Müziğin beden ve ruh sağlığımıza olan olumlu etkileri üzerine Amadeus Müzik Okulu yetkilisi ve müzik öğretmeni olan Sevgi SADAYEVA ile akademik bir söyleşi yaptık. SADAYEVA’dan günümüzde stresle baş etmek için alternatif yollar arayan insanoğluna hem eğlenceli, hem de mutluluk verici bir öneri geldi. Hayatını müziğe adayan SADAYEVA, sesin insana doğuştan verilmiş en güzel müzik aleti olduğunu, şarkı söylemenin ise sağlık ve mutluluk getirdiğini dile getirerek, müziğin hayatımıza kattığı olumlu etkiler için şu açıklamalarda bulundu.
“Çocukların müzik eğitiminin temelinin şarkı söylemek olduğu artık bir sır değildir. Tabii ki de birçok çocuk müzik enstrümanlarını büyük bir zevkle çalmaktadır, fakat şarkı söylemek ise, gerçekleştirilmesi daha kolay ve daha popülerdir. Ve günlük hayatında da bir çocuğun şarkı mırıldandığını veya yüksek sesle söylediğini çok sık duymak mümkündür. Çocuklar şarkı söylemeyi severler ve bunu seve seve yaparlar. Ebeveynler buna karşı çıkmaz ise, hatta çocuğa da bu konuda yardımcı olurlarsa, çocuk da muhakkak şarkı söylemeyi sevecektir. Koro dersi çocuklarda nefes alma, işitme, ritim duygusu, hafızayı geliştirmektedir. Bu da çocuğun gelişimi için çok yararlı olacağı kesindir.
Ses ve koro eğitiminin de insan sağlığına katkıları vardır. Şarkı söyleme esnasında ortaya çıkan sesin yalnızca %15-20’si dışarı çıkmaktadır. Ses dalgalarının kalan kısmı iç organlarınız tarafından içe alınmakta ve titreşmelerini sağlamaktadır. Fizyolojik bakış açısından şarkı söyleme esnasında bağırsak masajı meydana gelmekte, kalp üzerindeki yük kalkmaktadır ayrıca da kan damarlarının çeperlerini güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra vücuttaki kan dolaşımı hızlanmakta ve akciğerler ilave hava almaktadır. Devamlı olarak akciğerlerin havalanması ile solunum sistemi hastalıkları riski azalır (farenjit, larenjit, sinüzit, bronşit). Böylece şarkı söyleme esnasındaki çalışmalar çocukların sağlığını da güçlendirdiği bir gerçektir. Şarkı söylerken farklı kas gurupları harekete geçmektedir ve bu kaslar koro derslerinde gelişmektedir. Ses üretiminde esas olan şey, nefestir. Her zorlukta şarkıyı doğru söyleyebilmek için nefesin kullanılmasının ve kendi ses aletinizi yani sesinizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Sistematik yapılan dersler, nefesin doğru kullanma yeteneğini geliştirecektir. Ses daha berrak hale gelir, tınısını kazanır, diyapazonu genişler.
Şarkı söylemenin diğer bir önemli faydası da rahatlamaya yardım etmesi, stresi uzaklaştırması ve iletişimi kolaylaştırmasıdır.
Kişisel gelişim için de önemlidir.Uzmanlar, şarkı söylemenin kişiliğin özgürce ifade edilmesi olduğu konusunda birleşmektedirler. Çocuklarının düzgün şarkı söylemediği veya gürültü istemedikleri için şarkı söylemelerini yasaklayan ebeveynlerin bu davranışı oldukça zararlıdır. Dinlemek, anlamak ve özümsemek ve daha sonra, ifade etme ve gösterme gibi, tüm faaliyetler bireyin gelişimi için önemlidir.
Derslerin yararlı hale getirilmesi ve çocuklar için bunun bir zevk haline gelmesi için neler yapılmalıdır? Çocuklardaki ses tellerinin yapısı biraz daha farklıdır. Çocuklarda gırtlak çok daha küçüktür ve ses telleri çok daha incedir. Bu nedenle sesleri çok daha incedir ve ses diyapazonları daha dardır.
Derslerde çocuklar ses tellerini zedelememek için sakin ve yüksek olmayan bir sesle şarkı söylemeliler. Bu amaçla özellikle kolay sözleri olan ve ses diyapazonlarına uygun çocuk şarkıları seçilmelidir. Vokal, değer biçilemez bir yardım sağlar. Koro dersleri ses perdesini ve konuşma ifadesini geliştirir. Çocuklar mimik özgürlüğüne kavuşur, diksiyonları gelişerek netleşir ve konuşma daha anlaşılır hale gelir.
Koro eğitimi hangi konuları içerir?
Nota eğitimi, Senkronizasyon(birlikte söyleme), Ritim duygusu.
Nefes teknikleri.
Solfej, Çok Seslilik, Formlar ve Yorumlama.
Diksiyon (dilleri doğru kullanma).
Repertuar: Türkçe çocuk şarkılarından ve yabancı (İngilizce, Rusça, İtalyanca) çocuk ve gençlik şarkılarından oluşmaktadır.
Topluluk karşısında performans sergileme: Yurtiçi ve yurtdışı konser, festival ve yarışma katılımı.
Sevgi SADAYEVA/Antalya Amadeus Müzik Okulu
Nilhan KIRDI/www.antalyakadin.com
Nilhan KIRDI/antalyakadin.com