Doğru yaptığınızı düşündüğünüz şeyler çocuğunuza zarar veriyor olabilir…
Çocuğunuzla ilişkinizde doğru yaptığınızı düşündüğünüz şeylerin, çocuğunuza aslında zarar verdiğini hiç düşündünüz mü? Anne-babalara göre çok masum görünen davranışlar, çocuğu için faydalı olduğunu düşündükleri hareketler, çocuklar için zararlı olabiliyor. Çocuğa “Harikasın” demek, yemek yemiyor diye kaşıkla arkasından koşturmak ve daha birçok hatayı, FLOW Koçluk Okulu Akademik Direktörü Talyaa Vardar sıralıyor…
• Çoğunlukla anneler çocuklarından ayrışamıyor, söylemleri ‘biz’ oluyor. “Sınavdan iyi not aldık, babamız bizi tatile götürecek, çok ders çalıştık” gibi cümleler kuran anneler çocukların birer birey olduğu gerçeğini göz ardı ediyor. Bu durum çocuğun iç disiplin geliştirmesine engel oluyor. İleriki zamanlarda olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin üniversite eğitimi için başka bir şehirde yaşamaya başladığında ne yapacağını bilemiyor, doğru karar veremiyor veya tek başına karar almakta zorluk çekiyor.
• Çocuğa sürekli “sen mükemmelsin, müthişsin” demek. Bu yaklaşım çocuklarda narsisizm gelişimine zemin hazırlıyor. Gelecekteki karakteri de başkalarının düşüncelerine önem vermeyen, çevresine yeterince ilgi göstermeyen ve başarılı olamadığı zaman fazlasıyla mutsuz olan bir yapıda şekillenmiş olabiliyor.
• Çocukları cinsiyet ayrımı yaparak yetiştirmek ebeveynlerin en sık yaptığı hatalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kız çocukların fazla korunup sakınılarak, erkek çocukların ise egosu yüksek olarak yetiştirilmesi oldukça yanlış. Birçok toplumsal sorunumuzun temelinde bu davranış biçiminin yattığını söyleyebiliriz. Ayrıca fazlasıyla korumacı bir tavır sergileyen ebeveynlerin çocuklarına baktığımızda özgüven eksikliğiyle karşılaşıyoruz.
• Elinde yemek kaşığıyla çocuğun arkasından koşmak. Bu davranış çocuğun kendi ihtiyaçlarını belirleyemeyeceği mesajını veriyor. Zorla yemek yedirilen çocuklarda yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Açlık hissetmeme ya da aşırı iştah gibi problemlerle karşılaşılabilir.
• Yanlış cümleler kurulması, “Giymezsen hasta olursun, koşarsan düşersin, zarar görürsün” gibi. Bu cümleler erken yaşta bilinçaltında koşullandırma yapıyor. Doğru cümle: “Dışarısı soğuk, üşür müsün acaba?”
• Dış uyaranları kontrol etmek gerekiyor. Bilgisayar, televizyon, tablet ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerin kullanımını sınırlandırmamak anne babaların sıklıkla yaptığı hatalara verebileceğimiz örneklerden biri. Odaklanma sorunu çağımızın en büyük problemlerinden biri. Teknolojik aletler odaklanmayı olumsuz yönde etkiliyor, hiperaktiviteyi de besliyor. Ayrıca bu tür dış uyaranlar okul başarısını düşürmenin yanında sosyal gelişimi de sekteye uğratıyor.
HABER3