Antalya Şehir Tiyatrosu Türkiye’ye örnek olacak
Şehir Tiyatrosu Antalya’ya verilmiş en büyük hediye
Tiyatronun Şampiyonlar Ligi’ndeyiz
Antalya Şehir Tiyatrosu (AŞT) Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Menderes Türel’in desteğiyle 33 yıllık bir hayali gerçekleştirerek, bütün Türkiye’ye örnek olduklarını söyledi. Özgür, “Şehir tiyatrosunun kurulması bu kente verilmiş en büyük hediyedir. Artık tiyatronun şampiyonlar ligindeyiz” dedi. Özgür, artık özlük hakları olan ve kadrosu 100’ü aşacak, eksiksiz kadrosuyla birden fazla sahnede hizmet verebilecek, 4 mevsim oyun oynayabilen bir şehir tiyatrosuna dönüştüklerini söyledi.
ABT’ye 1989 yılında katıldığını belirten Mehmet Özgür, “O günden beri şehir tiyatrosu olmak için benim de her seferinde hazırlanış sürecine dahil olduğum 12 adet yönetmelik hazırlandı ve bir sonuca ulaşılamadı. Artık kimse şehir tiyatrosu olmamıza ihtimal bile vermiyordu. Bir buçuk yılda çok ciddi bir emek harcayarak, Türkiye’deki bütün tiyatrolara örnek olacak bir yönetmelik hazırladık. Yönetmeliği adeta iğne oyası gibi dokuduk. 13’üncü yönetmelikte bu işi nihayete erdirdik” dedi.
BAŞKAN TÜREL SAHİP ÇIKTI
Hasan Subaşı döneminden, bugüne kadar çok büyük çaba sarf ettiklerini kaydeden Mehmet Özgür, en çok Başkan Menderes Türel’in bu işe sahip çıkması ve verdiği sonsuz destekle bu başarılı sonuca ulaştıklarını söyledi. Özgür, şöyle devam etti; “İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Bakırköy, Diyarbakır başarmış. Bakırköy bir ilçe belediyesi olmasına rağmen bir şehir tiyatrosu kurmuş. Kültür ve turizmin başkenti olmamıza rağmen bizim şehir tiyatromuz yoktu. Başkan Türel, ilk döneminde bu tiyatroyu ilk defa resmi kadroyla tanıştırmıştı. Tekrar göreve gelince bu sefer de Şehir Tiyatrosu kurulması için gerekli çalışmaların yapılması talimatını vererek bu işi hızlandırdı. 1989’dan beri tiyatro ile uğraşan biri olarak bu işin 1.5 yılda gerçekleşmesini ben de tahmin etmiyordum. Başkan Türel olmasaydı 15-20 sene daha kurulamazdı.”
ŞİMDİ KÜLTÜR SANAT KENTİ OLDUK
Antalya’nın sürekli kültür sanat kenti olarak anıldığını hatırlatan Mehmet Özgür şunları dile getirdi: “Film festivalimiz, piyano festivalimiz, opera balemiz, devlet tiyatromuz, senfonimiz var ama Şehir Tiyatromuz yoktu. Şehir Tiyatrosu’nun kurulmasıyla gerçek anlamda kültür sanat kenti olduk. Bunun etkisi belki 5-10 yıl sonra görülecek. Bizden sonraki nesil bunu görecek ve daha net hissedecekler. Şehir tiyatrosunun kurulması bu kente verilmiş en büyük hediyedir. Tarihe geçmek istiyorsanız bir eser bırakmanız gerekir. Başkanımız Menderes Türel’in Antalya’ya çok önemli hizmetleri var ama bence bu kente bırakacağı eserlerin en önemlisi Şehir Tiyatrosu’dur. Şehir Tiyatrosu kurmak bir şehrin 100 yıllık kültürel geleceğini garanti altına almaktır. Bakın Sadrazam Ahmet Vefik Paşa’nın kurduğu Bursa’daki tiyatro,100 yılı aşkın süredir seyirci karşısında. Sadrazam Ahmet Vefik Paşa tiyatro kurduğu için unutulmuyor hiç bir zaman unutulmayacak.”
ŞAMPİYONLAR LİGİNDEYİZ
ABT iken şimdi AŞT olarak bu alanın şampiyonlar ligine girdiklerini ifade eden Mehmet Özgür, “ Bir harf değişti ama bir harf bazen çok şey değiştiriyor. Önceden tek sahnede 25 oyuncu kadrosu ile kente hizmet vermeye çalışan ve birçok oyuncusunun özlük hakları eksik bir tiyatroyduk. Artık, özlük hakları olan ve yeterli sayılara ulaşacak kadrosu ile birden fazla sahnede hizmet verebilecek bir tiyatroya dönüşüyoruz. Artık şehir tiyatrosu olarak eksiksiz kadrosuyla hizmet verebilecek güçlü bir tiyatro haline geleceğiz” diye konuştu.
DÖRT MEVSİM OYUN OYNANACAK
Bütün ilçeleri tiyatro ile buluşturacaklarını vurgulayan Genel Sanat Yönetmeni Özgür, “Bu kentin her köşesinde hem çocuklara hem büyüklere haftalık oyunlar sahneleyecek bir şehir tiyatrosu olacağız. Sahne yoksa yaz aylarında açık alanda perde diyen, antik tiyatrolarda sahneye çıkan, 4 mevsim oyun oynayabilen bir şehir tiyatrosu hayata geçiriyoruz” dedi.
MERKEZDEKİ OYUN İLÇELERDE DE OLACAK
“Kışın kapalı alanlarda, yazın antik tiyatrolarda, açık alanlarda, seyyar sahnelerde, köylerde oyunlar oynayalım. Bunun için de ciddi bir teknik altyapı gerekiyor. Hedefimize de çok uzak değiliz. Merkez ilçelerde açmayı planladığımız sahnelerle birlikte buralardaki potansiyeli de değerlendirerek oyunlar oynamak istiyoruz. Elmalı, Manavgat, Finike, Demre gibi çevre ilçelerde de hali hazırda sahneler var, bu sahneleri Şehir Tiyatrosu’na tahsisini yaptırmak için çalışmalara başlayacağız. Merkezdeki seyirci bizim hangi oyunumuzu izliyorsa ilçelerdeki seyircilerimiz de izleyebilecek.”
TİYATRO EN KÖKLÜ EĞİTİM KURUMUDUR
Tiyatro’nun bir ülkede kurulabilecek en köklü eğitim kurumu olduğunu kaydeden Mehmet Özgür, “Siz okullar açarsınız, üniversiteler kurarsınız, kreşler açarsınız ama çocuklarınızı gençlerinizi ya da büyüklerinizi okul çağını geçmiş kişileri tiyatro dışında hiçbir kavramla yeteri karar eğitemezsiniz. Siz yollar yaparsınız, kaldırımlar yaparsınız ama insanlara onları kullanmayı tiyatrolar öğretir. En güçlü öğretim aracı tiyatrodur” diye konuştu.
BİLİNÇLİ GENÇLİK YETİŞECEK
Mehmet Özgür, çevre ilçelerdeki çocukları şimdiden tiyatroyla eğitmeye başlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti: “Daha öngörülü, daha bilinçli, vatanını milletini daha çok seven, üniversite çağına geldiğinde başka örgütler, ideolojiler tarafından kandırılmayacak iradeye sahip, manevi değerlerine sahip çıkan bir gençlik yetiştirmek peşinde olduğumuz için bunu da tiyatroyla başaracağız. Tiyatro bu anlamda kimsenin göremediği aslında çok güçlü ve bir kentin olmazsa olmazıdır.”
ANTALYA’YA KÜLTÜR-SANAT KAMPUSU
Büyükşehir Belediye Başkan Menderes Türel’in de desteğiyle Türkiye’nin en güçlü tiyatrolarından biri olduklarını ifade eden Özgür şu bilgileri verdi: “Başkanımız, Doğu Garajı’nda Şehir Tiyatrosu için biri 638 kişilik diğeri 200 kişilik olmak üzere iki tane son derece büyük ve modern sahneler yaptırıyor. İçerisinde atölyeler, depolar ve yönetim birimleri de olacak. İçerisine bir de Başkan Türel’in Antalya’da kurmayı planladığı sinema platolarının da kültür sanat alt yapısı gibi çalışacak bir eğitim okulu açılacak. Oyuncu, görüntü yönetmeni, yönetmen, ışıkçı, makyöz gibi, sinemayla ilgili ne gerekiyorsa onun altyapısını oluşturacak özel bir eğitim birimi olacak. Antalya Devlet Konservatuarı ve İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı ile birlikte hareket edeceğiz. Buralardan mezun olan gençlerimizi bu kampusumuza alacağız. Ücretsiz olarak burada da eğiteceğiz. Bu gençler bu kentteki kültür sanat altyapısını oluşturacak.”
ÖNEMLİ YÖNETMENLER DERS VERECEK
Dünyanın dört bir tarafından ünlü yönetmenlerin ve oyunculuk hocalarının eğitim okulunda ders vereceğini anlatan Mehmet Özgür, “İtalya’nın en büyük yönetmenlerinden biri Antonio Fava, Bulgaristan’dan gelen Alexander İliev, Danimarkalı yazar, yönetmen ve oyuncu Jaques Mathiessen, dünyaca önemi bilinen Amerikalı Eric Morris. Dünyaca ünlü tüm oyuncuların eğitmenleri gençlerimize bildiklerini aktarmak için misafirimiz olacaklar. Böylelikle Antalya Şehir Tiyatrosu’nun daha başarılı olmasını sağlayacağız” dedi.
BİR YILLIK PROGRAM YAPABİLEN BAŞKA TİYATRO YOK
Türkiye’de 1 yıllık program yapabilen tek tiyatro olduklarının altını çizen Mehmet Özgür, Devlet Tiyatrosu da dahil, uzun süreyi kapsayan oyun programını yapabilen başka bir tiyatro olmadığını kaydetti. Özgür “Kasım sonunda aynı gün 3 noktada perde açtık. Antalya’da, kendi sahnemizde Manavgat’ta ve İtalya’nın Sassari adasında oyun sergiledik. Müthiş bir başarı. Bunu Türkiye’de gerçekten başarabilen tiyatro yok diyebilirim. İstanbul Şehir Tiyatrosu 600 kişiyle hizmet veriyor. 20 küsur sahnesi var 300 oyuncusuyla bu programı yapamıyorlar. Biz 25 kişiyle yapıyoruz. İnşallah oyun sayımızı da 20-30 civarına çıkartarak daha başarılı olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
TİYATRAL ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRIYORUZ
Antalya Şehir Tiyatrosu olarak şehir içerisindeki kültür sanat çeşitliliğini de artıracaklarını söyleyen Mehmet Özgür, Antalya izleyicisinin artık bir sezon boyunca 8 oyun değil Devlet Tiyatrosu’yla birlikte toplamda 30’un üzerinde oyun izleyeceğini müjdeledi. Antalya’da çok ciddi bir tiyatro altyapısı olduğunu belirten Özgür, “Nitelikli özel tiyatroların kurulmasına destek vereceğiz. Doğu Garajı’nda yapılacak iki sahneden bir tanesi performans sahnesi, değiştirilebilir bir sahne olacak. Bu sahneyi de kaliteli özel tiyatroların kurulmasına yardımcı olmak için onlara açacağız. Onların da bu sahnede prova yapmalarını oyunlar oynamalarını sağlayacağız. Konuk Tiyatrolar Projesi ile de her ayın sonunda yurt dışından bir oyun getiriyor, Antalyalı tiyatro severlere ücretsiz buluşturuyoruz. Burada yabancı bir oyun oynanırken biz de başka ilçede perde açıyoruz. Bütün ilçelerde de oyun oynamaya başladığımız da çeşitlilik daha da artacak” şeklinde konuştu.
ŞEHİR TİYATROLARINA AĞABEYLİK YAPACAĞIZ
2016’da şehir tiyatroları buluşması gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Burada tüm şehir tiyatrolarını toplayıp, oyunlarını oynamasını ve Antalyalı izleyicilerle buluşmasını istiyoruz. Bunun diğer adımı olarak şehir tiyatrolarının oyunlarını her ay farklı bir şehirde sergilemesini arzuluyoruz. AŞT ile Antalyalılar artık ‘ben kültür sanata açım’ diyemeyecek.
AVM’LERDE TİYATRO SALONU OLMALI
Antalya Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, bundan sonra yapılacak AVM’lerde mutlaka Antalya Şehir Tiyatrosu için bir salon yapılması şartı koşulması gerektiğini de söyledi. Özgür, “Bu önemli bir uygulama. Bunu Ankara ve İstanbul dışında kimse yapmadı. AVM planlarına tiyatro için salon koymazsa ruhsatı verilmemeli. Bizim derdimiz herkese hizmet götürmek. Belki ileriki bir süreçte yapılacak olan AVM’lerde bu hayata geçirilmeli” dedi.