USD34,04
EURO37,84
GBP45,13
BIST9.774,49
GR. ALTIN2.795,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Okullarda hastalıklara dikkat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlar, okulların açılmasıyla öğrencilerin çeşitli hastalıklara maruz kalabileceğine dikkat çekiyor.

Okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte okullardaki bulaşıcı hastalıklardan minik öğrencileri korumak için önlem alınması gerektiğini belirten hekimler, velileri ve idarecileri uyarıyor.

Minik öğrencinin okul sıralarına merhaba demesiyle en büyük tehlike de onları bekliyor. Okullarda en sık görülen, çocukların birbirlerine bulaştırdıkları Hepatit A (sarılık), grip, bağırsak solucanları, uyuz, kızamık ve kabakulak gibi hastalıklardan korunmak için basit tedbirler alınabileceğini belirten uzmanlar, özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklara, açıkta satılan gıdalara karşı, beslenme saatinden ve tuvaletten sonra ellerin sabunla yıkamasının öneminin anlatılmasını öneriyor.

“Bulaşıcı hastalık sinsi seyirlidir”

Çocuk Hastalıkları Uzmanları, okulların açılmasıyla birlikte bazı bulaşıcı hastalıkların sinsi seyirli olduğunu ve öğrencilerin birbirlerine çok fazla hastalık bulaştırabileceğini söylüyor.. Her gün 6-8 saat bir arada yaşayan çocuklarda hastalıkların görülme oranının çok sık olduğunu ve bunların başında da döküntülü hastalıklar, hepatit, menenjit, grip, bronşit ve parazit enfeksiyonlarının geldiğini belirtiyorlar.

Antalya Medical park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Ebru Temel, okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesinin de başlamış olduğuna dikkat çekerek, “Başarılı bir eğitim ve öğretim için çocukların sağlıklı olması şarttır. Okullarda çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesi fazladır. Bazı bulaşıcı hastalıklar çok sinsi seyirlidir, çocuğun kendisi hasta olmamasına rağmen taşıdığı hastalığını diğer öğrencilere geçirebilir. Okulların açıldığı dönemde havaların serinlemeye başlamasıyla, çocukların okula ve mevsime adaptasyonu da güçleşir. Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması, sınıf içinde, tozların, mikropların çoğalmasına yol açabilir. Özellikle, astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi,  gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu anlamda sıkıntı yaşayabilir. Her gün 6-8 saat bir arada yaşamak zorunda olan kalabalık öğrenci nüfusu, bulaşıcı hastalığı olan bir çocuğun hastalığının, okuldaki diğer öğrencilere kolayca geçmesine neden olabilir” diye konuştu.

Dr. Ebru Temel, okullarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkları ve bu hastalıklar karşısında yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Okullarda en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklar döküntülü hastalıklar, hepatitler menenjit, grip ,bronşit ve parazit enfeksiyonlarıdır. Bu hastalıkların bazıları aşıların uygun ve tam olarak uygulanması; bazıları da hijyen şartlarına dikkat edilmesi ile önlenebilir. Ayrıca velilerin çocuklarını okul öncesi sağlık kontrolünden geçirmeleri çok önemlidir. Yeni ders yılının başladığı şu günlerde yapılacak check up çocukların başarılarını etkileyecek hastalıkların önceden bilinmesini sağlayarak önlem alınmasını kolaylaştırmaktadır. Çocukluk çağında yavaş yavaş başlayan erişkin hastalıkların önlenmesi, ancak bu dönemde alınan önlemlerle ve erken tanı ile mümkün olabilir” diyor.  Okul çağındaki çocuklarda rastlanan okumaya isteksizlik, öğrenme güçlüğü, derse ilgisizlik, konsantrasyon bozukluğu şeklindeki rahatsızlıkları ‘göz tembelliği’ olarak tanımlayan Dr.Ebru Temel, cocukluk çağı üriner enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi ile büyük ölçüde azaltılabildiğini belirtiyor. Doktorların amacının, hastalığı saptamak değil erken belirtileri yakalayıp daha hastalık gelişmeden tedbirini almak olduğunu söylüyor.

BU HASTALIKLARA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:

Uzmanlar, hastalıklara karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor; Okula başlamadan önce çocuklar genel bir muayeneden geçirilmeli. Her öğrencinin sağlık dosyası tutulmalı ve mevcut hastalıkları, hastalık için yatkınlık yaratan özellikleri, yıl içinde görülen sağlık sorunları ve aldıkları tedavilerin bu dosyaya işlenmesi.

Okullarda belirli aralıklarla taramalar yapılması, Çocuklara doğru duruş ve oturuş, biçimleri öğretilmesi ve  çocuklar kendi ilgi alanındaki sporlara yönlendirilmesi.

BULAŞICI HASTALIK SIRASINDA NE YAPILMALI?

Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre kadar okula gönderilmemeli

Okul bu hastalıklardan haberdar edilmeli.

Hastaya yakın olan çocuklar,  bu hastalıklar açısından takip edilmeli.

 

Cengiz Savaşeri

Okullarda hastalıklara dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!