21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

Ülkemizde ve tüm dünyada Alzheimer hastalığının bilinmesi ıstıraplı, üzüntülü süreçlerin etkilerinin bilinmesi hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin sağlanması amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer günü olarak bilinmekte.

Yaşlı nüfusun artmasıyla beraber halk arasında bunama yaşlılık hastalığı diye adlandırılan (Demans) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için her geçen gün önemi artmaktadır. Beyin hücrelerinin küçülerek aktivitesini kaybetmesi, zamanından önce ölmesinden kaynaklanan bu hastalık hepimiz için bir korkulu rüya. Vücudun tüm kimyanın bozulması, muhakeme yeteneğinin kaybolması ,ilerleyen dönemde hastanın kendini ifade edememesi, çevreyle ilişkinin kopması, bozulması, algıların yok olması sonraki dönemlerde kişilik değişiklikleri ile psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan Alzheimer ilerleyici ve geri dönüşsüz bir beyin hastalığıdır. Ancak rahmetli anneciğim gibi erken teşhis edilirse belirtileri bir süreliğine geciktirilebilir. Hastalık ileri yaş dışında, bazı risklere sahip kişilerde de görülme olasılığı yüksekmiş. Kadınlarda, depresyon geçirenlerde, beyin travmaları geçirenlerde, kalp hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda, düşük eğitim düzeyi bulunan kişilerde daha sık olarak görüldüğü tespit edilmiş.

Alzheimer hastalığı; hastalığın belirtilerine göre biyobelirteçler ile saptanabilen dönemlerine verilen isimler sıralaması

Evre 1: Dışarıdan normal (Klinik öncesi)

Evre 2: Çok hafif bozukluk

Evre 3: Hafif bozukluk

Evre 4: Orta dereceli bozukluk

Evre 5: Orta ciddi bozukluk

Evre 6: Ciddi bozukluk

Evre 7: Çok ciddi bozukluk

Alzheimer Hastalığının Belirtileri:

Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır, huzursuzluk öğrenme güçlüğü, karar verme güçlüğü davranışsal bozukluk, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, uyku bozukluğu, kişileri tanıyamama yapacağını bilememek, yaptığını yediğini unutmak, hayal görme, Depresyon gibi belirtilere dikkat.

Alzheimer Hastalığından korunmak için zihninizi aktif tutun, bulmaca çözmek kitap okumak günlük gündemleri takip etmek gibi .Egzersiz, yürüyüş yapın, aktif ve sosyal olun. Düzenli dengeli yeteri kadar çeşitli meyve sebzeler ile beslenin. Ev yapımı yoğurt en büyük tavsiyem. Katkılı kutulanmış işlenmiş gıdalardan Alkol ve sigaradan uzak durun.

Sağlıklı günlerde sağlıklı yaşamak diliyorum hepinize efendim.

Exit mobile version