Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Açıldı

Antalya’da, Genetik Şifreniz Yaşam Kaliteniz sloganıyla Türkiye’nin ilk Özel Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, törenle hizmete açıldı

Alanlarında uzman Prof. Dr.İbrahim Keser  ve Prof.Dr.Duran Canatan, 14 aylık uğraşın sonunda Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alarak Türkiye’nin ilk kan hastalıkları ve kanser ağırlıklı moleküller genetik laboratuvarını kurdu. İlk etapta 500 kan örneğinin incelendiği merkezde eğitim ve bilgilendirme yapılıyor. Merkezle artık yurt dışına kan örnekleri moleküller genetik testi için gönderilmeyecek tersine yurt dışından bir çok ülkeden Antalya’ya test için kan örneği gelecek.

CHP Milletvekili Gürkut ACAR, Antalya Vali Yrd. Recep YÜKSEL, Antalya Büyükşehir Bld.Bşk AKAYDIN, Konyaaltı Bld. Bşk Muhittin BÖCEK, Kepez Bld. Bşk. Hakan TÜTÜNCÜ, Antalya Güçbirliği Platformu Bşk. Canan TUNGAR ve STK Temsilcileri, siyasetçiler, akademisyen ve tıp çalışanları, basın mensupları katıldı. Sunuculuğunu Nilhan TURAN KIRDI’nın yaptığı açılışta merkezin işlevi hakkında yapılan bilgilendirme sonrasında, AKAYDIN’ın tıp doktoru olarak yaptığı konuşma ve değerlendirme sonrasında açılış kurdelesi hep birlikte kesildi.

ANTALYAKADİN 2013

Konyaalltı ilçesi Arapsuyu Mahallesi’ndeki merkezin bugün resmi açılış töreni yapıldı. Açılışta konuşan Prof. Dr. Duran Canatan, merkezlerinde moleküller genetik alanında DNA dizi analiz laboratuvarı ile genetik hastalıkların klinik tanısı, moleküler genetik yöntemle tanı ve genetik danışma hizmetlerinin verileceğini belirtti.

Türkiye’de ilk defa özel olarak böyle bir hizmet verileceğini kaydeden Prof.Dr.Canatan, şöyle konuştu: “Ülkemizde 30’a yakın merkez olmasına rağmen biz tamamen DNA ağırlıklı çalışacağız. DNA şifreleriyle insanların hastalıklarını saptayacağız. Ağırlıklı olarak klinik ve moleküler genetiği birlikte yürüteceğiz. Çünkü biz klinikte insanların hastalıklarını çok iyi saptarsak, moleküler tarafı da çözüldüğünde tanı koymak kolay olacak .”


Kan ve kanser hastalıkları noktasında Türkiye’nin referansı olmak için yola çıktıklarını kaydeden Prof.Dr. Canatan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer tek gen hastalıkları üzerinde çalışacağız. Kişi de hastalıklara eğilim var mı? Kanser, alzheimer, kemik erimesi riski ve diğer hastalıklar üzerinde de çalışmamız olacak. Öncelikle halkımıza ilk etapta 500 testle başlıyoruz. Bunu daha sonra bin ve 2 bine çıkaracağız. İnsan vücudunda 25 bin genin hepsini bir anda burada çalışmamız çok zor. Ama toplumsal olarak bölgemizin en önemli hastalıkları ile başlayıp, ülke geneli ve komşu ülkeleri ilgilendiren hastalıklarla devam edeceğiz .”


ANTALYA ŞANSLI 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, Antalya’nın böyle bir merkeze sahip olduğu için şanslı olduğunu söyledi. Bu merkezle genetik hastalıkların şifresinin çözülebileceğini belirten Akaydın, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun içinde böyle laboratuvarlara ihtiyaç var. Bu merkez alana yenilikler getirecektir. Basit bir kan tahliliyle bile anne karnındaki bir çocuğun hastalığı tespit edilebilecek”
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol merkezde incelemelerde bulundu. Törene Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu,CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar,Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Konyaaltı belediye başkan adayı Dursun Gündoğdu, CHP Kepez belediye başkan aday adayı Şükriye Karaben ile çok sayıda davetli katıldı.

MERKEZDEKİ TESTLER 
Gebelikte anne kanından bebekteki down sendromu riskinin belirlenmesi (girişimsel olmayan doğum öncesi tanı yöntemi), talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının doğum öncesi testi, kemik iliği nakli sonrası kimerizm analizi, babalık testi, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kısırlık nedenlerinin araştırılması, kanser hastalıkları, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, alzheimer hastalığı, kas hastalıkları, şeker hastalığı, kemik erimesi hastalığı ve obezlik gibi birçok metabolik hastalıklarda yatkınlık ve öngörü testleri yapılacak. En sık görülen kanser türleri akciğer, kolon, meme kanseri ve kemik iliği hastalıkları, demir eksikliği ve fazlalığı b12 eksikliği gibi hastalıklarda da risk analizlerinin yapıldığı merkezde amaç aile öyküsünün alınması ve önlemlerin sağlanması olarak öne çıkıyor.

Exit mobile version