‘Cinsel istismar’ önergesine tepkiler sürüyor..
Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nce yapılan açıklamada, söz konusu yasal değişikliğin cinsel istismarlardaki failleri korumaya hizmet etmenin yanında, suça teşvik anlamı da taşıyacağı ileri sürüldü.
Failin, mağdur ile yapacağı evlilikle aklanması, toplumda cinsel istismarın suç olarak algılanmasını önleyerek bu durumun artık kanıksanır hale geleceği vurgulanan açıklamada, “Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmamasını aramak bu önergeyi hukuka uygun hale getirmemektedir. Zira tecavüz mağduru çocukların hangi iradesinden bahsedilir ki? Yasalarımızda reşit olma yaşı 18‘dir. Reşit olmayan çocukların iradeleri hukuk dünyasında geçerli sayılmazken tecavüzcüsüyle evlenme noktasında bu iradeye sığınmak derin çelişkidir” denildi.
TCK m.103 ‘de yapılması teklif edilen değişiklikle cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmiş olacağına dikkat çekilen açıklamada,“Evlilik karşılıklı rızaya, güven ve sadakate dayalı bir kurumken, bedenine, ruhuna izinsiz saldırmış bir kişiyle kadın nasıl aynı evde bir ömür geçirecektir? Ensest vakalarda evlilik nasıl mümkün olacaktır? 9 aylık bebekle mi evlilik akdi yapılacaktır?” ifadelerine yer verildi.
Her yönüyle toplum vicdanını ağır şekilde yaralayan, tutar yanı olmayan, tartışmaya dahi açılması evrensel hukuk kurallarına aykırı olan söz konusu yasa değişikliği teklifinin bir an önce geri çekilmesi gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“İstismarcısıyla evlenmesi dayatılan çocuk yetişkin tüm bireyler ağır insan hakları ihlaline maruz kalacaktır. Bu dayatma, kadınlar üzerinde yeni baskılara davetiyedir.
Düzenlemenin, sadece evlenmiş; ama yaş şartı nedeniyle nikah yapamamış olanların, resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacağı açıklaması çocuk gelinleri arttıracak, pedofoliyi meşrulaştıracak düşündürücü bir açıklamadır.
Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabul tarihi olan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ilan edilmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaş altı her birey çocuktur ve korunmalıdır.
Dünya Çocuk Hakları Gününde Çocuk hakları kavramına yaraşır şekilde, kanuni veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunmalarına ilişkin çalışmalar yapılması beklenirken, mevcut hakların daha da geriye gitmesine yol açacak önergenin geri çekilmesini talep ediyoruz.”