USD35,20
EURO36,75
GBP44,32
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.968,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ev kadınının kalp krizi geçirme riski daha yüksek!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev kadınının kalp krizi geçirme riski daha yüksek!

Kalp krizi geçirme riskleri açısından yapılan araştırmalar evde hareketsiz yaşam süren kadınların, çalışan kadınlara oranla daha fazla risk taşıdığını gösteriyor.

Kalp hastalıklarının kadın ile erkeği farklı biçimde tehdit ettiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, bu farkları anlatıyor.

Yapılan araştırmalarda ev kadınlarının çalışanlara göre daha hareketsiz bir hayat sürdükleri, daha fazla kilo sorunu yaşadıkları, daha hipertansif oldukları, LDL ve trigliserid düzeylerinin daha yüksek olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, “Bu nedenle, ev kadınlarının kalp krizi geçirme riski çalışan kadınlara göre daha yüksek” diyor.

1457000745_Dr.Gursel_Ate__
Türkiye’de kadınlarda erkeklerden daha çok kalp hastalığı görülüyor

Dr. Ateş, cinsiyetler ve kalp hastalığı bağlantısı konusunda da şu bilgileri veriyor: “Yıllarca kalp hastalıkları erkek hastalığı olarak değerlendirildi. Erkeklerin daha fazla kalp krizi geçirmesi ise iş hayatındaki strese bağlandı. Evde kalan eşin daha stresten uzak ve düzenli bir hayat sürdüğü için daha az risk taşıdığı düşünülüyordu. Bu düşünceler halen devam ediyor. Türkiye’de ise toplam kalp hastalığının kadınlarda görülme sıklığı yüzde 7,3 iken erkeklerde ise yüzde 6,2. Kadınlarda özellikle hipertansiyon ve romatizmal kalp hastalıkları daha fazla görülüyor. Koroner kalp hastalığının görünme oranı ise kadınlarda yüzde 3,5 erkeklerde yüzde 4,1 civarında. Koroner kalp hastalığı riski kadınlarda biraz düşük olmasına rağmen zaman içinde artış göstermiş durumda.”

Kalp krizinin kadın ve erkek üzerindeki etkileri farklı

Kalp krizi geçiren hastalar arasında ağrının başlaması ile acil servise başvuru arasındaki sürenin, erkek hastalarda kadın hastalara göre çok daha kısa sürdüğünü belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş şöyle devam ediyor: “Çünkü erkekler kalp krizi riski taşıdıklarını bildikleri için hissettikleri ağrının kalp kaynaklı olabileceğini hızla düşünüyor. Kadınlarda ise göğüs ağrısı biraz daha yaygın oluyor. Omuzlara, boyna kollara, karna ve hatta sırta yayılıyor. Ağrı; gelip giden tarzda, göğüste yanma hissi ya da sadece ağırlık hissi oluşması şeklinde bilinen kalp krizinin şiddetli göğüs ağrısına benzemiyor. Kadınlarda kalp krizini düşündüren semptomlar göğüs ağrısından çok, açıklanamayan anksiyete, bulantı, sersemlik, çarpıntı ve soğuk terleme olarak görülüyor. Bu semptomlarla acil servise başvuran kadın hastalar, en değerli zamanlarını acil servislerde tanı konabilmesi için kaybediyor”.

Koroner kalp hastalığında erkek ve kadın arasında ne fark var?

Koroner kalp hastalığı görülme sıklığı erkeklere göre kadınlarda daha hızlı artıyor.
Total kolesterol yüksekliği erkekler için daha önemliyken kadınlarda HDL daha önemli. HDL düşüklüğü kadınlar için bağımsız risk faktörüdür.
Trigliserid yüksekliği kadınlar için majör risk faktörüdür.
Hipertansiyon iki cins için de risk faktörüdür fakat kadınlara koroner arter hastalığı için daha az etki eder.
Sigara kullanımı her iki cins için de çok önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullanma oranları erkeklerde azalmaya başlarken, özellikle genç kadınlar arasında artıyor. Sigara içen kadınların aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanmaları, riski yüksek derecede artırır.
Diyabet kadınlar için daha ciddi bir risk faktörüdür.
Menopoz kadınlardaki riski önemli ölçüde yükseltir. Menopoz yaşı ortalama 47’ye gerilemiştir. Hormon replasman tedavisinin koroner kalp hastalığından korunmada faydalı olduğu ispatlanmamıştır. Hatta, progesteron içeren replasman tedavisinin ciddi risk oluşturduğu tespit edilmiştir.
C-Reaktif protein her iki cins içinde risk faktörüdür. Hormon replasman tedavisi alırken CRP yüksekliği riski ciddi şekilde artırır.

Ev kadınının kalp krizi geçirme riski daha yüksek!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!