USD35,20
EURO36,75
GBP44,32
BIST9.724,50
GR. ALTIN2.968,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Geziyi Anlamak / Nilhan KIRDI’nın yazısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Yıl sonra Geziyi Anlamak
Gezi olaylarının üzerinden 1 yıl geçti. Gezi olaylarını nasıl anladık, algıladık? Geziyi oluşturan ülkemizdeki koşullar değil miydi?

Yepyeni bir özgürlük arayışı ile başladı bu hareket. Gezi, bu ülkede yepyeni, taptaze bir ruh arayışı üzerine inşaa oldu. Bu hareket için zihniyet değişiminden söz etmek gerek çünkü gezi bir halk hareketidir, kültürel isyandır, DEVRİM asla değildir. Masum bir halk hareketidir, marjinal bir topluluğun provakatif hareketi değil.
İnsanlar neden eylem yapma hissine kapılır? Gezinin en büyük önemi halkta yaratılan travmanın bir sonucudur. Bu ülkede, topraklarımızda, tarihimize geriye doğru baktığımızda tüm yaşanmışlıklara bakarak yaratılmış olan bir KUL KÜLTÜRÜNÜN mevcut olduğunu hepimiz biliriz. İşte GEZİ buna karşı bir harekettir, kul kültürünün kırıldığı yerdir aslında Gezi. “Bana nasıl yaşayacağımı kimse söylemez.” Demektir. Bir komplo, darbe zihniyeti asla değildir..

Politik yönden bakılırsa yanlış işleyen, işlediğine inanılan politik bir sistemin değişmesini istemektir. Bunu bir anarşi ve provokasyon olarak görmek büyük bir yanılgı oldu aslında. Oysa bu hareketi anlamak, sıkıntıyı gidermek, yanlışı düzeltmek olarak algılanabilseydi geziyi yaratan ruh tatmin olacak ve bir daha böyle bir sıkıntı yaşanmayacaktı.

DEMOKRASİ de GÜÇLER AYRILIĞI vardır ve olmak zorundadır. Yasama, yürütme, yargı, basın ve Sivil Toplum Kuruluşları ile beraber 5 ayrı gücün, güçler ayrılığının tam olarak işlevini yapabilmesi ile demokrasi vardır diyebiliriz. Demokrasilerde Belediyeler yerel yönetimler çok güçlüdür, askeri varlığın ağırlığı ise zaten halk üzerinde hissedilmez. Baskılar ve zulüm demokrasilerde olmaz. Yolsuzluklar var ama üzerine gidilmiyor, gidilemiyor bu da demokrasilerde olmaz.

Gezi 1945’lerden sonra başlayarak, radikalleşip özlerinden kopan, insanların kimliksizleştiği bir sürecin vardığı sonuç. Türkiye de başlayan bu durum Dünya da gerçekleşmedi ve Türkiye bu bağlamda tüm Dünya ya da örnek oldu. Daha önce hiç tatmadığımız bir lezzet tattık aslında bir Halil İbrahim sofrası da diyebiliriz GEZİ için. İçinde masal ve gerilim olan ağırlıklı olarak orta sınıfın bulunduğu, yurtsever Atatürk’çü insanların bulunduğu bir ORTA SINIF Hareketi olarak da tanındı GEZİ. Genç çocuklar başı çekti, İstanbul, Ankara, İzmir de ve pek çok yerde insanlar gezi olayları nedeniyle yeniden bir araya geldi.

Esas talep ÖZGÜRLÜK ve VAROLUŞA dikkat çekebilmekti. Türkiye nin kültürel ikliminin gelişmesi için yapılmış bir hareketti. Politikanın, siyasetin çok üstündeki bu gençler CHP yi de işgal ettiler eleştirdiler, Ak Parti yi de eleştirdiler, BDP,MHP yi de eleştirdiler. Çatışmadan uzak bir iklim yaratılarak yeni dönemi anlama rehberi olarak GEZİYİ doğru algılamak çok önemli gerçekten…

Bu durum yeni bir uzlaşma ve bir ortada buluşma kültürü yaratabilmeli, toplumsal bir örgütlenme yapabilmeli, sistem yeniden irdelenmeli, daha DEMOKRATİK bir yaşamda buluşulmalı.

Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş ı Veli büyük filozlardır insanlığa eşik atlatan hizmet eden ilim ve bilim insanlarıdır. Daima hoşgörüyü ve anlamayı anlaşılmayı işaret etmişlerdir.

Ben de, hoşgörü ve duyarlılığa işaret ediyor, Gezinin getirilerinin uzun vadede yaşanacağını düşünüyorum. Gezi olaylarında ölenlere Allah tan rahmet diliyorum.

nilhankirdi@hotmail.com

Geziyi Anlamak / Nilhan KIRDI’nın yazısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!