Adı: DOMATES Soyadı: PEMBE

Soyu sopu belli olan gerçek bir domatesle daha önce tanışmamışsanız ben sizi tanıştırmak isterim..

Meyvalarla arkadaşlık yapmaya evlendiğimde başladım.Biraz mecburen başladı dostluğumuz ancak sağlam ve uzun vadeli oldu diyebilirim..

Meyva sebzelerde insanlar gibi. İsimleri aynı olsada lezzeleri farklı farklı, örneğin salatalık; tarlada yetişeni var, (kalın koyu yeşil kabuklu), aynı kökten irili ufaklı boy boy salatalık , turşuluk kornişonlar, küçük, çekirdeksiz, açık yeşil renkli olanlarda.

Serada yetişenler (aynı fabrika imalatı gibi) bir kökten (tek tohumdan) aynı büyüklük ve miktarda (genelde tohum marka ve çeşidine göre tohumcu firma tarafından satışta vaad ediliyor) verenler…. gibi

Domateste de durum aynı , salkım domates,şeri domates, tarla domatesi, amerikanı, ankonu… birde akademik isimleri olanları…

Bizede insan diyorlar ancak baktığınızda çeşit çeşitiz ve birbirimizden nekadarda farklıyız.

İşte bende her yediğim meyveyi böyle görüyorum, bir domatesten aldığım lezzet ile bir sonra yediğimde hep farklı oluyor … Aynı bir çok arkadaşımdan aldığım farklı farklı doyumlar gibi.

Pembe domates gerçektende çok güzel, rengi ile tadı ile… Ayrıca tohumunu sakladığınızda ertesi yıl yine domates veriyor size yani genetiği ile oynanmamış soyu sopu belli olanlardan..

Kevser Suresi Kur’an‘ın 108 numaralı surenin son ayetinde, “İnne şânieke hüvel’ebter” yani, ‘Asıl soyu kesik olan onlardır’ der.. Genetiğiyle oynanmış gavur tohumu dedikleri tohumlarsa ekildiğinde tekrar ürün vermiyor? Soysuz ve sopsuz ebter yani.

Genetiği oynanmış olan tohumdan istenilen miktar-büyüklük ve sürede ürün elde edilir ve ürün bozulmaya daha uzun süre dayanır… Tabii buda ürünün transferinde ve ticaretinde avantajlar sağlar. Ülkenizde domates yetişemiyorsa bir şekilde bu tür çözümlere gidilebilir. Ancak ülkemiz, Anadolu topraklarımız düşünüld

Pembe domates aslında oldukçada meşhur . Adına kurulu birde sitesi var. Saksıda yetiştirenler bahçelerinde büyütenler, boy boy resimler hatta forumu bile var.. İncelemek

için burayatıklayın

Bundan 6-7 yıl kadar önceydi Bir arkadaşımın yakın dostu Adnan ( Yogi Adnan diye tanınır) benden Alanya Dim Çayı dağlarında yeni kurduğu Terapi merkezi için gerçek domates ve sebze tohumları istemişti.. Araştırdım Antalya’nın ELMALI ilçesinde çokça yetiştiğini öğrendim . Tohumunu nasıl elde ettiklerinide bu vesile uzmanlarından öğrendim. Çok basit

pembe domatesin çekirdeklerini çıkarıp kurutuyor ertesi sene de toprağa ekiyorsunuz….

Bilmem tanıştığınıza memnun oldunuzmu?

üğünde bunlara hiçte ihtiyacımız yok diye düşüyorum.

 

Exit mobile version