Bağımlımıyız? Bağlımıyız?

BAĞIMLIMIYIZ?

BAĞLIMIYIZ?

Uzmanlar ilişki bağımlılığı da bir bağımlılık olarak düşünüyorlar.

İlişki bağımlılığının oranı toplam nüfusta %5-10 arasında olduğu tahmin edilmekteymiş.

Başlangıçta hoş gözüken, zevk alınan ancak sonrasında saplantılı düşünceler ile olumsuza dönüşen ve tekrarlayan bozuk davranış tarzları ile romantik ilişkide olduğumuz biri dahi olsa ayrılmak istenilse de ayrılmayı beceremezsiniz. Boşanıp tekrar evlenenlere de bu yüzden rastlayabiliyoruz. Tekrar aynı kişi ile olmaya başlar, kopamazlar. Sanki o kişi olmazsa duygularının yaşanamayacakları düşünülür. İşte bu duygular artarak devam ederse aynen bağımlılıkta olduğu gibi olumsuz sonuçlar doğurur.

Bağımlı bir sevginin içindeki bireyler den biri bu şekilde düşünüp öteki farklı düşündüğünde, karşı tarafın ayrılmayı istemesi, barışmaya yanaşmaması, düzgün gitmeyen ilişkiyi sürdürmek istememesi, isteyen tarafın gururun kırılmasına, kendisini tükenmiş hissetmesine yol açıp, saplantılı düşünceleri ile onsuz yaşayamayacağına, inanıp ve onu başkası ile paylaşmak korkusu ile işlenen cinayetleri de hep duymaktayız. .

Bağımlılık, yabancı maddenin insan vücudunda yaptığı hasarların aynısını ilişkideki bağımlılıkta yapmaktaymış. Bir başkasının varlığı veya yokluğu ile yaşama gücünü kaybedeceğini düşünmek, bağlanmak, o isteklerle yaşamak, hayatını, geleceğini ona göre planlamak, kendi gereksinimlerini arzularını ertelemek, arka planda düşünmek, o kişiyi düşünerek zihinsel enerjinin büyük bölümünü harcamak sonunda kişileri tüketir ve hayat durur, hiçbir şeyden tat alamaz hale gelirler. Eroine bağımlı insanların; hep uyuşturucu düşünmesi gibi.

Bağımlı ilişkilerde böyle, bu nedenle kimin ne düşündüğü, kimin ne hissettiği ve hangi davranıştan kimin sorumlu olduğun önemi kalmadığı gibi bir sınır olmayıp sen ve ben kalkmıştır, belirsizleşmiştir. Bu durumda eşlerden biri sürekli verici olup fedakârlık yaparken diğeri de devamlı alır. Yani biri damacanayı kafasına dikerken diğeri damla damla suyla yetinmek zorunda olması gibi. . Bu tür bağımlı ilişkilerde partnerler, eşler, taraflar birbirlerini sürekli kontrol altında tutmak isterler. Tekinin birey olarak etkinlik göstermesi, diğerinden bağımsız hareket etmek istemesi diğer bağımlı tarafa müthiş rahatsızlık verecektir. Bundan dolayı, yapışık ikizler gibi, birbirlerine yapışırlar ve her şeyi bir arada yapmaya çalışırlar. Çok kısa yaşanan ayrılık dönemleri dahi onlar için tehlikedir. Çanlar sürekli kafalarında çalar. Terk edileceklerini, ihanete uğrayacaklarını sanırlar. Kendilerini eksik hissederler. Çünkü yeterli ve güvende hissedebilmeleri için eşlerine muhtaçtırlar dengeli olamazlar. Bu tür birliktelikler yaşam kalitenizi olumsuz etkiler.

Doktorların söylediği, en sık duydukları cümleler:

Zamanla her şey düzelir.. Aslında, beni çok sevdiği için bunları yapıyor kötü niyetli değil. Zamanla beni tanıyacak, anlayacak her şey düzelecek… Keşke biraz daha sabretseydim, daha dikkatli davransaydım ayrılmazdık gibi…

Çözümlerin hep karşı taraftan beklendiği, kendi dışında arandığı, bahanelerin çok tekrarlandığı bu tür ilişkilerde bağımlı ilişkilerin tipik özellikleri bu saydıklarımmış. Bunları ben dâhil birçoğumuz yaşamışızdır. Veya yaşıyor olabilirsiniz. Ne yapmalıyız diye kendinize sorduğunuzu duyar gibiyim. Şunu belirtmek isterim ki, bağımlılığı ben parmak izi gibi yorumluyorum yani kişiye özel. Her bireyin o ilişkiye bağlanma nedenleri, amaçları farklıdır. İlişkilerinizde; duygularınız besleyici mi? Yoksa tüketici mi? Buna kendiniz karar vermelisiniz. Yaşam sizin için heyecan verici bir serüven mi? Ya da tehditler ve ikazlarla dolu bir dünyada yaşamı sürdürme çabası, mücadelesi mi? Hatalarınızda yargılanıyor, aşşağılanıyormusunuz? Bu dünyaya sevdiklerinizin beklentilerini, arzularını karşılamak için mi geldiğinizi düşünüyorsunuz? Veya düşündürülüyorsunuz? Mutluluğunuzun ya da mutsuzluğunuzun sorumlusu kim? Bunları düşünün!!

Yaşananları, birlikteliği huzurlu, sağlıklı bir ilişkiye çevirme yolu da kişiden kişiye farklılık gösterir değişkendir. Sorun bireyler değil ilişkinin biçimidir. Bu tür bir ilişki içinde olan kişiler, nedenlerini konuşup, gerekirse uzmanlardan yardım alıp çözerlerse bağımlı ilişkiler sağlıklı ilişkilere dönüşebilir.

Güzel, mutlu, huzurlu, güvenli, sadakatli sevgiye dayanan ilişkiler yaşamanız dileğiyle…

Exit mobile version