Türkiye Büyük Millet Meclisin İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu Başkanlığındaki Mülteci Hakları Alt Komisyonu Almanya’da mülteciler, Suriyeli sığınmacılar hususlarında incelemeler ve görüşmelerde bulundu. İncelemelerle ilgili Komisyon Başkanı Atay Uslu bilgiler verdi.
ATAY USLU: AVRUPA SIĞINMACLAR KONUSUNDA YETERİ KADAR İNSİYATİF ALMIYOR.
TBMM KOMİSYONUNDAN AVRUPAYI SORGULAYICI İNCELEME
Türkiye Büyük Millet Meclisin İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu Başkanlığındaki Mülteci Hakları Alt Komisyonu Almanya’da mülteciler, Suriyeli sığınmacılar hususlarında incelemeler ve görüşmelerde bulundu.
TBMM Mülteci Hakları Komisyonu Berlin’de, 7 Federal Milletvekili, göç ve İltica ile ilgili 2 Kamu Kuruluşu üst düzey bürokratları, 2 Düşünce Kuruluşunda 10’dan fazla akademisyen ve yazar ile görüştü, 2 ayrı mülteci yurdunda incelemelerde bulundu.
AVRUPA SINIFTA KALDI, SIĞINMACI VE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ YAŞANIYOR
Antalya Milletvekili Atay Uslu şunları ifade etti: “Göç ve İltica konusu Dünya’nın en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Avrupa sığınmacılar özellikle Suriyeli sığınmacılar konusunda insan hakları açısından sınıfta kalmış durumda. Kaybolan çocuklar, çekilen duvarlar, asimiletik politikalar, yakılan yıkılan sığınmacı kampları, göçmen karşıtı politikalar, ırkçı söylemlerin yükselişi gibi hususlarda hem insan hakları ihlalleri yaşanmakta hem de Avrupa’nın siyasi geleceğinde depremler oluşturmaktadır.”
Komisyon Başkanı Atay Uslu, görüşmelerin ve incelemelerin çok verimli geçtiğini söyledi şöyle devam etti: “ Türkiye’nin sığınmacılarla ilgili yaptığı uyum ve kabul işlemlerini, insani yardım faaliyetlerini anlattık. Avrupa’nın sığınmacılar hususunda külfet paylaşımı, yeniden yerleştirme hususlarında yeteri kadar inisiyatif almadığını ifade ettik.” Atay Uslu Almanya’da milletvekillerini bilgilendirdiği konularda şunları söyledi: “ Türkiye bugün 2 milyon 750 bini Suriyeli olmak üzere 3 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Türk toplumu ile Suriyeliler arasında şu ana kadar olumsuz bir vaka meydana gelmemiştir. Bu da sığınmacıların ülkemizde toplumsal kabulünün ne kadar yüksek olduğunun göstergesidir. 400 bin Suriyeli çocuk eğitime devam etmektedir. Suriyelilere 20 milyondan fazla poliklinik hizmeti verilmiştir, 1 milyona yakın ameliyat yapılmıştır. Geçici Koruma altındaki Suriyelilerin İstihdam piyasasına erişimi sağlanmıştır. 170 bin Suriyeli bebek doğmuştur. Bebeklerle ilgili annelere destek çalışmaları ve aşılama çalışmaları devam etmektedir. Tüm Bakanlıklarımız Suriyelilerin uyumu ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yapmaktadır. Türkiye bugüne kadar Suriyelilere yaklaşık 25 milyar dolar insani yardım harcaması yapmıştır. Yine 18 Mart tarihinde Avrupa Birliği ile yapılan mutabakatta tüm taahhütleri yerine getirmiştir ve Akdeniz’de sığınmacı geçişleri günlük 10 binli sayılardan 50’li sayılara kadar düşmüştür. Tüm bu bilgileri Almanya’daki muhataplarımızla paylaştık. Başta Federal Milletvekilleri olmak üzere düşünce kuruluşları yetkilileri ve akademisyenler Türkiye’nin politikasını takdirle karşıladıklarını beyan etmişlerdir. “
AVRUPADAKİ AŞIRI SAĞCILAŞMADAN VE YABANCI DÜŞMANLIĞINDAN KAYGI DUYUYORUZ
Antalya Milletvekili Atay Uslu Avrupa’nın sığınmacılar konusunda yeteri kadar insiyatif üretemediği ve görevlerini yerine getirmediği hususlarını da muhataplarıyla konuştuğunu ifade etti ve demecinin devamında: “Avrupa’daki bazı gelişmelerden dolayı kaygı duyduğumuzu net olarak söyledik. Sığınmacıların değerli eşyalarına el konulması, Almanya’da bir yılda sığınmacı evlerine binden fazla saldırı olması, sığınma evlerinin etrafına Berlin duvarından daha büyük duvarların örülmesi bizleri kaygılandırıyor. Almanya da ırkçı söyleme sahip aşırı sağcı partinin oylarının yükselmesinden kaygı duyuyoruz. Merkez sağ ve sol partilerin aşırı sağ güçleri engellemek amacıyla “aşırı sağcılaşmaları” ve aşırı sağcı söylemler kullanmalarının sorunu çözmeyeceğini, daha da derinleştireceğini ifade ettik. Almanya da 10 bine yakın sığınmacı çocuğun kaybolduğu, bazı kiliselerin mültecilere referans olma şartı olarak din hanelerine Hristiyan yazdırma zorlamalarında bulunduğu duyumlarımızı ve bu hususlardaki endişelerimizi ifade ettik. 18 Mart mutabakatı sonrasında Avrupa birliğinin bürokratik ve uzun proje süreçleri öngörerek yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ettik. Sığınmacı hususunda Avrupa birliğinin ve dünyanın yeni bir insiyatife ihtiyacı olduğunu, 1951 Cenevre sözleşmesinin yenilenmesi veya yeni bir sığınmacı sözleşmesi hazırlanılması gerektiğini ve bu konuda ortak çalışmaya hazır olduğumuzu belirttik. “ dedi.
KOMİSYONDA AK PARTİ, CHP VE MHP VAR
Başkanlığını Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun yaptığı Heyet, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy’dan oluşuyor. Komisyonun HDP’li üyesinin inceleme ziyaretine programlarının yoğunluğu nedeniyle katılamadığı öğrenildi.
Komisyon Üyeleri, Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu Başkanı Federal Milletvekili Michael Brand, İnsani Yardım Koordinatörü Federal Milletvekili BärbelKofler, Türkiye-Almanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Federal Milletvekili Michelle Müntefering ile görüştü. Berlin Treskowstraße ve MarburgerStraße Mülteci Yurtlarını ziyaret etti ve KondradAdenauer Vakfı ile Bilim ve Politika Vakfında temaslarda bulundu.