AKAYDIN’DAN BAŞBAKANA “ÜNİVERSİTEDE ŞANTAJ” SORUSU:
CHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile ilgili ulusal basında çıkan iddialara ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önceki dönemlerde ulusal basına yansıyan haberlerde Kurtcephe’ye Gülen Cemaatine bağlı olduğu ileri sürülen bir grup tarafından kaset yoluyla şantaj yapıldığı ve üniversitede 280 kişilik akademik kadroya, şantajı gerçekleştirdiği öne sürülen kişilerin isteği doğrultusunda atamalar yapıldığı, atanan kişiler arasında Kurtcephe’nin tehdit edildiği kasetteki görüntülerde yer alan bir kadının da bulunduğu şeklinde haberler yer almıştı. Sabah Gazetesinin 3 Haziran 2015 tarihinde tekrar gündeme getirdiği bu iddialara ilişkin olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının görevsizlik kararı verdiği ve soruşturma dosyasının YÖK’e gönderildiği aktarılmıştı. Akaydın’ın soru önergesinin tam metni şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Prof. Dr. Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim. 08.07.2015
Prof.Dr.Mustafa AKAYDIN
Antalya Milletvekili
2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü görevine atanan ve hâlen bu görevi yürütmekte olan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile ilgili geçtiğimiz ay ulusal basında çıkan haberlerde çeşitli çarpıcı iddialar yer almıştır. İddialara göre, bir ihbar üzerine Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının rektöre ilişkin bazı belgelere ulaştığı; belgelerde rektörün çıkar amaçlı bir örgüt tarafından özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı şekilde yasadışı kaydedilmiş kasetler aracılığıyla tehdit edildiği; bunun sonucunda Akdeniz Üniversitesinde 40 profesörlük, 120 doçentlik ve 120 yardımcı doçentlikten oluşan 280 kişilik akademik kadroya kendisine tehdidi yöneltenlerin istediği kişileri atadığı belirtilmektedir. Anılan iddialara ilişkin olarak:
1) Haberlerde Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmaya ilişkin görevsizlik kararı verdiği ve dosyanın YÖK’te bekletildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise dosya hangi gerekçelerle bekletilmektedir?
2) Dosya işleme alınmış ise rektör hakkında herhangi bir yaptırım kararı alınmış mıdır? Yaptırım kararı alınması durumunda rektörün tehdit nedeniyle atadığı iddia edilen kadrolarda bulunan kişilere yönelik hangi işlemler yapılacaktır?
3) Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile ilgili soruşturma dosyasına, 2013 yılında ulusal basında yer alan haberlere göre “daha önce Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının elinde bulunan ve Red Hack tarafından ele geçirilerek kamuoyu ile paylaşıldığı” iddia edilen belgelerde, üniversiteye ait ihaleleri usulüne uygun olmayan biçimde çeşitli yakınlarına ihdas ettiğine yönelik iddialar da eklenmiş midir?