Koruncuk Vakfı’nın yürüttüğü “Çocuğum Özelim Buna Değerim” projesi tamamlandı
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’nın yürüttüğü “Çocuğum Özelim Buna Değerim” projesi Aralık ayı sonu itibariyle sona eriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’nin de ortak olduğu projede; Bolluca Çocuk Evleri Sitesi’nde kalan korunma ihtiyacındaki çocukların sosyal, psikolojik ve fiziki şartlarını iyileştirmek yönünde çalışmalar gerçekleştirildi.
Koruncuk Vakfı, Bolluca Çocuk Evleri Sitesi’nde çocukların psiko-sosyal destek araçları ile çocukların topluma uyumunu artırmak ve fiziksel şartlarını iyileştirmek üzere gerçekleştirilen proje hakkında genel bilgi vermek üzere 27 Aralık Çarşamba günü kapanış toplantısı organize etti.
12 ay süren projenin temel faaliyetleri arasında koruma kararı bulunan çocukların psiko-sosyal ihtiyaçlarını erken dönemde tespit ederek gerekli rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmaları ile desteklemek, çocukların temel okul eğitimi dışında yaşamsal becerilerini geliştirmek, çocuklarla birebir çalışan personeli mesleki ve psiko-sosyal açıdan güçlendirmek yer aldı. Tüm bu çalışmalar neticesinde personeli de destekleyerek çocuklara verilen hizmetin kalitesini artırma yönünde ilerleme kaydedilirken, çocuklara yönelik müdahale yaklaşımı ile yürütülen çalışmaların faydalarını ölçerek örnek bir model oluşturuldu.
“Çocuğum, Özelim, Buna Değerim” kapsamında Bolluca Çocuk Evleri Sitesi’nde yaşayan toplam 139 çocuk/genç projeden direk yararlandı. Çocuk ve gençlerin yaş ve gelişim özelliklerine göre psiko-sosyal tanı ve ölçme çalışmaları gerçekleştirildi, sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucu tüm çocuklar aile terapisi ve Theraplay bazlı grup terapi çalışmalarına katıldı. 11 çocuk bireysel terapilere alındı. Tüm çocukların akademik başarılarını artırmaya yönelik, devam ettikleri sınıfın müfredatına uygun ders takviyeleri yapıldı. Öğrenme güçlüğü çeken 25 çocuğa özel öğrenme desteği verildi. Çocukların yetenekleri ve yatkınlıkları doğrultusunda resim, müzik ve drama eğitimlerinden oluşan sanat çalışmaları, doğa kampı gibi sportif-eğitsel tamamlayıcı çalışmalar organize edildi. Ayrıca çalışan 32 Anne-Teyze ve Gençlik Liderleri de grup terapi programı dahilinde psiko-sosyal destekten faydalandı.
İlgili Kişi
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli