USD38,03
EURO43,27
GBP50,07
BIST9.380,95
GR. ALTIN3.959,59
weather
7.2 °
Istanbul
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

“Gen Dopingi”, Yeni Trend

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dopingte yeni trend “Gen Dopingi”!

Doping, spor camiasının başını ağrıtan sorunların başında geliyor. Doping, sporcu, kulüp ve ülke için prestij kaybı olsa da yeni doping uygulamaları literatüre girmeye devam ediyor. Gen Dopingi de bunlardan biri. Genetik Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Korkut Ulucan “Gen Dopingi”ne karşı korunmanın Gen-kart ile mümkün olabileceğini belirtiyor.

Sporda doping ile mücadele dört bir koldan sürdürülse de tam anlamıyla doping kullanımının önüne geçilemiyor. Doping, sporun başını ağrıtmaya devam ediyor. Doping, sporcu, kulüp ve ülke için prestij kaybına neden olsa da dopingin yeni uygulamaları literatüre girmeyi sürdürüyor.

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan “Nanodoping” ve “Gen Dopingi”nin yeni uygulamalar olduğunun altını çiziyor. Sporda doping kullanımının önüne geçmek için spor bilimcileri olarak kendilerine önemli görevler düştüğünü belirten Ulucan, sporda şimdi gen dopingi riskinin olduğunu kaydediyor.

Gen-Kart’la önlenebilir

Gen dopingine karşı korunmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yrd.Doç Dr. Korkut Ulucan en garanti yolun Gen-Kart olduğunu sözlerine ekliyor. Yrd.Doç.Dr. Ulucan;
“Sporcuların genetik yapılarını içeren gen-kart’ larının olması kullanımı engelleyecektir. Böylece gen dopingi yaptığı iddia edilen sporcuların, eldeki DNA örneklerinin analizi ile gen dopingi yapıp yapmadıkları açığa çıkacaktır. Yine bazı genetik varyasyonlar da sporculara sanki doping yapmış izlenimi vermektedir. Genkart uygulaması ile bunun da önüne rahatlıkla geçilebilecektir.”

Yanıltıcı dopingi de ortaya çıkarır

Yrd.Doç.Dr. Ulucan, çevresel faktörlerin de bazen sporcuyu doping yapmış durumuna sokabileceğini söylüyor.

“Bazı besinler veya ilaçlar sporcularda bazı değişikliklere neden olabiliyor bu da onları doping yapmış durumuna sokabiliyor. Örneğin DNA üzerindeki metilasyon profili gibi. Bu durumlar da sporcuların DNA bankalarındaki örneklerinden saptanarak değişikliklerin doping maddesinden değil, çevresel faktörlerden olduğu anlaşılabilecektir.”

Milli sporcularımızın Gen-Kart’ları çıkarılmalı

Gen dopingine ilişkin bu uyarılarda bulunan Ulucan, önümüzdeki olimpiyatlar için milli sporcularımızın DNA bankalarının oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yapıyor. Ulucan; böylece olası suçlamalara karşı savunma hakkı kazanılabileceğini belirtiyor.

Gen dopingi nedir?

Gen dopingi, tedavi edilemeyen genetik hastalıklarla mücadelede kullanılan gen tedavisi yönteminin sağlıklı kişilere uygulanmasıdır. İlk gen tedavisi ABD’de 1990’da uygulandı. Bu tedavi yönteminin sağlıklı kişilerde uygulanarak sağlıklı kişilere gen aktarılması ise gen dopingidir. Tıpkı hastalarda kullanılan yapay steroidlerin sağlıklı sporcularda kullanılması gibi. Dünya Doping Ajansı (WADA), gen dopingini 2003 yılında “Hücrelerin ve genlerin tedavi dışı kullanımı’ olarak tanıyarak listesine aldı.

“Gen Dopingi”, Yeni Trend

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.