250 Darülaceze sakininin katıldığı araştırmanın sonuçları çok şaşırtıcı…
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’nin, 65 ve 98 yaş aralığındaki 250 Darülaceze sakini üzerinde yaptığı araştırma sonuçları, uluslararası bilim dergisi Elseiver’de yayımlandı.
Araştırmaya göre, sağlıklı yaşam için 65 yaşına kadar formda ve normal kiloda olmak, 65 yaşından sonra ise biraz şişmanlamak gerekiyor.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan’ın başkanlığında 8 kişilik bir ekip tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kayışdağı Darülaceze Tesisleri’ndeki 65 ve 98 yaş aralığındaki 250 kişi üzerinde bilimsel araştırma yapıldı ve sonuçları uluslararası bilim dergisi Elseiver’de yayımlandı.
”Hangi vücut kitle indeksi, yaşlıların fonksiyonel durumu için daha iyi?” sorusuna yanıt aranan araştırmaya göre, sağlıklı yaşam için 65 yaşına kadar formda ve normal kiloda olmak, 65 yaşından sonra ise biraz şişmanlamak gerekiyor.
Araştırmayı gerçekleştiren ekibe başkanlık eden Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, sonuçları değerlendirerek, şişmanlamanın obezite ile karıştırılmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
”Kimler daha çabuk ölüyor diye düşündük. Yaşlı insanların ölümünde en ciddi sebeplerin başında, kalp damar hastalıkları geliyor. Peki şişmanlar mı, zayıflar mı daha çabuk ölüyor? Literatürdeki araştırmalarımıza göre de şişman yaşlıların belirli orana kadar daha geç, zayıflarınsa daha kolay öldüğü bilgisine ulaştık. ’65 yaş sonrası normal kilonun üzerinde olun’ diyoruz. Her yaşlı günlük bin 500 kalori almalı, lifli gıdalar tüketmeli, yüzde 55 karbonhidrat, yüzde 35 yağ, yüzde 15 protein tüketmeli. Çünkü beslenme bozukluğu, vücut kas kütlesini eritiyor. Yaşamınız zorlaşıyor, ilacınızı içemiyor, suyunuzu alamıyorsunuz. Buradan yola çıkarak, ’65 yaş sonrası aldığınız kilolar ve yapacağınız egzersizler yaşam kalitenizi kolaylaştırır’ diyoruz.”