Sevgili Okurlarımız, yeniden merhaba…
Ben NilhanTURAN KIRDI sizlere haftalık özel sohpetlerimle sesleniyorum. Bu haftanın özel konuğu Antalya Kepez Belediye Başkanı Sayın, HakanTÜTÜNCÜ.
Öncelikle bizi kabul ettiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. 1.Döneminizi ifa eden bir belediye başkanısınız ama belediyecilikle ilgili araştırmalarınız ve tespitlerinizin olduğunu bir kısmını hayata geçirdiğinizi biliyoruz. Sizinle Antalya, belediye hizmetleriniz, kadın, toplum, sağlık konuları üzerine sohbet etmek istiyorum. Ama önce sizi, sizin ağzınızdan öğrenebilirmiyiz? Ve akabinde Kepez sizin için ne anlam ifade ediyor?
Öncelikle hoşgeldiniz Kepez Belediyesi Başkanlık ofisimizde sizi ağarlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. 1979 Bremen Almanya doğumluyum gurbetçi bir ailenin 3 evladının 2.’siyim. 17 yıl Kepez de yaşadım ilk, orta ve liseyi Kepez’de bitirdim. İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesini bitirdim. 3 yıl serbest avukatlık yaptım. 2005 yılında yolum aktif siyasetle kesişti. Partinin gençlik kolları genel başkanı görevine getirildim. 2009 yılında partim tarafından aday gösterildim ve halkımızın da teveccühüyle belediye başkanı oldum ve 3,5 yıldır bu görevi ifa etmekteyim.
Kepez benim herşeyim.. Bu aynı zamanda sloganımız. Günün 5-6 saati dışında sürekli Kepez’deyim. Tüm uğraş ve gayretlerimiz Antalya’nın modern bir ilçesi haline getirmek, modernleştirmek, yıllarca biriken sorunları çözme gayreti içindeyiz. Kepez’in şöhretli sorunları nelerdir, şöhretli derken geçmişten günümüze gelen ve çözüm bekleyen sorunları kast ediyorum.
Kepez’i iyi tahlil etmek lazım. Antalya 1970 lerin ortalarından itibaren taşra ilçelerinden ve köylerden göç alan bir kent haline geldi biliyorsunuz. Köyünden kasabasından kopup gelen bir çok insana kucak açtı bu şehir ve ciddi manâlarda gecekondu mahalleleri oluştu. Çevre ve şehircilikle ilgili olarak da sizin de belirttiğiniz gibi, şöhretli anlı, şanlı problemler ortaya çıktı özellikle de Kepez’de.
Biz göreve gelir gelmez daha önce yapılan ve belli aşamaya getirilen çalışmaları bitirmek veya daha ileri götürmek için üstün bir gayret gösterdik. Birçok yerde tapulama ve imar çalışmaları yaptık. Mahallelerimiz bazında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 11.000 üzerinde vatandaşımıza tapularını teslim ettik. Tapuları verilen bu mahallelerin kentsel değişim ve dönüşümünü tamamlayarak cazip yerler haline getirdik. Gece kondu mahalleleri ortadan kalktı. Ahatlı, Kültür ve Yenidoğan mahallerinde olduğu gibi cazibe merkezi bir imar yapılanmasına kavuşturuldu. Kepez’de İmar planına uygun muntazam, modern binalar boy göstermeye başladı. Yollarıyla parklarıyla ve bahçeleriyle Kepez’in yüzü değişiyor. Mülkiyet problemleri çözüldükçe güzel bir şehir görüntüsüne bürünüyor. 2B en önemli problemlerden bir tanesiydi. Ankara ile yapmış olduğumuz, adeta mekik diplomasisi sayesinde geçtiğimiz Mart ayında karara bağlandı ve 2B problemi de ortadan kalktı.
Sayın valimiz Antalya’yı Durian meyvesine benzetti. Filipin meyvesi olan Durian kokusu cehennem, tadı cennet olan bu meyveyi Antalya’ya benzetti. Cehenmeme benzettikleri husus Antalya’daki imar ve yapılaşma idi. Kepez bu bakımdan şanslı yeni şehirleşen bölümlerini önümüzdeki yüz yıllara, bin yıllara göre mi planlamaktasınız?
Şehircilikte yapılan hatalar hem şehrin hem ülkenin uzun süre gündeminde kalır. Gönül arzu ederdi ki, muhteşem Kaleiçi’nin ardında 15-20 yıl önce yapılan yapılarında Kaleiçi kadar güzel olsaydı. Kaleiçi’nden bakıyorsunuz çok kötü bir manzara estetik yoksunu bir kent görüntüsü. Bu benim ruhumda ciddi bir azaptır. Çatılar kirli, güneş enerji sistemleri vs. Meselâ 100. Yıldan Altınyaka kavşağına kadar inelim en güzel binanın önünde duralım deseniz, 3-4 binayı geçemezsiniz.
Şehirleri inşaa ederken çok yüksek bir ufukla düşünmek gerek. Adeta yüzyıllar sonrasını hayal edebilme çok önemli. 300-400 yıl önce yapılan yapılarda günümüze tezat muhteşem bir estetik var. Tabii yıllardan beri yerleşmiş ve kökleşmiş anlayışları değiştirmek çok çabuk ve köklü olamıyor. Kenti inşaa edenlerden en önemlileri o inşaatları yapan müteahhitler, ancak tasarlayan yapan mimar ve mühendislerin yaklaşımları kenti şekillendiren bir olgu tabiki.
Yurt dışında estetik kurulları ve şehir mimarları bulunur ve bölge dokusu, panoramasına göre yapılar yapılır. Bizde bugüne kadar gelen olumsuz durumu biliyoruz ama böyle gitmeyeceğini umuyoruz. Siz bu değişim için gerekeni yapıyormusunuz?
Yapılaşması nispeten yapılmış ama ağırlıklı kısmı yeni yapılan bölgelerde yapılan binaların dış cephelerine önem veriyoruz. Estetik yoksunu binaların oluşmasını istemiyoruz. Esas mücadele ettiğimiz bu konuda anlayış ve mantaliteyle mücadele ediyoruz. Her daire başına iki yetişmiş ağaç diktiriyoruz. Bölgemizin dokusuna uyan ağaçlar oluyor bunlar. Yeşillendirme kampanyamız sürüyor. Begonvil bitkisinin Akdeniz bitkisi olduğunu biliyoruz, yöremizin dokusuna uygun bitkileri dikerek şehrin narenciye, zeytin ağaçlarıyla donanmasına çalışıyoruz. Zeytinin bir diğer adı ÖLMEZ AĞACI’dır. En fazla oksijeni bırakan ağaçlar zeytin ağaçlarıdır genelde yatak odaları pencerelerine yakın olarak zeytin ağaçları bulunur. Oksijenden ziyadesiyle istifade etmek için düşünülür bu. Bu bir vizyondur, bu vizyona göre düşünülseydi şehrimiz bambaşka olurdu. Size bir örnek vermek isterim meselâ GÜLLÜK caddesi, iki arabanın yan yana geçemediği bir caddeden bahsediyoruz. Şehrin en işlek caddelerinden biridir bu cadde ve yapıldığı gün, gelecek düşünülmediği için orta refüjünün kaldırılması ve yeni görüntüsüyle bile yetersiz kalıyor aslında. Oysa Atatürk, Ankara’nın imarında ne kadar geniş bir vizyonla düşünmüş. Caddelerin genişliğini o dönemde eleştirenler buraya uçakmı indirecek diyenler bile olmuş ama bugün Atatürk’ün bu vizyonuyla ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Ankara’nın geniş caddeleriyle ne kadar şanslı olduğunu görüyoruz. Antalya da o vizyonla inşaa edilmiş olsaydı bugün Sayın Valinin söylediği gibi bir görsel kirlilikten bahsedilmeyecekti. Antalya’nın eski bölgelerine göre tabii Kepez biraz daha şanslı yeni imara açılan bölgeleri ve düzenlemeleri açısından tabiiki.
Sayın TÜTÜNCÜ, Röportaja gelirken biraz araştırma yaptım bazı muhtarlarla ve vatandaşlarla görüştüm. Baraj mahallesinde Ada ve parseller çok büyük ve şuurlu imiş, yeni bir yapılanma şansı var mı? Beşkonak, Baraj Hüsnü Karakaş mahalleleri. Ayrıca, Duraliler bölgesi, Varsak bölgesinde hizmetlerin iç bölgelerde yeterince olamadığı yollarının bozuk ve çukurlarla dolu olduğu belirtilen şikâyetlerin birkaç kez tekrarlanmasıyla yapılabildiğini dile getirdiler. Bu hususta siz neler söylersiniz?
2. sorudan başlamak istiyorum. Kepez 60 mahalle ve 6 köyü olan 430 Binden fazla insanın yaşadığı bir ilçe ve tabii bununla beraber 387 kilometrekarelik bir alana yayılmış. Antalya’nın en geniş ilçesi gerçekten çok büyük bir arazi parçasından bahsediyoruz. Yıllarca ertelenen ötelenen projeler var. Şehirçilikte eksikler hiç bitmez. Vicdanla düşünüp gelinen noktaya bakmak lazım, tabiki eksiklerimiz bitmez. Meselâ Varsak 35 yıldır belediyelik ama yolları bozuk ve eksikti hizmete açtı. 3,5 yılda pekçok hizmet götürdük. 27 tane park yaptık orada.
Duraliler Bölgesi çok geniş bir bölge, beton asfaltını 2 yıl önce biz yaptık. 30 yıldır yapılmayan okulu yapıldı. Sitelerin etrafındaki Doğu kısmındaki yollarda asfalt çalışmalarımız bitti, kaldırım çalışmalarımız yapılıyor. Problemler sürekli azalacak ve halkımızın beklediği çalışmalar yapılacaktır ama isteklerde bitmeyecektir bunu biliyoruz. Mukayese vicdan sahibi kimselerde nereden nereye geldiğimiz ölçüsü olmalıdır.
Rakamlar üzerinden gitmek istiyorum. 3 yılda 130 Milyon TL’lik bir yatırım yaptık. 2012 mali yılı içinde de 100 Milyonluk yatırım var. 28 Milyon da borç ödedik. Yaklaşık 260 Milyon tl lik yatırım yapmış bir belediye ile karşı karşıyasınız. Kullanmış olan bütçenin % 47’sini yatırıma ayıran bir belediyeyiz.
Tamamen kendi imkân ve kaynaklarımızla yaptığımız yatırımlar bunlar. İktidar partisinin belediyesiyle muhalefet partisi belediyenin bütçesi farklı değildir. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Ciddi manâda bir yatırım yapıyoruz. Kaynaklarımızı akıllıca kullanıyor, mali disiplinle çalışıyoruz ve Kepez için canla başla çalışıyoruz.
2013 Ekim veya Kasım ayında yerel seçimler yapılacak. Çok da fazla bir süre kalmadı. Kendinize yine güveniyormusunuz? Seçimlere hazırlık başladı mı? Yerel seçimleri şimdiden nasıl görüyorsunuz?
1,5 yıllık bir süre var. Şimdiden kestirmek çok mümkün değil ama benim anladığım şekliyle siyaset gelecek seçimlere endeksli düşüncelerle yapılmamalı. Siyasetçinin yerel yöneticinin amacı şu olmalı, ben şehrimi nasıl güzelleştirebilirim? İnsanlarımızı nasıl daha mutlu yapabilirim?
Antalya markası Dünya da çok büyük. Halkımız için ve Allah rızası için doğruları yapmaya çalışıyoruz. Ben 70 gün seçim kampanyası yaptım. Seçimleri kazandıktan sonraki ivme ile yoluma ve yolculuğuma devam ediyorum. Biz seçimlere yarın olsa bile hazırız. Demokrasilerde takdir milletindir. Ama bunun kader ve kısmet olduğuna inanıyorum. Hayırlısı olur inşallah diyorum. Millet tarafından yol verilirse aynı heyecanla çalışmaya devam edeceğiz ve tabiki iddialıyız.
Antalya 2016 Expo’yu değerlendirirmisiniz? Antalya’yı Avrupa kentleriyle kıyaslarsanız neler söylersiniz?
Expo Dünya çapında önemli bir organizasyon ama ben bir yerel yönetici olarak hep şu pencereden bakıyorum. Bu tip organizasyonlar halka ve şehre ne kazandırıyor ona bakıyorum. Expo yu bu kentin yaşaması gerek, yaşamazsa hiçbir anlamı olmaz. Bu noktada tüm yerel yöneticiler beraber gayret içinde olacağız. Halktan kopuk bir expo meydana gelirse aynen şöyle olur. Tarım işletmelerinin olduğu yerde bir bahçe meydana gelir ve o bahçede bir rekreasyon alanı olarak bu şehre kazandırılmış olur o kadar. Onun ötesinde halkın expo’yu yaşaması lazım.
Binlerce insanın Antalya ya geleceği söyleniyor. Expo, Antalya’ya ekonomisine ve Türkiye ye katkı vermeli. Bunu bir referans noktası olarak kabul etmek ve o şekilde çalışmak gerek.. Bu konuda umutluyum. Şuana kadar gördüğüm kadarıyla devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri güzel bir uyum yakalamış durumdalar. İnşallah Expo’dan beklediğimizi elde ederiz.
Antalya’da kamuoyunun dikkatini çekmek istediğiniz geleceğe yönelik bir sorun, bir sıkıntı var mı? Turizm şehri olan Antalya’da turizm açısından KEPEZ’i değerlendirirmisiniz?
Maalesef Kepez olarak bizim bir kıyı çizgimiz, sahilimiz yok. Biz hep Antalya paydasına nasıl bir değer katabilirizi değerlendirdik. Bölgemizde Turistlerin çok rağbet ettiği doğal güzellik, DÜDEN ŞELALESİ var ve fiili işletimini Büyükşehir Belediyesi yapmaktadır ancak halâ 1970’li yılların düzenlemesi, tasarımları ve çitleri bulunmaktadır. Gönül arzu ederki daha güzel bir tesis var olsun ve turistlere daha güzel, modern bir görüntüyle karşılaşsınlar.
Biz göreve geldiğimizde Antalya şehir terası yoktu. Her şehirde bu vardır yüksekçe bir tepeye çıkartırlar sizi ve panaromik görüntüyü izleme imkanı olur tepe yoksa da kuleler yaparlar. Kepez üzerindeki KENT ORMANI’nda seyir terasına artık turistler ziyaret etmektedirler. Yeni bir seyir terası daha yaptık. 14.000 metrekarelik teras Mazıdağında yapıldı.
Varsak da KEPEZ PARK VARSAK temeli atıldı. Masalpark projesi yine turistleri çekecektir. Antalya’nın MEŞE KAPISI mevkinde modern bir açık hava tiyatrosu yaptık. Bunların hepsinin önemli ve turistler açısından cazibe noktası olduğunu düşünüyorum. Duacı köyümüzü Ankara’nın Bilkent’i gibi olsun, İstanbul’un Polenezköyü gibi olsun arzusundayız. Orada farklı bir şehircilik algısı hayata geçirmek istiyoruz. Kepez’in itibarının tüm bu gelişmelerle arttığını düşünüyoruz.
Ülkemizde kadına, çocuğa yönelik şiddet hakkında neler söylersiniz? Bu soruyu, Bir kadın gazeteci olarak,www.antalyakadin.com bölgemizde Kadın ve Toplum temalı ilk haber sitesi adına da yöneltiyorum.
Cennet annelerin ayakları altındadır anlayışıyla yetiştik biz. En aziz ve değerli varlıklarımız KADINLARIMIZ dır. Nilhan hanım ben şöyle tanımlıyorum kadına şiddet Dünya’da en alçakça davranıştır. Zayıfa el kaldırmak en olmaması gereken durumdur ancak şunu da sormalıyız ki, kadına şiddet uygulayan erkekleri kim yetiştirdi? Gelen haberler o kadar insanlıktan uzaklaştırıyor ve midemizi bulandırıyor ki, bizim kendi milli değerlerimizle örtüşen bir zihniyeti yerleştirmemiz gerekiyor, bu noktada kültür sanat ve eğitim çok önemli.
Biz sosyal belediyecilik anlayışıyla ilk defa KADIN KOORDİNASYON merkezini kuran belediyeyiz. ÇOCUK klübü kuruyoruz. Çocuklara yönelik çalışmalar yapan, çocuk gazeteleri çıkaran, sosyal eşitsizlik nedeniyle bu şehrin nimetlerinden faydalanamayan çocuklarımızı hedef alıyoruz. Bir çocuk koromuz da var. Bu çocuklar yarının anne ve babaları olacaklar. Tüm bu anlattıklarımla şunu ifade etmeye çalışıyorum. Bir belediye başkanı toplumun gelişimi için yaptığı hizmetlerle topluma büyük katkı sunar. Biz eğitime çok önem veriyoruz ve özen gösteriyoruz.
Ayrıca bir takdirimi belirtmek istiyorum. Ben sizi yani www.antalyakadin.com‘u twiter dan da takip ediyorum. KADINA, AİLEYE VE TOPLUMA yönelik faydanız büyük. Ben bir haberi sizin sitenizden öğrenmiştim. Bağcılar Belediyesi ile ilgili bir haberdi bu. Bir adamın Öz yeğeniyle evlenmesi haberiydi ve belediyenin gözünden kaçan bir durumdu bu. O haber yüzünden burada EVLENDİRME MEMURU’muzu toplantıya çağırarak gerekli uyarıları yaptım. Kadınla alâkalı pekçok şeyi sizden takip ediyorum. Yani siz Kepez Bld. Bşk.’nına da büyük katkı sağlıyorsunuz. Bu çalışmalarınıza devam edin, yürüdüğünüz yolda bende her zaman yanıbaşınızda olacağım.
Sayın başkanım, röportajımızı bayram öncesine yetiştiremedik ancak yeni geride bıraktığımız hafızalarımızda taze olan bayram ve ramazan ayına yönelik mesajınızı alabilirmiyiz?
Ramazan ayında gönüllerimiz birbirine daha da yaklaştı. Toplumsal pekçok etkinlik gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl da ramazana ve bayrama sağlıkla ulaşabilmeyi diliyorum.
Özellikle bir acı ve ıstırabı tüm hemşehrilerimizin yüreklerinde hissetmelerini istiyorum. Suriye de halkına zulmeden zalimleri unutmamalarını, Arakan’daki müslümanlar için dualarını esirgememelerini diliyorum. Yeri geldiğinde maddi ve manevi katkılarımızı da esirgemiyelim. Ancak çok daha önemlisi Güneydoğu’daki yanan ateş ve sönen ocaklar hepimizin ıstırabı ve çok daha önemli. Aklı selimi asla bırakmadan kahraman askerlerimizin ve hiçbir insanın ölmemesi için dua edelim ve topraklarımızda milletimizle, birlik ve beraberlik içinde yaşayalım. Bu Bayramı yeni geride bıraksak da ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde daha nice bayramlar diliyorum.
Sevgili Okurlarımız,
Antalya Kepez Belediye Bşk. Sayın, Hakan TÜTÜNCÜ makamında bizi ağırlayıp tüm sorularımıza samimi ve net cevaplar verdi kendilerine teşekkür ediyor, siyasi ve özel yaşamında başarı ve mutluluklar dileyerek makamından ayrılıyoruz.
Bir başka özel konuğumuzla, bir başka özel sohbette yeniden birlikte oluncaya dek esenlikler diliyorum.
nilhankirdi@hotmail.com
bestkadin@gmail.com