OÇEM’in adı niye değişti?
Bu satırlar, Antalya’da yaşayan OTİZMLİ ailelerin sessiz çığlığıdır, duyun, okuyun lütfen.
Benim de OTİZM’li bir yavrum var, 21 yaşında. 20 yıldır da Antalya da otizm ile ilgili yazarak, söylerek ve bu özel durumu özel eğitimi ile okulları ile yaşayıp bilerek emek vermekteyim.
Antalya’da iki yıl önce hizmete giren ve kısa adı Hatice-Ramazan SAVAŞ Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi OÇEM olan ve sadece OTİZMLİ bireylerin eğitimi düşünülerek açılmış bulunan okulun adı ve işlevinin değiştirildiğini üzüntü ve şaşkınlıkla öğrendim. 2013 Yılı itibariyle yeni ismi, ANTALYA MURATPAŞA RAMAZAN-HATICE SAVAŞ ÖZEL EĞITIM UYGULAMA MERKEZI olmuştur.
Antalya’da ilk OÇEM açılışında emeğimiz büyük, ideallerimiz daha büyüktü. İlk başlangıçta emek ve omuz veren aklı başında veliler daha sonraları tek tek küstü sisteme. Muratpaşa Bld. Bşk. Sayın EVCİLMEN’in biz ailelerin ziyaretleriyle sorunumuza çözüm olacağı düşüncesiyle yaptığı arsa bağışı ve hayırsever Ramazan SAVAŞ amcanın büyük yatırımı ile yeni binasına kavuşan OÇEM, hepimiz için umut ışığı ve mutluluk olmuştu. Ama biz velilerin esas arzusu, yatılı bir bakım merkezi idi. Ancak okul statüsü ile hizmet vermesi planlanarak dönemin valisi Sayın Alaâddin YÜKSEL ve Milli Eğt. Md.’müz bu bağlamda hizmet vermesinin önünü açmışlardı. Antalya OÇEM okulu Milli Eğitime bağlı otizme özel yönetmeliği ve müfredatıyla, hizmet vermeye başladı. Okulun açılmasına en çok sevinenlerden biri olmama rağmen kendi yavrumun bu okulda kayıtlı olmadığını da belirtmeliyim. Sebebi, okul öğretmeninin, müdürü önünde, oğlumu kendi sınıfına kabul etmek istemeyişi ve şahsımı yargılayan tavır ve davranışları sonrasında okula kayıt yaptırmaktan vazgeçtim, protesto ettim. Bu durumu da Milli Eğt. Md. Sayın, Osman Nuri GÜLAY ile paylaştım. Kendisi bana oğlumu okula mutlaka kayıt yaptırmamı söylediyse de, eğitimci kalite ve mantığının değişmemesi ve gerçekten kırılgan olan, kanadı kırık biz engelli bireylerin aileleri olarak beni de bu noktada durdurdu. Aradan bir yıl geçti ancak bu olay, Antalya OÇEM’i ve otizm ile ilgili çalışmaları takip etmeme engel olamadı elbette.
Antalya Otistik Bireyler Spor Klübü Derneği’nin yapılan son genel kurulunda Dernek Bşk. Seçilmem de OTİZM ile ilgili daha edilgen, aileler ve çocuklar adına daha faydalı işlere imza atmam, kaygılarımızı, sıkıntılarımızı daha yüksek sesle belirtmem anlamını taşımaktadır. Toplumsal sorumluluk gereği basın mensubu ve Otizmli birey sahibi bir anne olmamı bırakın, sadece Otizm Derneği Bşk. Sıfatım gereği bile, OTİZMLİ birey aileleri adına ve otizmli bireyler adına, OÇEM’in isim ve işlevselliğinin değiştirilmesine tepki göstermeme neden bir durum olsa gerek.
Eğitimde ve davranışta özel bir statü içinde değerlendirilen OTİZMLİ bireylerin şuan OÇEM alanı dışına da çıkarak, özel eğitim uygulama merkezi adıyla özel eğitimde karma engel gruplarını da içine alan yapısının neye göre değiştirildiğini biz aileler çok merak ediyoruz. Daha önceden zaten bir arada bulunan eğitim yapısının yanlışlığı nedeniyle OÇEM’ler oluşturulmamışmıydı? Zihinsel ve Down Sendromlu öğrencilerin de aynı okulda eğitime tabii tutulması, özellikle ana sınıfı ve üst sınıflarda yer alan Otizmli öğrencileri olumlu etkilemeyeceği gerçeğini bu kulvarda bulunan herkes bilir.. Bir de OÇEM’lerde eğitim gören 22 yaşını dolduran çocuklarımızın eğitim yaşının dolması gerekçesiyle okullardan men edilmesi aileleri en çok rahatsız eden konulardandır. Zaman hızla akıp gidiyor çocuklar hızla büyüyor. Çocuklarımızı 22 yaşından itabaren evlere kapatmamız beklenemez.
Şimdi aileler endişeli, çocuklar huzursuz.
nilhankirdi@hotmail.com