16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

Yeterli ve güvenilir gıdaya erişimin insanların en temel hakkı olduğunu kaydeden Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen; “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 1979 yılında ilan edilen Dünya Gıda Günü ile, dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesine ve çözüm yollarının gösterilmesine, gıda güvenilirliğinin sağlanmasıyla yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konularında farkındalık yaratmaya çalışılmaktadır” dedi.

Bu yılki ana tema; “Göç, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma arasındaki bağlantının önemi”

Gıda gününün her yıl farklı bir tema ile kutlandığını belirten Özen “Bu yılki temanın göç, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma arasındaki bağlantının önemi” olduğuna dikkat çekti.

Özen, gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 1 milyar insan yokluk içinde yaşadığını vurgulayarak, “bu insanların yüzde 78’i, tarımın ve kırsal ekonominin temel itici güç olduğu kırsal alanlarda yaşamlarını sürdürmektedir. Kırsalda yaşayanların ve tarım çalışanlarının sosyal, kültürel, ekonomik haklarının ve temel yaşam gereksinimlerinin karşılanması için sosyal koruma programları önemli. Bu programlar içinde beceri ve mesleki eğitimler, destekler, krediler, hibeler gibi pek çok farklı alt başlık yer almaktadır. Biz de Bakanlık olarak büyük çoğunluğu kırsal alanlarda yaşayan ve tarım ile uğraşan üreticilerimizin refah ve gelir seviyelerini yükseltmek amacıyla onlara destek olmaya devam ediyoruz” dedi.

Özen şöyle devam etti; “Bu doğrultuda Antalya’da tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amaçlarına hizmet eden 143 tarımsal tesis Bakanlığımızın hibe desteği ile hayata geçirilmiştir. Bu tesisler için yaklaşık 38 milyon TL hibe ödemesi yapılmış ve 2.500 kişiye istihdam sağlanmıştır. Antalya genelinde 2016 yılında 83 bin üreticiye tarımsal desteklemeler de dahil olmak üzere 170 milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir”dedi.

Özen, Genç Çiftçi Projeleri kapsamında 2017 yılında, 234 proje başvurusu gerçekleştiğini ve projelerin devam etmekte olduğunu, 234 projenin tamamı için 7.020.000 TL hibe ödemesi yapılacağını bildirdi.

2017 yılı Bireysel Sulama Desteklerinden de bahseden Özen, 3 kişiye 54 bin TL hibe desteği verildiğini açıkladı.

Afiyet olsun, israf olmasın!

Gıda israfını önlemeye yönelik kapsamlı bir projenin hayata geçirildiğini belirten İl Müdürü Mustafa Özen; “Türkiye genelinde artan gıda israfını önlemeye yönelik, bu tarihe kadar

yapılan en büyük proje hayata geçirilmiştir. “Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” öncelikli olarak turizmde yapılan gıda israfını önlemeye yönelik projeleri hayata geçiren program ile zaman içerisinde ülke genelinde tüm alanlarda kapsamlı çalışmalar planlanmaktadır” dedi.

Özen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yanı sıra , Kültür ve Turizm Bakanlığı, TURSAB, TÜROFED, TUREB, ve TAFED gibi kurumlarla özellikle turizm işletmelerinin yoğunlukta bulunduğu illerdeki valilik, belediye ve üniversitelerin projeye destek verdiklerini bildirdi.

Projeye destek veren turizm işletmelerinde “Turuncu Bayrak” uygulaması başlatılacak.

“Afiyet Olsun, İsraf Olmasın” sloganıyla öne çıkan projeyle turizmde gıda israfına farkındalık ve kamuoyu oluşturmak adına çeşitli etkinlik ve tanıtım çalışmalarının başlatıldığına dikkat çeken Özen, “Projeye destek veren turizm işletmelerinde “Turuncu Bayrak” uygulaması başlatan programda konuya yönelik akademik çalıştaylar, anket programı, kamu spotları, yarışmalar gibi faaliyetler de yer alıyor. Projeye destek için turizm çalışanı, turistler veya dileyen herkesin aralarında bulunduğu 100 bin gönüllü hedefleniyor” dedi.

Exit mobile version