın istihdamının, ulusal istihdam politikalarının merkezinde yer alması gerektiğini bir kez daha açıkça göstermektedir.”
Kadınlara yönelik istihdam politikaları güçlendirilmeli
Kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması için kadınlara yönelik aktif işgücü politikalarının güçlendirilmesi ve sanayi politikasıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çenesiz, TÜRKONFED’in önerilerini şöyle sıraladı: “Bu politikaların kadınları çalışmaya teşvik edici olması gerektiğine inanıyoruz. İş yerlerinde kadınları caydıran yasalar, uygulamalar değiştirilmeli, evde iş ile yarı zamanlı işleri teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır. Kurum ve kuruluşlar da çeşitli avantajlarla kadın istihdam etmeye teşvik edilmelidir. Orta ve uzun vadeli bir politika olarak, kızların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve kadınların parlamentodaki temsilinin artırılması önem taşımaktadır.”
Açılış konuşmalarının ardından “İş Kadını Dernekleri Gözüyle İş Hayatında Kadın” başlıklı oturum düzenlendi. EGİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nilhan Antitoros Tunç’un moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Erol, Adana İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen, İzmir Ticaret Odası Kadın Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş konuşmacı olarak yer aldı.
“Siyasette Kadının Yeri” başlıklı oturum, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili İlknur Denizli moderatörlüğünde gerçekleşti. Eski Devlet Bakanı ve Eski Buca Belediye Başkanı Işılay Saygın ve Eski Devlet Bakanı ve Denizbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayfer Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı oturum, toplantıya katılanlar tarafından büyük ilgi gördü.