USD35,19
EURO36,73
GBP44,20
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.968,42
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

KRONİK HASTALIKLARA BESLENME REÇETESİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MİGRENE, ALERJİYE, ROMATİZMAYA ÇARE MUTFAKTA!

KRONİK HASTALIKLARA BESLENME REÇETESİ

Mevsim geçişlerinde kronik hastalıklar da kapımızı çalıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Diyetisyen Dilara İsmailoğlu astımı, migreni, reflüsü, romatizması olan ne yesin nelerden uzak dursun anlattı, ilaç gibi önerilerde bulundu.

İlkbaharın tüm sıcaklığı ile yüzünü gösterdiği şu günlerde, kronik hastalıklar tadınızı kaçırabilir. Migren, astım, reflü, romatizma ve tansiyonu olanlar Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Diyetisyen Dilara İsmailoğlu’nun beslenme reçetesini okusun…

MiGRENİ OLAN PEYNİR DEĞİL YUMURTA YESİN!

Beslenmeye dikkat ederek hastalıkların olumsuz etkilerini yüzde %30 a kadar azaltmak mümkün. Ancak herkesin vücudu farklı, dolayısıyla her besin herkese aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu durumda kişinin kendi vücudunu iyi tanıması önemli.

İşte genel olarak migren ataklarını artıran besinler,

• Peynir (Sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanlar),

• Alkollü içecekler,

• Sakatatlar (Böbrek, ciğer, sucuk, salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri),

• Deniz ürünleri (Kalamar, karides, midye),

• Konserve besinler,

• Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon),

• Yağlı ve baharatlı yiyecekler,

• Kafeinli içecekler (Çay, kahve, asitli içecekler),

• İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya,

• Fıstık ezmesi,

• Bazı baklagiller (kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri).

Aşağıdaki besinlerin de atakları azalttığı belirlenmiştir:

• Sebze çorbası

• Sebze püresi

• Kereviz

• Haşlanmış yumurta

• Armut, elma, kivi

• Papatya çayı, melisa çayı

• Günde 2-2,5 litre sıvı almayı unutmayın.

• Günde 30 dakikalık yürüyüş yapın.

• Günde 7-8 saat uyuyun.

ROMATİZMAYA KETEN TOHUMU

Eklem ve romatizma ağrılarından şikayetçi olanlara şu önerilerde bulunabiliriz:

Balık: Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir. Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ve liften zengin olduğu için tüketilmesi oldukça yararlıdır.

Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak için mutlaka hekime danışılmalıdır.

Frenk/Siyah Kuş Üzümü: Bitki tohumlarında bulunan doğal bir omega-6 yağ asidi olan ‘gamma-linolenik asit’ doğal bir iltihap önleyicidir, eklem şişkinlikleri ve iltihaba karşı önleyicidir.

Zerdeçal ve zencefil: İltihap karşıtıdır aynı zamanda da doğal bir ağrı kesici görevi görür. Dolayısıyla artrit hastaları, eklemlerindeki ağrıyı hafifletebilmek için, zerdeçal ve zencefili diyetlerine eklemeyi deneyebilirler.

Yumurta: Eklemlerin gelişmesinde önemli etkisi olan yumurta sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur.

ASTIMA-ALERJİYE ÇEKİRDEK VE MUZ

Astım, bronşiti ve alerjisi olanlar bu önerilere kulak versin:

E vitamini: Bu vitaminden zengin besinlerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirip akciğer sağlığını koruyor. Yüksek antioksidan etkisi de olan bu vitamin bitkisel yağlar, badem, soya, tam tahıllı ürünler, ay çekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerde yüksek oranda bulunmaktadır. Özellikle astım hastalarının kullandığı ilaçlar ödem sorununu tetikleyebilir ve bu durumda astım ataklarını artırır. Ödem oluşumunda tuzlu ve şekerli yiyeceklerin sıklığı ve miktarı önemlidir. Bu nedenle bu tür besinlerden kaçınılmalıdır.

Magnezyum akciğercilerimiz ve oksijen transportu için gerekli bir mineral. Yetersiz magnezyum seviyesi nefes alış verişlerde sıkıntı, hırıltılı nefes oluşturabilmektedir. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Ispanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz magnezyum kaynaklarıdır.

Balık omega 3 kaynağı tüketimi çok önemlidir. Haftada en az 2-3 gün tüketilmesi oldukça yararlıdır.

TANSİYONA CEVİZ, ŞEKERE TARÇINLI SU

Akşamdan suda bekletilen ceviz ve suyunun tüketimi hem tansiyona hem kolesterole iyi gelmektedir. Aynı zamanda limonlu su tüketimi de yüksek tansiyon sıkıntısı yaşayan kişilerde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Şeker hastaları da elma, kiraz, greyfurt, kivi şeftali gibi meyveleri ölçülü tüketebilir. Meyvelere tarçın eklenmesi veya şekerli beslenmeden sonra içilen tarçınlı su kan şekerini dengelemeye yardımcı olacaktır.

MİDENİN DOSTU KABAK VE ISPANAK

Reflü için özellikle yatmadan 3 saat önce yemek tüketimini sonlandırmak gerekir. Tok karına yatılmamalı ve yağlı beslenmeden kaçınılmalıdır. Kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber, gastritin ülsere dönüşmesine engel olur. Bunun yanı sıra, aşırı yağdan kaçının. Yağsız et, balık, tavuk, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve az yağlı yoğurt tüketin. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, karalahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzeleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Bu besinler sadece tedavi dönemi için değil sonrasında hastalığın nüksetmesini önlemek için de sürekli tüketilmelidir.

KAHVALTI ENERJİNİZE ENERJİ KATAR

Kahvaltı öğünü oldukça önemli, yeterli ve dengeli beslenerek güne başlamak vücudu canlandırmada oldukça önemlidir. Tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış bir tostun yanı sıra yulaf, yağsız süt ve meyveyle hazırlanmış yağ oranı düşük, lif oranı yüksek bir kahvaltı sizi öğle saatlerine kadar tok tutmak için iyi birer alternatif olabilir. Mutlaka her sabah yumurta tüketimi de önemli yere sahiptir. Mutlaka günde 3 öğün beslenmeye özen gösterin asla öğün atlamayın. Kızartma, şekerli ve yağlı besinler vücudun kendini daha yaşlı hissetmesine neden olmaktadır bu nedenle bu gıdalardan uzak durunuz. Vücudun daha dinç hissetmesi için bol bol su tüketmeye özen gösterin.

KRONİK HASTALIKLARA BESLENME REÇETESİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!