Bugünlerde artışa geçen hastalık!

Bugünlerde artışa geçen hastalık!

DİKKAT! BU 3 ÖNERİYE ‘KULAK’ VERİN!

Yaz döneminde en sık görülen hastalıklardan biri dış kulak enfeksiyonu. Şiddetli kulak ağrısı şikayetiyle polikliniğe gelen her 10 hastadan 7’sinin bu sorundan muzdarip olduğunu belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, kış aylarında sık karşılaşılan orta kulak enfeksiyonunun yazın yerini çoğunlukla dış kulak enfeksiyonuna bıraktığını söylüyor. Peki havuz ve deniz keyfinin tatsız bitmemesi için kulağımızı nasıl korumalıyız? Dr. Ahmet Erdem Kılavuz’dan önemli uyarılar, öneriler…
Çok şiddetli kulak ağrısına yol açan, özellikle de geceyi kabusa çeviren bir hastalık dış kulak enfeksiyonu. Yoğun ağrının yanı sıra kulakta tıkanıklık, bazen iltihaplı akıntı ve bir miktar işitme kaybına da yol açabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz hastalığın başlangıç evresinde yaşanan kulak tıkanıklığı ve hafif ağrıyı geçirmek için kulak çöpü kullanılabildiğini belirterek “Deniz veya havuz sonrası kulakta tıkanıklık ve hafif ağrıyla başlangıç evresinde olan bu enfeksiyonlarda yapılan genel yanlış, kulak kanalının kulak çöpüyle karıştırılmasıdır. Henüz iltihabi sürecin başlangıcında yapılan bu hata, tablonun çok daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. Bu evrede kulak asla kurcalanmamalı, yıkamaya çalışılmamalı ve ilk fırsatta bir KBB uzmanına başvurulmalıdır” diyor. Deniz ve özellikle havuz suyunun içindeki mikroplar başlı başına bu bölgede enfeksiyona yol açabilirken, havuz suyu mikrop açısından temiz olsa dahi yüksek pH değerine sahip olduğundan dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup mikropların bu bölgede yerleşip üreyebilmelerine zemin hazırlayabiliyor. Bunun yanı sıra kulak kanalında sıkışan ve doğru temizlenmeyen kulak kirleri de, kulak çöpüyle kulakların karıştırılarak oradaki hassas cilt tabakasının zedelenmesine yol açarak dış kulak enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor.

Diyabet hastalarında risk artıyor
Kış aylarında sıkça görülen orta kulak enfeksiyonu yazın yerini çoğunlukla dış kulak yolu enfeksiyonuna bırakırken, Dr. Ahmet Erdem Kılavuz “Yaz döneminde dış kulak kanalı girişinden kulak zarına kadar olan ve dış kulak diye tabir edilen bölgenin enfeksiyonlarını sıklıkla görmekteyiz. Dış kulak kanalı, kıkırdak ve kemikten oluşan bir boruyu döşeyen çok ince bir cilt tabakasından oluşur. Bu bölge kulak kiri olarak bilinen serumen salgısı, mikroskobik düzeyde olan içten dışa dokusal hareket ve düşük pH gibi mekanizmalar sayesinde mikroplarla mücadele ederek enfeksiyonlardan korunur. Bu mekanizmalardan herhangi birinin aksaması durumunda dış kulak enfeksiyonları meydana gelir” diyor. Hastalığın her yaştan insanı etkilemekle birlikte özellikle diyabet hastalarını tehdit ettiğini söyleyen Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, bu hastaların, dış kulak yolunun yapısı ve salgıların cinsinin değişmesinden dolayı daha dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Tedavi sürecinde havuza/ denize girilmemeli ya da silikon tıkaçla kulaklar mutlaka çok iyi korunmalı. Banyo yaparken de kulakların tıkanmasına özen gösterilmeli.

Kulak çöpüne dikkat!

Peki yaz tatilinde keyfinizin kaçmaması için bu hastalığa karşı hangi önlemleri almalı? Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, etkili 3 önlemi şöyle açıklıyor:

1. Yaz tatilinde kulak sağlığı için özellikle havuza girerken silikon kulak tıkaçları ya da sıkı boneler kullanın.
2. Kulağınızın nemli kalmamasına dikkat edin, düzgünce kurulamayı ihmal etmeyin.
3. Kulakta tıkanıklık gibi durumlarda kesinlikle kulak çöpü kullanmayın. Hemen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurun.

Exit mobile version