Günlük hayattan uzaklaşmak için sinemaya gidiyoruz… En sinemasever kent Konya…
Sinema sektörü 5 yılda 3 kat büyüyebilecek potansiyele sahip
Sinemia, sinema sektörünün gelişim potansiyelleri ve Türkiye’nin sinema alışkanlıklarına yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, “Sinemaya gidiş sıklığını baz aldığımızda, Türkiye’de sektörün 5 yıl içerisinde 3 katına ulaşarak Avrupa ortalamasını yakalama potansiyeli olduğunu ve yılda satılan bilet sayısının 180 milyona ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi. Alışkanlıklarımıza bakıldığında, en sık sinemaya giden il olarak Konya öne çıkıyor. Sinema aşkı en çok gençlikte ve emeklilikte zirve yapıyor. Erkek izleyiciler, kadınlara göre 1,5 kat daha çok sinemaya gidiyor. Sinemaya gitme nedenlerimizin başında “günlük hayattan uzaklaşmak” geliyor. Yüzde 60 oranında en çok yerli filmler tercih ediliyor. En sevdiğimiz türler olan komedi, aksiyon ve bilimkurguda rekor kıran filmler de yine yerli yapımlardan çıkıyor.
‘Özel sinema kulübü’ Sinemia, aktif üyelerinin bulunduğu 72 ilde gerçekleştirdiği araştırmasında Türkiye’de sinema sektörünün gelişim potansiyellerini ve sinema alışkanlıklarını inceledi. Türkiye’de bir kişinin yılda ortalama sinemaya gitme sıklığı, geçtiğimiz 10 yılda iki katına çıkarak 0,8’e ulaştı. Araştırmaya göre, sektörün Avrupa ortalamalarını yakalaması uzak değil.
Bilet sayısı 5 yıl içinde 180 milyonu bulabilir
Sonuçları yorumlayan Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, “Avrupa’da sinemaya gitme sıklığı Türkiye’nin 3 katı. Bu oran ABD’de ise 6 katına çıkıyor. Türkiye’de artan AVM sayısı ile sinemaya erişimin kolaylaşması, güçlü yerli yapımların Türk izleyicileri sinemaya çekmesi ve Sinemia.com gibi uygulamaların daha fazla kişi tarafından kullanılmaya başlanmasıyla, sinemaya gitme sıklığımız da artacak ve sektör geçtiğimiz 10 yıldan daha büyük ivme ile gelişecek. Bu doğrultuda, Türkiye’de sinema sektörünün 5 yıl içerisinde 3 katına ulaşma potansiyeli bulunduğunu öngörüyoruz. Bu potansiyellere ulaştığımızda, Avrupa ortalamalarını yakalayacağız ve yılda satılan sinema bileti sayısı 180 milyonu bulacak” dedi.
4 kat fazla sinemaya gidiliyor
Oğuz Sinemia’nın sektöre katkısını, “Üyelerimize uygun fiyatlı paketler karşılığında bir ay boyunca Türkiye’nin her yerinde sınırsız sinemaya gitme imkanı tanıyoruz. Bu anlamda, iş modelimiz sektörün gelişmesinde rol oynuyor. Sistemin sağladığı kolaylık ve fiyat avantajı sayesinde üyelerimizin sinemaya gitme sıklıkları ortalama 4 katına çıkıyor” sözleriyle açıkladı. www.sinemia.com üzerinden üye olunabilen abonelik ile ayda 30 kez sinema bileti alınabiliyor.
Sinemaya en sık giden il Konya, en az giden Samsun
Türkiye’nin en sinemasever ili, sinemaya gitme sıklığının en yüksek olduğu Konya. Onu sırasıyla Eskişehir, İzmir, Kocaeli ve Bursa takip ediyor. Oğuz, İstanbul ve Ankara’nın ilk beşte yer almamasıyla ilgili olarak, “Büyük kentler elbette ki nüfusla bağlantılı olarak en fazla sayıda biletin satıldığı yerler. Ancak bir kişinin sinemaya kaç kez gittiğine baktığınızda geride kalıyorlar. Bunun nedeni, bu kentlerde daha fazla ve farklı çeşitte sosyal ve kültürel aktivite alternatifi olması ve sinemaseverin bu alternatifleri de değerlendirmeleri” dedi. Sinemaya en az sıklıkta giden il ise Samsun olarak belirlendi.
En çok gençlikte ve emeklilikte sinemaya gidiyoruz
Sinemaya en sık gidenler 16 yaş üstü öğrenciler ve genç çalışanlar. İş temposunun iyice yoğunlaştığı, aile kurarak farklı meşguliyetlerin edinildiği 30’lu yaşların sonuna doğru sinemaya gidiş sıklığında bir azalma yaşanıyor. Ancak bu oran, emeklilikle paralel olarak 50’li yaşlarla birlikte tekrar artışa geçiyor.
Erkekler sinemaya daha sık gidiyor, haftanın sinema günü ise Cumartesi
Erkekler kadınlara göre 1,5 kat daha sık sinemaya gidiyor. Gece seanslarını da yüzde 83 oranında erkekler tercih ediyor. Öte yandan, öğrenciler 14.00 – 17.00 arasındaki gündüz seanslarını tercih ederken, 28 – 30 yaş aralığındaki genç çalışanlar mesai saatleriyle paralel olarak daha çok 18.00 sonrasındaki seansları seçiyor. Hafta sonunda en fazla sinemaya gidilen gün Cumartesi iken hafta içinde Perşembe tercih ediliyor. En az sinemaya gidilen gün ise Pazartesi.
Günlük hayattan uzaklaşmak istiyoruz, komediyi tercih ediyoruz
Sinemaya gitme nedenlerimizin başında, yüzde 40 oranında “günlük hayattan uzaklaşma fırsatı yakalamak” geliyor. En çok tercih ettiğimiz türler ise sırasıyla komedi, aksiyon ve bilimkurgu. Bu türlerin hepsine ait rekor izlenme rakamları yerli yapımlarda bulunuyor. Recep İvedik 4, Kurtlar Vadisi Irak ve G.O.R.A. Türkiye’de bugüne kadar en fazla izlenen filmler olarak öne çıkıyor.
Yerli yapımları daha çok izliyoruz
Sinema izleyicisinin yüzde 60’ı yerli filmlere gitmeyi tercih ediyor. Rıfat Oğuz bu durumu, “Türkiye toplumunun Amerika ve birçok Avrupa ülkesi ile farklı kültürel özelliklerinin olması, yerli “blockbuster”ların, yani gişeye oynayan filmlerin diğer filmlere göre çok daha fazla reklam yapabilmesi, yerli film oyuncularının yabancı film oyuncularına göre daha popüler olması, araştırmalara göre altyazısız filmlerin daha çok tercih edilmesi” gibi nedenlerle açıklıyor.