Barem Research’ün Türkiye halkasını gerçekleştirdiği, “WIN/ Gallup International Global Mutluluk Barometresi”nin sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye ile ilgili verilerde gerileme var. 2011 yılında yüzde 44 olan mutlu Türklerin oranı 2012 yılında 4 puan düşerek yüzde 40′a geriledi.
Dünya genelinde 54 ülkede 56 bine yakın kişiye son bir yılda kendilerini nasıl hissettikleri soruldu. Dünya genelinde mutlu olanların toplam nüfusa oranı 53, mutsuzların oranı ise 13 olarak çıktı. Dünya genelinde “ne mutlu, ne mutsuzum” diyenlerin oranı yüzde 32. Bir önceki yıl yapılan araştırmada dünya genelinde insanların yüzde 54′ü mutluyum demişti.
WIN/ GIA “Global Mutluluk Barometresi” araştırmasının Türkiye halkasını gerçekleştiren ve bin kişi ile görüşen Barem Research’e göre ise Türk halkının yüzde 40′ı kendini mutlu hissettiğini belirtti. Mutsuz olduğunu söyleyenlerin Türklerin oranı sadece yüzde 17 seviyesinde. Kendini mutlu ya da mutsuz olarak tanımlayamayanların oranı ise 42 düzeyinde.
PARASIZ SAADET OLMUYOR
Maddi durumuna göre insanların 5 gruba ayrıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, küresel ölçekte, ekonomik olarak en alttaki iki grupta mutlu olanların oranı yüzde 47. Buna karşılık orta gelir grubundakilerde mutlu olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 57, en üst gelire sahip iki grupta ise bu oran yüzde 59′a ulaşıyor. Dolayısıyla maddi koşullar mutluluğu artırıyor ancak belirli bir doyuma ulaştıktan sonra maddi durumun mutluluğa pek etkisi kalmıyor.
Araştırmanın ortaya çıkardığı bulgulardan biri de, mutluluğun yaşanan bölgeyle ilgili olması.
Latin Amerika ülkeleri yüzde 78 ile tüm dünyada mutluluk oranının en yüksek olduğu bölge. Bu bölgeyi yüzde 60 ile Afrika izliyor. Mutluyum diyenlerin oranı Doğu Asya’da yüzde 59, Hindistan’da yüzde 56, ancak Türkiye’nin de içinde bulunduğu Batı Asya ve Doğu Avrupa’da ise mutlu olanların oranı yüzde 41. Bu oran en az mutlu insanların yaşadığı bölgeyi oluşturuyor.
KİM MUTLU KİM MUTSUZ
WIN/ GIA “Global Mutluluk Barometresi”nin sonuçlarına göre şu ilginç bulgular ortaya çıktı:
“YAŞ: 30 yaşın altındaki gençler yüzde 55 oranı ile en mutlu yaş gurubu. Yaş yükseldikçe, 30-65 yaş arasında mutluyum diyenlerin oranı 51′e düşüyor. 65 yaş üstüne çıkıldığında ise mutlu olanların sayısı yeniden biraz artıyor (yüzde 53).
EĞİTİM: Mutluluk eğitimle doğrudan bağlantılı görünüyor. Dünyada mutluluk oranı lise ve altı eğitimliler arasında ise yüzde 51 iken üniversite mezunlarında yüzde 55, master ve doktora gibi daha üst seviyede eğitimli kişiler arasında yüzde 61.
CİNSİYET: Dünya genelinde mutluyum diyen kadın-erkek oranı aynı. Her iki cinsiyette mutluyun diyenlerin oranı yüzde 53 iken, söz konusu mutsuzluk olduğunda kadınların daha mutsuz olduğu (yüzde 15) görülüyor. Mutsuzum diyen erkeklerin oranı yüzde 12.
ÇALIŞMA: İşsizler arasında mutluyum diyenlerin oranı yüzde 40. Buna karşın çalışanların yüzde 55′i, emeklilerin, öğrencilerin ve ev kadınlarının yüzde 56′sı mutlu olduklarının belirtiyorlar.”
Kaynak : http://www.haber3.com/iste-turk-halkinin-mutsuzluk-grafigi–haberi-1845880h.htm#ixzz2Nk3CCV29