Frankfurtta Türk film festivali

Almanya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Frankfurt Türk Film Festivali 25 Ekim’de yönetmen Osman Sınav’ın “Uzun Hikaye” filminin galasıyla başlayacak. Festivalde, Frankfurt Hapishanesi’ndeki mahkumlar için de film gösterimi yapılacak  “Frankfurt Türk Film Günleri” adıyla 13 yıl önce başlayan ve bu sene 13’cüsü düzenlenecek festival kapsamında sergiler, paneller, çalıştaylar ve özel gösterimler tertiplenecek.
Dört yıldır kısa metrajlı film yarışması yapılan festivalde, bu yıl ilk defa Almanlardan oluşan jürisiyle uzun metrajlı film yarışması düzenlenecek.
HANGİ TÜRK FİLMLERİ GÖSTERİLECEK
Festivalin Türk filmleri bölümünde, Ali Aydın’ın “Küf”, Pelin Esmer’in “Gözetleme Kulesi”, Sermiyan Midyat’ın “Hükümet Kadın”, İsmail Güneş’in “Ateşin Düştüğü Yer”, Tunç Okan’ın “Umut Üzümleri” ve Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı” adlı filmi gösterilecek.googletag.display(‘div-gpt-ad-1353591549165-0’);
Avrupa sinemasından da Francois Ozon’un “Dans Le Masion” (Evde), Frederic Fonteyne’nin “Tango Libre” (Özgür Tango) ve Calin Peter Netzer’in “Mother & Son” (Anne ve Oğlu) adlı filmi izleyiciyle buluşacak.
Bu yıl ilk defa “Festival Hapishanede” temasıyla Frankfurt’ta 80 Türk’ün bulunduğu 500 kişilik bir hapishanede, Yasemin ve Nesrin Şamdereli kardeşlerin yönettiği, ev ve kimlik temasını işleyen, “Almanya – Wilkommen in Deutschland” filmi gösterilecek.
Gösterimde ayrıca, Türk sineması ve kültürünün tartılışacağı bir çalıştay ile 28 Ekim’de Türk-Alman ortak yapımı filmler hakkında bir panel düzenlenmesi planlanıyor. Panelde iki ülkenin hukuki mevzutları incelenerek, eksikler ve engeller tartışılacak. Milyonlarca Türk’ün yaşadığı Almanya’da panel vesilesiyle Türk ve Alman sinema yapımcılarının aynı platformda bir araya gelmesi amaçlanıyor.
‘TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK’
Frankfurt Türk Film Festivali Organizatörü Hüseyin Sıtkı,  yaptığı açıklamada, festivalin çok kültürlü bir hayatın yaşandığı Frankfurt’un kültür ve sanat hayatına önemli katkısı olacağını söyledi.
Sıtkı, Frankfurt’ta yaşayanların yüzde kırkının göçmen kökenli olduğunu, göçmenlerin önemli bir kısmını da Türkiye’den gelenlerin oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Kendimizi, içinden geldiğimiz Türk kültürünü anlatıp, tanıtmak için yola çıktık. Sinemanın kendine has diliyle insanlara ulaşıp, ülkemizi, duygularımızı, beklentilerimizi burada yaşayan insanlara anlatmayı hedefliyoruz.”
25 Ekim-3 Kasım tarihlerinde yapılacak festivale Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ve Frankfurt Belediyesi de destek veriyor.

Exit mobile version